Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Bojanke poboljšavaju raspoloženje, ali prava art terapija daleko je učinkovitija

Usporedba bojanke i terapeuta

Nova istraživanja pokazuju da iako bojanke za odrasle smanjuju stres, one i dalje nisu art terapija.

Često se trenutno sveprisutne bojanke za odrasle oglašavaju kao “art terapija”. Stvarni art terapeuti tvrde da su takve izjave pogrešne te da je prava art terapija posvećena razvoju i odnosima, a ne samo boljem osjećaju.

Girija Kaimal, docentica Visokog učilišta za zdravstveno i zdravstvenu njegu sveučilišta Drexel, provela je istraživanje koje pokazuje da bojanke imaju pozitivan učinak, ali da on nije niti približan kao uključivanje art terapeuta.

“Glavna razlika je u tome što bojanje ima određene ograničene pogodnosti kao što su smanjenje stresa i negativnih mentalnih stanja. Ali ono ne mijenja ništa drugo, ne razvija odnose niti rezultira osobnim razvojem.”

Kaimal i njezini koautori  članka u Canadian Art Therapy Association Journal  –  dr. Janell Mensinger, profesorica Drexel Dornsife Škole za javno zdravstvo i studenti na doktoratu Jessica Drass i Rebekka Dieterich-Hartwell – proveli su dvije 40-minutne vježbe. Prva se sastoji od samog bojanja, dok druga uključuje  art terapeuta. Cilj je bio saznati kako bi saznali  dovodi li ijedno od toga do značajnih promjena u raspoloženju i razini stresa.

“Vježbe art terapeuta rezultirale su snažnijim, kreativnijim i poboljšanim raspoloženjem, što je značajno za pojedince koji žele  poboljšati kvalitetu života i učini trajnu promjenu”, izjavila je Kaimal.

Svaki sudionik, od ukupno 29 pojedinaca starosti između 19 i 67 godina, sudjelovao je u svakoj od dvije vježbe.

U vježbi samog bojanja, art terapeut koji je bio prisutan u prostoriji, nije imao nikakve interakcije s osobama koje bojaju.

U drugoj vježbi, sudionici su smješteni u “otvoreni studio” gdje je prisutni art terapeut imao mogućnost davanje smjernica i potpore u procesu doživljavanja i stvaranja umjetničkog rada. Sudionici su imali priliku stvoriti bilo koju vrstu umjetnosti su željeli. Bilo da ona uključuje bojanje, skiciranje, crtanje ili rad s glinom za modeliranje.  Dok su sudionici izrađivali svoje radove, art terapeut je također izrađivao svoj, ali je bio i na raspolaganju za pomoć sudionicima ako oni to zatraže.

Svaki pojedinac ispunio je standardiziranu anketu koja je procijenila razinu stresa i osjećaje prije i nakon vježbe.

Razina stresa smanjila se približno podjednako u obje vježbe (10 posto za bojanje i 14 posto za otvoreni studio). Negativna mentalna stanja također su pokazala slično smanjenje razine (7 posto za bojanje i 6 posto za otvoreni studio).

Međutim, dok vježba bojanja nije pokazala značajne promjene u drugim područjima, sudionici su pokazali približnih 7 posto povećanja samoučinkovitosti, 4 posto povećanja kreativnosti i 25 posto povećanja pozitivnih osjećaja nakon vježbe art terapije.

“Mnogi od ishoda bili su omogućeni podrškom art terapeuta,” objašnjava Kaimal. “Art terapija uključuje više međuljudskih interakcija, rješavanje problema oko kreativnih izbora i izraza, osnaživanje i više učenja o sebi i drugima. Sve je to pridonijelo ishodima koje smo vidjeli.”

Dakle, dok  je bojanje pomoglo u ublažavanju loših osjećaja, nije stvorilo dobre osjećaje na način na koji može stvarna umjetnička terapija.

“Bojanje može smanjiti uznemirenost ili negativnost, no budući da je to strukturirani zadatak, možda neće dopustiti daljnje kreativno izražavanje, otkriće i istraživanje koje smatramo povezanim s poboljšanjima pozitivnih raspoloženja koje smo vidjeli u uvjetima otvorenog studija,” rekla je Kaimal.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znamo da mnogima zvuči pomalo neobično ali internet obiluje informacijama o dobrobitima predenja mačke na vaše zdravlje. Istraživanja pokazuju sljedeće dobrobiti predenja mačke na...

Zdravlje i Medicina

Većina djece se rodi zdrava. Nekoliko njih koji nisu imali te sreće pate od bolesti čije liječenje košta preko dva milijuna dolara. Je li...

Oboljenja i poremećaji

Strastveni nogometni navijači izloženi su takvim razinama stresa dok gledaju utakmice svojih klubova da im može prijetiti rizik srčanog udara, sugerira novo istraživanje koje prenosi...

Oboljenja i poremećaji

Prekovremeni rad poguban je za srce, govore rezultati dugogodišnje studije koja uključuje preko 10 000 londonskih državnih službenika. U istraživanju, objavljenom 12. svibnja u...

Oglašavanje