Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Britanski vojnik prvi je slijepac koji ‘vidi’ jezikom

Slijepi britanski vojnik Craig Lundberg prva je osoba na svijetu koja može djelomično vidjeti zahvaljujući novoj napravi BrainPort.

Craig Lundberg (24) iz okolice Liverpoola bio je pripadnik britanskih vojnih postrojbi u Iraku. Tijekom jedne žestoke bitke kod Basre 2007. godine u eksploziji granate ostao je bez vida, baš kao i 15-ak njegovih kolega.

Nakon toga tragičnog događaja mladi Lundberg pomirio se da više nikad neće vidjeti te da će se njegov život odvijati uz potporu psa vodiča Huga. Međutim, britansko ministarstvo obrane izabralo ga je kao prvu osobu koja će tijekom kliničkog pokusa testirati uređaj BrainPort, što ga je dizajnirala američka tvrtka Wicab.

Pročitao tri slova

BrainPort sadrži tamne naočale na koje je postavljena kamera, kontrolna jedinica veličine mobitela i “lizalica” s kabelom. U “lizalicu” je ugrađeno 600 elektroda koje šalju impulse u skladu s količinom svjetla koja se nađe u vidnom polju kamere. Bijeli pikseli predstavljeni su snažnim impulsima, a crni odsutnošću signala.

“Što god kamera vidi, ja to osjetim na svom jeziku”, rekao je britanskim medijima Craig Lundberg koji je početkom ovog tjedna u javnosti demonstrirao BrainPort. Craig je tako uspješno pročitao naziv riječi od tri slova s kartice koja je bila udaljena jedan metar.

Slijedi usavršavanje

BrainPort stoji oko 20.000 eura, a stručnjaci smatraju da će usavršavanje toga uređaja revolucionalizirati tretmane za slijepe osobe.

Izvor: Jutarnji List

 

Nastavi čitati

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh