Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biotehnologija

Britanac nakon tumora ima isprintani prsni koš

Tumor mu uništio kosti pa je dobio nove isprintane

Britanac Peter Maggs star je 71 godinu i prvi je čovjek na u svojoj zemlji kojem su liječnici prsni koš nadogradili rebrima koja su isprintali 3D tehnikom.

Ovaj djed iz Abergavennyja je bio izgubio tri rebra i pola prsne kosti zahvaljujući tumoru koji je narastao čak do veličine teniske loptice. Liječnici su mu u tijeku liječenja tumor uspješno odstranili, ali su također bili prisiljeni ukloniti i kosti na koje se on proširio. Tako je sve krenulo.

Umjesto da su mu izgubljeni dio prsnog koša nadogradili standardnim cementnim implantatom, liječnici su rebra zamijenili – konstrukcijom od titana, koja je  inače čvršća i kojoj su manje šanse da se dislocira poslije ugradnje.

Operacija (koja je trajala osam sati) uključivala je ugrađivanje implantata u kosti Petera Maggsa poslije čega su ih prekrili mišićem, a njega su presadili iz dijela leđa.

Maggs se oporavio od zahvata i tvrdi da se osjeća odlično, dok svoje liječnike naziva “svecima”.

Kirurg Ira Goldsmith, koji je na temelju CT snimaka i replicirao Maggsova rebra i prsnu kost, rekao je da je pacijent imao tumor koji je bio poprilično metastazirao te ga je bilo obvezno ukloniti.

“Tradicionalno bismo upotrebljavali cementnu protezu, no ona u mnogo slučajeva ne prianja kako bi trebala pa pacijentu onda uzrokuje nelagodu, kao i otežano kretanje. Titan je, primjerice, izuzetno čvrst materijal pa je praktično nemoguće da se pomakne nešto tamo gdje ne bi trebalo, jer se proteza postavlja točno na ostala rebra i prsnu kost. Izrazito smo zadovoljni rezultatom”, priopćio je kirurg Goldsmith.

Na samoj izradi implantata su radili 3D tehničarka Heather Goodrom i Peter Llewelyn Evans, koji je voditelj maksilofacijalnog laboratorija . Sve je isprintala kompanija Renishaw ‘skinuvši’ željeni oblik s digitalne datoteke i printajući sve pomoću lasera.

Isprintani dijelovi su izgrađeni od nizova fine metalne prašine koja se potpuno topi, a potom se nadograđuje u slojevima debljine od 20 do 100 mikrona (mikron je inače milijunti dio metra). Takav 3D tisak rabi se i u dentalnoj industriji.

Na videu pogledajte kako ova fascinantna tehnologija funkcionira i kako mijenja živote:

 

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh