Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Broj letećih insekata se smanjio za čak 75 posto

Studija se provodila 27 godina.

Znanstvenici u Njemačkoj su zbunjeni novim podacima koji ukazuju na to da se ukupna populacija letećih insekata smanjila za 75%. Članak objavljen u časopisu PLOS ONE dao je uvid u longitudinalnu studiju o mjerenju ”biomase letećih insekata” – težine svih letećih buba – na 63 zaštićene lokacije širom Njemačke.

Znanstvenici su istraživali mjesta poput travnjaka i šuma gdje su uspjeli prikupiti više od 50 kg insekata tijekom 27-godišnjeg perioda. Zaista su očekivali da će se populacija smanjiti, ali ovakav drastičan pad je, kažu, ”alarmantan”.

Najnoviji Indeks žive planete (koji inače mjeri bioraznolikost i trendove kod populacije riba, gmazova, vodozemaca, ptica i sisavaca širom svijeta) ukazuje na to da se broj divljih životinja na planeti smanjio za čak 58% u razdoblju između 1970. i 2012. godine. Kad je riječ o populaciji pčela, moljaca i leptira – i ranije je zabilježeno smanjenje širom Europe.

Znanstvenici, međutim, smatraju kako su podaci za insekte ekstremni. Na vrhuncu ljetnih vrućina, kad je broj insekata inače veći u odnosu na proljeće i jesen, pad broja je bio još izraženiji, a broj buba je smanjen za 82%. To je za 7% više od prosječnog pada u odnosu na 27-godišnji period.

Nedostatak insekata također predstavlja problem i za male životinje koje ih jedu što remeti njihov lanac prehrane. Većina biljaka (njih oko 80%) se oslanja na insekte zbog oprašivanja, a ptice zbog prehrane. Njemačke ptice se suočavaju s pritiskom kada je u pitanju opskrba hranom – nova studija je pokazala kako je Njemačka izgubila 15% populacije neugroženih ptica u proteklih 12 godina.

Znanstvenici nisu sigurni što točno uzrokuje ovaj nagli pad. Širom raznih proučavanih njemačkih staništa zabilježeni su slični padovi, što bi upućivalo na to da smanjenje nije imalo veze s promjenama krajolika. Znanstvenici također ne misle kako promjene u vremenu, korištenju zemljišta ili klimatske promjene mogu biti dovoljno objašnjenje. Ako ništa, globalne temperature i njihov rast bi trebale povećati njihovu populaciju, tvrde autori studije, jer je prema njihovim modelima biomasa insekata “pozitivno vezana” s temperaturom.

Međutim, neki drugi stručnjaci istaknuli su da ne uspijevaju svi insekti na Zemlji koja se zagrijava. Njemački znanstvenici se fokusiraju na jedno moguće objašnjenje: ”Obrađivanje zemljišta tijekom cijele godine, korištenje pesticida, povećana uporaba gnojiva i učestalost agronomskih mjera … mogu predstavljati vjerodostojan uzrok,” kažu.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se doznala uloga koju igra poljoprivredna industrija, ali Savez njemačkih farmera je već napravio obranu. Bernhard Krüsken iz dotičnog saveza je rekao za Deutsche Welle: ”Uzimajući u obzir da se brojanje insekata vršilo samo u zaštićenim staništima, pokazuje se da je još previše rano okriviti poljoprivredu.” Bez obzira na sam uzrok, znanstvenici diljem svijeta već mjesecima upozoravaju na smanjenje populacije insekata.

”Ako ste ptica koja se hrani insektima i koja živi na tom području, četiri petine vaše hrane je u posljednjem kvartalu stoljeća nestalo, što je zastrašujuće,” rekao je Dave Goulson, ekolog na sveučilištu u Sussexu za Science Magazine. ”Nadamo se kako je njemački trend jedinstven i da se neće odražavati širom svijeta.”

1 komentar

1 komentar

  1. Bane

    11 prosinca, 2017 u 12:20 pm

    Pada mi na pamet trovanje komaraca. Otrov ipak nije inteligentan, tako pobiju cijeli živi svijet.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Hoteli i stajališta za pčele neke su od tehnika koje Nizozemci koriste kako bi održali svoje populacije pčela stabilnim. To čine zato što je...

Biljke i životinje

Modificirani komarci trebali bi poslužiti za smanjenje broja komaraca koji prenose bolesti.

Biljke i životinje

Ovo definitivno nisu klasični sićušni kukci

Biljke i životinje

Čak pružaju svojevrsnu "medicinsku njegu"

Oglašavanje