Connect with us

Znanost

Svemir

Boeing i SpaceX predstavili svemirske brodove nove generacije


znanost-spaceX

Američka svemirska agencija NASA prije nekoliko godina je odlučila prepustiti prijevoz astronauta u nisku Zemljinu orbitu (konkretno k Međunarodnoj svemirskoj postaji) privatnim kompanijama, čime je oslobodila resurse za istraživanje dubokog svemira.

Dvije kompanije su prošle natječaj i potpisale ugovore o gradnji svemirskih brodova, koji bi, ako sve protekne po planu, trebali poletjeti tijekom 2017. godine.

Boeing, golema američka kompanija, razvija svemirski brod CST-100 Starliner. Dizajniran je za četiri člana posade i primarni će mu zadatak biti transport astronauta do ISS-a i nazad. Sekundarna namjena bit će transport ljudi na komercijalnu postaju kompanije Bigelow Aerospace, ukoliko ova jednog dana zaživi.

Kompanija SpaceX također razvija vlastiti aparat imena Crew Dragon, temeljen na postojećoj bespilotnoj letjelici Dragon. U novom videu pružili su uvid u njegovu unutrašnjost, koja će prilikom leta udomiti do šest astronauta.

Osim Crew Dragon, SpaceX razvija i vlastite rakete. Jedna od njih, Falcon Heavy, ući će u upotrebu sljedeće godine. Falcon Heavy bit će prva višekratno iskoristiva raketa: oba će se njena stupnja po isporuci tereta u svemir vratiti nazad na Zemlju, nakon čega će biti napunjene gorivom i opet lansirane. Sve dosad korištene rakete jednokratnog su karaktera: lansiraju teret u svemir, nakon čega izgore u atmosferi. Uštede koje će SpaceX na taj način ostvariti bit će goleme.

Također, Falcon Heavy bit će najmoćnija raketa na svijetu kad uđe u upotrebu – moći će dostaviti 53 tone tereta u nisku Zemljinu orbitu, što je dvostruko više od najbližeg konkurenta.

U sljedeća tri videa predstavljamo Vam sve gore navedene strojeve: Crew Dragon, Starliner i Falcon Heavy.

Izvor: Blastr, SpaceX, YouTube

Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Svemir

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh