Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Boston Dynamics: Rad od kuće s robotima

Najveći problemi nastaju zbog buke, pošto su industrijski roboti pomalo trapavi.

Foto: Sam Seifert

Pandemija koronavirusa promijenila je načine na koje se obavlja posao, pa su mnogi radnici ostali kod kuće, te ured zamijenili dnevnom sobom. To se dogodilo i sa zaposlenicima u tvrtki Boston Dynamics, a posao koji su ponijeli sa sobom razlikuje se od običnih radnih zadataka.

Mnogi tvrde da četveronožni robot Spot izgleda pomalo distopijski, što zbog načina na koji se kreće, što zbog zadataka za koje je osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji se “mogu penjati uz stepenice i kretati se kroz kompleksne terene s nevjerojatnom lakoćom”.

GIF: Boston Dynamics

Spot se može kretati brzinom od 1,6 metara u sekundi i može izdržati 90 minuta aktivnosti po punjenju. Osim toga, koristi LIDAR vision od 360 stupnjeva, kao i Light Detection i Raging sustav zahvaljujući kojima može mapirati svaki unutrašnji i vanjski prostor u tri dimenzije. Ovaj četveronožni robot može se slobodno kretati, a da pritom ne udara u prepreke, te može pratiti ciljane objekte bez dodatnog treninga. Barem je to tako bilo u veliki prostorijama za testiranje.

Inženjeri su ove četveronožne robote ponijeli sa sobom, pošto su ih 2019. godine počeli slati klijentima – na gradilišta, u tvornice i druga postrojenja, pa je konstantan rad neophodan, kako ne bi došlo do opasnih grešaka. U kuće zaposlenih poslan je 71 robot, a testiranja se obavljaju u dnevnim sobama i dvorištima jer Spot iako je sposoban, još uvijek nije potpuno osposobljen, piše The Verge.

Foto: Sam Seifert

Najveći problemi nastaju zbog buke, pošto su industrijski roboti pomalo trapavi kad se nađu, na primjer, u malom stanu. Svaki zvuk koji se u velikoj sobi za testiranje nije čuo, u privatnim prostorijama pretvara se u povod za rasprave sa susjedima. Tako se zapravo otkrilo da ovaj robot nije još osposobljen za život u kući i da mora proći još puno promjena i dodatno se obučiti kako bi mogao pomagati starijim osobama i drugim ljudima kojima je pomoć potrebna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Međunarodna skupina seizmologa iz 33 zemlje izmjerila je pad do 50% takozvane ambijentalne buke koju stvaraju ljudi koji putuju i tvornice tijekom rada

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Bakterije i virusi

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između travnja i svibnja sljedeće godine. Sannino je rukovoditelj grupe...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Oglašavanje