Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Češki arheolozi otkrili najstariji drveni bunar na svijetu

Neolitički bunar pronađen u Češkoj prije dvije godine najstarija je drvena struktura takve vrste do danas otkrivena u svijetu, objavili su češki arheolozi na temelju rezultata provedenih analiza.

“Odredili smo starost dendrokronologijom i potvrdili je datiranjem radioaktivnim ugljikom”, izjavio je Jaroslav Peska iz Arheološkog centra grada Olomouca na istoku Češke Republike.

“Bunar datira između 5256. i 5255. godine prije Krista. Danas ne znam ni za jednu drvenu strukture datiranu dendokronologijom u svijetu koja bi bila starija od ove, no moguće je da se to u budućnosti promijeni”, objasnio je Peska.

U tijeku konzervacija

Na oko četiri metra dubine bunar je pronađen 2018. godine prilikom gradnje autoceste, nekih 120 kilometara istočno od Praga.

“Otkopali smo donji dio bunara visine 1,4 metra”, kazao je Peska.

Kako je prenijela češka agencija ČTK, skelet bunara sagrađen je pomoću četiri stupa uglavljena u kutove, a stupovi imaju udubljenja kako bi se u njih mogle uglaviti daske.

Sve do danas znanstvenici su vjerovali da su se ljudi takvom tehnologijom gradnje počeli služiti mnogo, mnogo kasnije. 

Arheolozi su uklonili bunar i zemlju kojom je bio zatrpan pa su i nju ispitali i potvrdili da je riječ o posljednjem periodu kamenog doba. 

“Sada se provodi konzerviranje bunara i kada ta faza bude završena, bunar će biti premješten u muzej u susjedni grad Pardubice, a to se očekuje za dvije do tri godine”, rekao je Peska.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Stručnjaci vjeruju da su ovih dvadesetak otvora predstavljali granicu koja je ljude vodila u sveto područje.

Arheologija i paleontologija

Nemamo se baš uvijek priliku zagledati u oči povijesti. I to u onom zaista autentičnom obliku. Arheolozi Britanskog muzeja dali su nam priliku da...

Arheologija i paleontologija

Tko god da su počinitelji bili, vjerojatno su stigli u zoru. Ulovivši žrtve na spavanju, prvo su im sasjekli potkoljenične kosti kako bi spriječili...