Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Borba protiv malarije neplodnim komarcima

Britanski znanstvenici potvrdili su da su nakon dugog i mukotrpnog rada stvorili neplodne komarce.

Riječ je zapravo o dugotrajnoj borbi znanosti protiv pošasti modernog doba koja se zove malarija. Da se podsjetimo, malarija je zarazna bolest uzrokovana protistima roda Plasmodium. Od malarije je, prema procjeni WHO-a (eng. World health organisation), tijekom 2010. godine oboljelo približno 216 milijuna ljudi, a umrlo oko 660 000. Bolest se u pravilu javlja u tropskim krajevima, preciznije u subsaharskoj Africi, koja broji 85% ovih nesreća. Zarazu ovim uzročnikom prenose ženski komarci roda Anopheles, koji svojom slinom unose uzročnik u krvožilni sustav čovjeka.

Genetski modificiranim komarcima i dalje se može prenositi malarij. Cilj cijelog procesa je da se putem genetike u budućnosti onemogući daljnje razmnožavanje ženkama komarca koje su nositelji malarije. Ovim načinom borbe kroz neko vrijeme domadar, odnosno domaćin ove zaraze, u potpunosti bi nestao s lica zemlje i tako iskorijenio bolest.

Disbalans prirode

Određen broj stručnjaka i biologa upozorava znanstvenike da uništavanjem izvorne zajednice komaraca mogu znatno narušiti općoj stabilnosti i balansu ekosustava.

Profesor David Conway kaže: „U svijetu postoji oko 3400 jedinstvenih vrsta komaraca, od toga na Afriku otpada oko 800 vrsta. Ženke vrste Anopheles, koje prenose malariju, samo su jedna od tih 800 jedinstvenih vrsta, i njihovo uništavanje neće značajno naštetiti ekosustavu jer se radi o relativno malom broju jedinki s obzirom na ukupnu populaciju komaraca. Cijena i žrtvovanje jedne vrste ne može se usporediti s mnogobrojnim ljudskim životima koje tim putem direktno spašavamo.”

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Modificirani komarci trebali bi poslužiti za smanjenje broja komaraca koji prenose bolesti.

Bakterije i virusi

Švicarska farmaceutska tvrtka Novartis postigla je dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o nastavku istrage lijeka protiv malarije koji bi mogao pomoći u liječenju koronavirusa....

Biljke i životinje

Znanstvenici u Burkini Faso razvili su novo oružje u borbi protiv malarije puštajući na slobodu tisuće genetski steriliziranih komaraca. Njihov je eksperiment prvi koji...

Mikrobiologija

Tzv. metarhizium pingshaense

Oglašavanje