Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Bionička leća – put prema superčovjeku

Bioničko oko stiže! Inženjeri su po prvi puta spojili fleksibilnu, biološki sigurnu, kontaktnu leću s utisnutim električnim krugovima i svjetlima.

Leća bi mogla nosiocu dati potpuno novi pogled na svijet nadodajući računalnu grafiku na prirodan vid. Takav bi virtualni prikaz bio vrlo koristan vozačima i pilotima koji bi mogli nadodati rute, vrijeme ili stanje vozila na njihov normalan vid, dok bi se gameri mogli upustiti u virtualni svijet bez ikakvih ograničenja. Leće bi čak mogle imati senzore koji bi pratili biološko stanje nosioca – razinu kolesterola, prisutnost virusa i bakterija, te bi podatke bežično slale na računalo.

“Ako budemo imali uspješan početak, bionička bi leća mogla postati vrlo sofisticirana u nekoliko idućih godina”, kaže Babak Parviz, profesor elektrotehnike na Washington University u Seattleu. “Na primjer, minijaturne kamere se mogu postaviti na prilagodljive leće s mogućnošću zumiranja udaljenih predmeta ili gledanja nečeg vrlo blizu – dajući, u biti, bionički vid.”

Parviz i njegov tim razvili su leću koristeći mikro-izradu i samo-sastavljajuću tehniku sličnu onoj koja se koristi za proizvodnju poluvodičkih čipova.

Počeli su s materijalom polietilen tereftalatom (tzv. PET), istom smjesom koja se koristi za proizvodnju plastičnih boca. Zatim su postavili slojeve metala po predlošku strujnih krugova. Također su napravili male, kružne otvore na površini koji bi trebali sadržavati nanometarske diode. Površinu su poprskali diodama (koje su toliko male da su poput praha) i pričekali dok se nisu ugnijezdile u otvorima. Cijeli uređaj prekrili su bezopasnim materijalom i uobličili ga da odgovara zakrivljenju oka. Leće su testirane i nisu prouzročile nikakve nuspojave, ali dioda nije bila paljena zbog sigurnosti subjekata nad kojima se vršilo testiranje.

Glavna zamisao je da dioda stvara sliku na stražnjoj strani mrežnice, koju nosilac vidi kao dodatak svom prirodnom pogledu na svijet. U drugoj namjeni senzori na leći mogu biti dizajnirani da šalju signal kada otkriju određenu molekulu.

Nedavno je demonstrirano da se leća može napajati radio signalima. Zahvaljujući tome eliminirana je potreba za ugradnjom izvora energije poput baterija čije bi kemikalije mogle biti štetne za oči. George Malliaras, profesor i direktor Cornell NanoScale Science and Technology Facility tvrdi da ti signali možda neće biti dovoljni: “Ako koristimo leće za GPS ili prikazivanje, trebamo računalo kraj nas. Ali demonstracija pokazuje koliko su obećavajuće bioničke leće i koliko je to velik korak prema mnogim impresivnim stvarima u budućnosti.”

Izvor: Discovery News

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Neke vrste vodene leće koje se u azijskoj kuhinji koriste kao dodatak juhama i kajgani mogle bi postati hranom budućnosti za ljudsku vrstu jer su odličan...

Inženjerstvo

Google je objavio da radi na prototipu „pametnih” kontaktnih leća koje bi mjerile razinu glukoze (šećera) u organizmu pomoću suza. „Leće bi koristile sićušni,...

Fizika

Primijenjeni fizičari na Fakultetu inženjerstva i primijenjenih znanosti na Harvardu stvorili su ultra tanku ravnu leću koja fokusira svjetlo bez prenošenja distorzija konvencionalnih leća. Sa...

Nanotehnologija

Istraživači sveučilišta u Washingtonu rade na novoj generaciji leća koje će onima koji ih nose omogućiti čitanje SMS-poruka i elektroničke pošte poput Terminatora –...

Oglašavanje