Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Budni pod anestezijom

Na svakih tisuću pacijenata ne probudi se ni njih dvoje tijekom operacije. Neželjena svjesnost kod pacijenata klasificira se kao povremena komplikacija kod anestezije – no, svjesno stanje tijekom operacije i kasnije prisjećanje na to mogu ostaviti trajne psihološke posljedice.

Kako izbjeći takve trenutke svjesnosti i kako pomoći pacijentima kojima se to ipak dogodi,proučava se u izvješću Petre Bischoff sa Sveučilišta u Ruhru u gradu Bochumu i Ingrid Rundshagen iz Medicinske škole Charite u Berlinu.

Uobičajeni krivac u slučajevima neželjene svjesnosti tijekom operacije jest nedovoljno duboka anestezija. Osim toga, postoje i drugi faktori koji povećavaju rizik buđenja; primjerice, kod djece je vjerojatnost da će biti svjesni pod anestezijom veća 8 do 10 puta. Dugotrajna upotreba tableta protiv bolova i zlouporaba lijekova također čine pacijente podložnijima ovom fenomenu. Vrsta operacije i okolina također mogu odigrati ulogu: kod carskoga reza i hitnih operacija rizik je veći nego kod ostalih operacija, a operacije izvedene noću rizičnije su od onih dnevnih.

Kako bi se spriječila budnost pod anestezijom, autorice predlažu da se uzmu u obzir nabrojeni rizični faktori i da osoblje pažljivije prati pojavu simptoma budnosti. Korištenje benzodiazepina prije operacije i izbjegavanje preparata za opuštanje mišića također može pomoći u prevenciji. Važno je i redovito kontrolirati koncentraciju plina za anesteziju i pratiti moždanu aktivnost EEG-om. Ako do posttraumatskoga poremećaja ipak dođe, prognoze su dobre ukoliko se pacijentu omogući pravovremena psihološka pomoć.

Izvor: Deutsches Aerzteblatt International

15 komentara

15 Comments

 1. Stjepan Džalto

  27 siječnja, 2013 u 4:16 pm

  mene urokalo, nisam znao za sebe weeeeeee

 2. Siniša Strčić

  27 siječnja, 2013 u 4:17 pm

  uh, imam sad skoro operaciju, ja bih spavao ipak 🙂

 3. Veljko Petrovic

  27 siječnja, 2013 u 4:19 pm

  Uff ja sam jendom imao neki ako rekose bezbolazn zahvat u lokalnoj anesteziji.
  Neka upala koja je ostala iznad oka pa tralo operativnim putem odstraniti. Ispostavilo se da je to prerano poceto da se radi pa sam prezvio paklenih oko pola sata jer anesterzija prakticno nije dijelovala.
  Kad su zavrsili ja sam bio mokar kao voda od bolova i htio sam ustati i pobijeci onako isjecen 😀

 4. Maida Salkic

  27 siječnja, 2013 u 4:21 pm

  http://www.imdb.com/title/tt0211933/
  kao najgora noćna mora,grr…

 5. Primat Selector

  27 siječnja, 2013 u 4:21 pm

  U slucaju da se pacijent i probudi..to ce zaboraviti..tj..toga se nece sijecati..jer se intravenozno dobije amnezotik..Glup clanak.

  • Jelena

   27 siječnja, 2013 u 8:37 pm

   To nije istina! Ja sam prezivjela operaciju gdje ne samo da sam bila budna nego sam i bolove osjecala,a nisam se mogla pomaknuti!!! To je bila operacija mioma na materici u Visegradskoj u Beogradu. Trajala je 3.5h a ja sam bar sat i pol u pola operacije bila budna!!! Vristala u sebi sve dok nisam uspjela pomjeriti ruku kada su me gasnom anestezijom uspavali ponovo,ali opet na kratko. Probudila sam se opet i do kraja operacije (uklanjane posljednjeg mioma i sivanje)bila budna ali nepomicna. Anesteziolog mi je poslije rekao i da sam oci sirom razrogacila,ali nisam nista vidjela,zato se toga ne sjecam. Meni nisu ponudili psihološku pomoć,tek sad cujem za to. Samo znam da su to zataskali na sve moguce nacine,jer sam mogla da ih tuzim…valjda..ne znam,jer ipak nisam to uradila. Bilo mi je bitno da sam prezivjela…

 6. Tito Kleopatra

  27 siječnja, 2013 u 4:25 pm

  Znam osobu kojoj su operirali slijepo crijevo, a anestezija nije djelovala, tijelo mu je bilo nepomično i oči zatvorene, al mozak je radio i sve je osjećao…kasnije je to rekao doktorima i prepričao im čak šta su pričali tokom operacije… a doktori ono, ništaaaa… grozzznooo!!!

 7. Daniela Dunat

  27 siječnja, 2013 u 4:38 pm

  U svakom slučaju, manja je doza, unatoč opasnosti od svjesnosti u stanju paralize i naknadnih (podsvijesnih) trauma, bolja ´´pogreška´´ od (pre)velike, koja može biti kobna. Bilo kakva psihološka trauma vjerojatno će biti kasnije neurološki percipirana kao retrogradna amnezija, jer se ljudi često ne sjećaju ni predoperativne pripreme, a intravenozno dobiju i predmedikaciju za smirenje. Uvijek bih odabrala opću svijest ili nesvijest, tj. potpuni izostanak anestetika ili opću anesteziju. Poštujem svačiji odabir i mišljenje, ali osobno me užasava uporaba spinalne i epiduralne anestezije prilikom porođaja. Osjećaj ´´neosjećanja´´, uz bodenje u kralježak i svijest o rizicima zvuče mi stravično.

 8. Mali Zmaj

  27 siječnja, 2013 u 4:50 pm

  buđenje pod operacijom pamtim kao traumu i 20 godina kasije, a operacije i postupke poput postavljanja halo trakcije pod lokalnom anastezijom je blago rečeno “zanimljivo” iskustvo… s tom razlikom što je ova druga opcija nudila mogućnost izbora glazbe koja će se slušati u op. sali…:)

 9. temple capronca

  27 siječnja, 2013 u 5:58 pm

  tri puta sam se budio pod operacijom,odvratan osječaj,je je sve su potrčali da mi daju psihološku pomoć.

 10. Vesna Mersnik

  27 siječnja, 2013 u 5:10 pm

  bila na par operacija i uvijek spavala—ja radije tako

 11. Zac Amer

  27 siječnja, 2013 u 5:23 pm

  Meni je pukla tetiva na srednjem prstu i dobio sam anesteziju s maskom. Kad su me operirali, čuo sam da mi doktor govori: “hajede ti si jak k´o bik”, ali ja sam samo okretao glavu desno lijevo, ali se nisam moga do kraja trgnuti k svijesti. Ostetio sam da mi zrak ne dolazi u pluča. Srećom pa sam u tom momentu se snašao i doktoru s kažipstom pokazivao u usta. Zatim sam osjetio da mi je doktor s prstom zamotanoj u gazu zabio u grlo da mi PROČISTI NAKUPLJENU SLINU KOJA JE ZAČEPILA GRLO! Dakle, za takvu operaciju i sličnu bi ZAHTJEVAO LOKALNU ANESTEZIJU ILI “usisnu cijev za slinu” kakvu imaju “neke” zubne ordinacije! : ))

 12. Primat Selector

  27 siječnja, 2013 u 5:25 pm

  @Tito Kleopatra…Naravno..misici se iskljuce..zbog barbiturata..Ne smijes se bas pomicat za vrijeme operacije))kuzis

 13. simple

  27 siječnja, 2013 u 10:33 pm

  Kao djevojcica imala sam operativni zahvat, prije zavrsetka operacije bila sam svjesna i osjacala bol, zeljela sam uraditi bilo kakav pokret, otvoriti oci ili pomjeriti ruku, da prisutnim dam do znanja da sam budna, ali je bilo pretesko i jednostavno receno neizvodljivo. Do kraja operacije je bilo nekoliko minuta kad su me i sami kao budili

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje