Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Britanski vojnik prvi je slijepac koji ‘vidi’ jezikom

Slijepi britanski vojnik Craig Lundberg prva je osoba na svijetu koja može djelomično vidjeti zahvaljujući novoj napravi BrainPort.

Craig Lundberg (24) iz okolice Liverpoola bio je pripadnik britanskih vojnih postrojbi u Iraku. Tijekom jedne žestoke bitke kod Basre 2007. godine u eksploziji granate ostao je bez vida, baš kao i 15-ak njegovih kolega.

Nakon toga tragičnog događaja mladi Lundberg pomirio se da više nikad neće vidjeti te da će se njegov život odvijati uz potporu psa vodiča Huga. Međutim, britansko ministarstvo obrane izabralo ga je kao prvu osobu koja će tijekom kliničkog pokusa testirati uređaj BrainPort, što ga je dizajnirala američka tvrtka Wicab.

Pročitao tri slova

BrainPort sadrži tamne naočale na koje je postavljena kamera, kontrolna jedinica veličine mobitela i “lizalica” s kabelom. U “lizalicu” je ugrađeno 600 elektroda koje šalju impulse u skladu s količinom svjetla koja se nađe u vidnom polju kamere. Bijeli pikseli predstavljeni su snažnim impulsima, a crni odsutnošću signala.

“Što god kamera vidi, ja to osjetim na svom jeziku”, rekao je britanskim medijima Craig Lundberg koji je početkom ovog tjedna u javnosti demonstrirao BrainPort. Craig je tako uspješno pročitao naziv riječi od tri slova s kartice koja je bila udaljena jedan metar.

Slijedi usavršavanje

BrainPort stoji oko 20.000 eura, a stručnjaci smatraju da će usavršavanje toga uređaja revolucionalizirati tretmane za slijepe osobe.

Izvor: Jutarnji List

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Prosječna zaposlena osoba danas provede bar osam sati dnevno gledajući u ekran svog računala na poslu, ne računajući sate koje utroši provjeravajući aplikacije na...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Neuroznanost

Djeca stara tek nekoliko sati mogu razlikovati riječi svoga materinjeg jezika od stranih riječi, otkrili su znanstvenici. Studija je pokazala kako djeca počinju upijati...

Znanost

Ne postoje vježbe za oči ili neka posebna prehrana koja će zaustaviti prirodno pogoršanje vida koje dolazi s godinama, podsjećaju njemački okulisti. Prezbiopija je...

Oglašavanje