Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Britanski kirurzi koriste Microsoftov Kinect u operacijskim salama

Kirurg ulazi u operacijsku salu, na sebi ima sterilnu plavu kutu, razni uređaji pokazuju stanje pacijenta, pomoćno osoblje je spremno, a kirurg nabraja potrebnu opremu: skalpel, škare, zavoji, Xbox… Čekaj, Xbox?

Slična scena odigrala se prošlog tjedna u londonskoj bolnici Guy and St. Thomas u kojoj se u operacijskim salama našao prototip uređaja koji, koristeći Microsftov Kinect, registrira položaj i kretnje kirurga. Kako piše Newscientist, primarna funkcija uređaja je da kirurzima olakša posao u trenutcima kada konzultiraju neke medicinske slike poput CT-a ili rendgena. Uz pomoć ovog uređaja kirurg jednostavnim pokretom ruke može pregledavati slike na zaslonu računala.

Održavanje sterilnog okoliša u operacijskoj sali jedan je od temeljnih medicinskih postulata, a temeljito pranje ruku svaki put kada želite pogledati neku medicinsku sliku oduzima prilično vremena. Ne treba zanemariti ni činjenicu kako ovaj proces kirurzima remeti koncentraciju. Ovisno o tipu operacije, kirurg će pregledavati medicinske slike i do nekoliko desetaka puta u satu. Kako se ne bi odmicali od operacijskog stola, mnogi kirurzi imaju asistente koji im fizički ili virtualno prikazuju potrebne slike, što ponekad može biti prilično frustrirajući proces.

„Do danas sam tijekom operacija dozivao tehničko osoblje i tražio od njih da prikažu potrebnu sliku, rotiraju je lijevo, desno, povećaju, smanje, pomaknu gore, dolje itd.“ kaže Tom Carrell, vaskularni kirurg u londonskoj bolnici Guy and St. Thomas koji je 8. svibnja pri operaciji aneurizme na pacijentovoj aorti koristio prototip uređaja baziranog na Kinectu. „S Kinectom“, dodaje on, „imao sam prilično intuitivnu kontrolu“.

Carrell je uređaj koristio kako bi pregledavao 3D sliku (projiciranu na 2D snimku pacijenta snimljenu fluoroskopskom rendgenskom kamerom) jednog dijela abdominalne aorte koja je dobivena pomoću CT snimke. Pomoću ove projekcije Carrell je praktički mogao vidjeti što se događa u dijelu aorte koju je operirao te je na ovaj način mogao lakše voditi medicinske uređaje kroz usku i zavojitu aortu. Tokom 90-minutne operacije, Carrell je snimku konzultirao pet ili šest puta.

Ovakav jednostavniji način pregledavanja snimki kirurzima značajno olakšava održavanje koncentracije, pogotovo tokom dužih i kompliciranih operacija. „Mnogo je lakše kada snimke pregledavate intuitivno i da osoblju ne morate objašnjavati što točno želite vidjeti. Ovaj je način mnogo brži te je jednostavnije ostati fokusiran“ kaže Carrell.
No, upravljanje medicinskom slikom pokretima ruku na mjestu prepunom osoblja, uređaja, kabela itd. i nije toliko jednostavan zadatak.

„Kad pomislite na Kinect vjerojatno vam prvo na pamet padne nekakva videoigra u kojoj skakućete i mlatarate rukama svugdje po sobi. Kirurzi si takvo nešto ne mogu dozvoliti u operacijskoj sali“, kaže Gerardo Gonzales iz Microsoftovog Istraživačkog centra u Cambridgeu koji je, uz pomoć suradnika iz bolnice Guy and St. Thomas i fakulteta King u Londonu, razvio prototip spomenutog uređaja.

Zbog ograničene mogućnosti kretanja, Gonzales i suradnici razvili su posebne geste koje kirurzi mogu nesmetano izvoditi čak i u najskučenijim operacijskim salama. Za najčešće radnje, poput okretanja 3D slike ili stavljanja određenih markera na samu sliku, ekipa je razvila geste koje se izvode jednom rukom uz kombinaciju glasovnih naredbi. Na ovaj način kirurzima je jedna ruka uvijek dostupna te se ovakvim specijalnim gestama u najmanjoj mogućoj mjeri remeti tok operacije. Da bi postavio nekakav marker na sliku, kirurg jednostavno prstom pokaže na željeno mjesto i kaže: „postavi marker“. Neke druge radnje, poput povećavanja ili pomicanja slike, ipak zahtijevaju upotrebu obiju ruku.

Usprkos početnoj skepsi glede ovog uređaja, Carrell danas tvrdi kako u budućnosti svakako želi nastaviti raditi uz pomoć Gonzalesovog pomagala. „U početku sam mislio kako će rad s uređajem biti kompliciran, no moram reći kako sam i više nego zadovoljan načinom na koji su se stvari danas odvijale tijekom operacije“, kaže on.

Direktno pregledavanje medicinskih snimki putem pokreta ruku i glasovnih naredbi ne pomaže kirurzima samo da se lakše koncentriraju na zadatak kojeg obavljaju, već im i oslobađa memoriju, tvrdi Calvin Law, šef kirurgije u bolnici Sunnybrook u Torontu. Law je nedavno objavio studiju u kojoj je proučavao načine na koje kirurzi koriste njegov vlastiti preglednik slika koji je također baziran na Microsoftovom Kinectu.

Kirurzi obično moraju pogledati na zaslon i zapamtiti sliku koja im je potrebna da izvrše određeni zahvat. U svom istraživanju Law je otkrio kako su kirurzi koji su koristili Kinect mnogo češće pregledavali slike te su se osjećali mnogo svježije budući da se nisu morali konstantno truditi da ih zapamte. Lawov uređaj trenutno razvija tvrtka GestSure sa sjedištem u Seattleu.

1 komentar

1 komentar

  1. Shashava Sanja

    21 svibnja, 2012 u 3:35 pm

    Priprema i edukacija u medicini uz pomoc virtualne stvarnosti i simulacija nije nista novo u svijetu. 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Genetika

Pomicanje granica je u tijeku

Oboljenja i poremećaji

Stres je sindrom modernog načina života koji je vrlo teško izbjeći. Nije iznenađujuće reći da je posao, mjesto gdje velik broj ljudi provodi većinu...

Tehnologija

Još od izuma računala, programeri rade s nizom nula i jedinica te stvaraju moderan svijet izravnom ili neizravnom manipulacijom binarnih računalnih bitova koji se...

Energija i gorivo

Škotska, koja se nalazi na samom sjeveru Britanskog otoka, postigla je jedan od interno najznačajnijih ciljeva: u 2015. godini 57,7% električne energije dobili su...

Oglašavanje