Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Britanac nakon tumora ima isprintani prsni koš

Tumor mu uništio kosti pa je dobio nove isprintane

Britanac Peter Maggs star je 71 godinu i prvi je čovjek na u svojoj zemlji kojem su liječnici prsni koš nadogradili rebrima koja su isprintali 3D tehnikom.

Ovaj djed iz Abergavennyja je bio izgubio tri rebra i pola prsne kosti zahvaljujući tumoru koji je narastao čak do veličine teniske loptice. Liječnici su mu u tijeku liječenja tumor uspješno odstranili, ali su također bili prisiljeni ukloniti i kosti na koje se on proširio. Tako je sve krenulo.

Umjesto da su mu izgubljeni dio prsnog koša nadogradili standardnim cementnim implantatom, liječnici su rebra zamijenili – konstrukcijom od titana, koja je  inače čvršća i kojoj su manje šanse da se dislocira poslije ugradnje.

Operacija (koja je trajala osam sati) uključivala je ugrađivanje implantata u kosti Petera Maggsa poslije čega su ih prekrili mišićem, a njega su presadili iz dijela leđa.

Maggs se oporavio od zahvata i tvrdi da se osjeća odlično, dok svoje liječnike naziva “svecima”.

Kirurg Ira Goldsmith, koji je na temelju CT snimaka i replicirao Maggsova rebra i prsnu kost, rekao je da je pacijent imao tumor koji je bio poprilično metastazirao te ga je bilo obvezno ukloniti.

“Tradicionalno bismo upotrebljavali cementnu protezu, no ona u mnogo slučajeva ne prianja kako bi trebala pa pacijentu onda uzrokuje nelagodu, kao i otežano kretanje. Titan je, primjerice, izuzetno čvrst materijal pa je praktično nemoguće da se pomakne nešto tamo gdje ne bi trebalo, jer se proteza postavlja točno na ostala rebra i prsnu kost. Izrazito smo zadovoljni rezultatom”, priopćio je kirurg Goldsmith.

Na samoj izradi implantata su radili 3D tehničarka Heather Goodrom i Peter Llewelyn Evans, koji je voditelj maksilofacijalnog laboratorija . Sve je isprintala kompanija Renishaw ‘skinuvši’ željeni oblik s digitalne datoteke i printajući sve pomoću lasera.

Isprintani dijelovi su izgrađeni od nizova fine metalne prašine koja se potpuno topi, a potom se nadograđuje u slojevima debljine od 20 do 100 mikrona (mikron je inače milijunti dio metra). Takav 3D tisak rabi se i u dentalnoj industriji.

Na videu pogledajte kako ova fascinantna tehnologija funkcionira i kako mijenja živote:

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Ovo bi moglo značiti da će znanstvenici ponovno preispitati čak i ono što znaju o Mjesecu.

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.

Tehnologija

Zhiyong Fan sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Hong Kongu i njegovi kolege razvili su sferni vizualni senzor koji oponaša strukturu ljudskog oka

Tehnologija

Znanstvenici su u laboratoriju razradili ideju o nuklearnom reaktoru koji se proizvodi samo uz pomoć 3D printera.

Oglašavanje