Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Bušenje u Svetoj zemlji

Otprilike 80 kilometara od Betlehema, projekt bušenja određuje klimu i aktivnost potresa u Svetoj zemlji. Znanstvenici iz osam nacija proučavaju područje ispod Mrtvog mora pomoću bušotine koju su postavili u najdublju udubinu na svijetu.

Internacionalni kontinentalni znanstveni program bušenja ICDP spaja istraživačke timove iz Izraela, Japana, Norveške, Švicarske, SAD-a i Njemačke. Vrijedno spomena je da su u projekt uključeni i istraživači iz Jordana i Palestine.Znanstvenici i tehničari GFZ njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti su sada dovršili geofizička mjerenja u bušotini i pomogli s prvim pregledima izvađenog materijala u poljskom laboratoriju.

“Bušili smo kroz otprilike pola milijuna godina sedimentnih naslaga.” procijenio je dr. Ulrich Harms iz ICDP-ove potporne grupe na GFZ-u. “Iz ovoga možemo dokučiti ne samo povijest klimatskih promjena, nego i aktivnost potresa u ovoj seizmički vrlo aktivnoj regiji.” Smjer i nagib bušotine određeni su vrlo precizno ispod ovog jezera koje je duboko otprilike 300 metara na ovom mjestu a fizikalna svojstva stijenja su izmjerena sve do dna 460 metara duboke bušotine.

Ova jedinstvena mjerenja se koriste za bilježenje kontinuiranog istraživanja naslaga u Mrtvom moru i za uspoređivanje s izvađenim materijalom. Iako se znanstvenim bušenjem pokušava dobiti materijal iz cijele dužine bušotine, to nije uvijek moguće. Ova su posebna mjerenja prilikom bušenja izvedena za popunjavanje praznina. K tome, druga serija izvađenog materijala je dobivena iz druge bušotine kako bi se podatci dobiveni prvim bušenjem potvrdili.

“Ako sve prođe savršeno, uskoro ćemo moći dati informacije o prošlim klimatskim promjenama u području Betlehema.” izjavio je Ulrich Harms. Njegov kolega profesor Achim Brauer, paleoklimatolog na GFZ-u, je jedan od začetnika ICDP projekta. On i njegov tim će analizirati materijal dobiven bušenjem. Nisu samo zainteresirani za klimu u vrijeme Isusovog rođenja, nego za klimu tijekom cijele povijesti čovječanstva. Područje Svete zemlje se smatra zemljanim mostom preko kojeg su naši preci migrirali u nekoliko valova iz Afrike na sjever. Klimatska povijest biblijske zemlje je stoga usko povezana s povijesti čovječanstva.

Izvor: Helmholtz Association of German Research Centres

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje