Connect with us

Znanost

Računarstvo i internet

Četiri najvažnija noviteta koja možemo očekivati na novom Androidu 4.1

Čini se sasvim izvjesnim kako će Google na svojoj Google I/O konferenciji ovog tjedna predstaviti novu verziju Android operativnog sustava. Prema svemu sudeći, novi softver nosit će oznaku 4.1 i, u skladu s Googleovom praksom abecednog dodjeljivanja imena novim verzijama operativnog sustava (Astro, Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb i Ice Cream Sandwich) krasit će ga ime s početnim slovom J – Jelly Bean. Verzija softvera koja predstavlja 0.1 poboljšanje od prethodne inačice generalno ne sadrži nikakve značajnije novosti i stoga od Jelly Beana uistinu ne treba očekivati čuda. Ipak, zanimljivo je kako je pri nadogradnji Androida 2.0 na 2.1 inačicu Google zadržao ime Eclair, dok sada ipak poseže za novim imenom. Zbog ovoga se može naslutiti kako nas očekuju promjene koje nisu beznačajne, piše Geek.com.

Iako je gotovo nemoguće definitivno zaključiti što nam iz Googlea spremaju ovog tjedna, vrlo je vjerojatno kako nas očekuje predstavljanje nekih od sljedećih sadržaja:

Mobilna verzija Chromea

Ranije ove godine Google je konačno potvrdio istinitost jedne od malog milijuna (lažnih) glasina kako pokreće verziju preglednika Chrome za Android. Kao i standardni Android preglednik, mobilna verzija Chromea temeljena je na WebKit platformi, ali sve drugo vezano za ovaj preglednik predstavljalo je značajan (uglavnom pozitivan) pomak od osnovnog.Chrome je Android korisnicima donio mnogo jednostavnije korištenje tabova pri surfanju, preglednije korisničko sučelje i istinsku sinkronizaciju s desktop verzijom ovog preglednika. Chrome je još uvijek dostupan tek na manjem broju Android uređaja (verzije 4.0 ili više), ali izvjesno je kako je Google imao dovoljno vremena da ispravi razne greške iz beta verzije i učini ovaj preglednik dostupnim većini vlasnika Android uređaja. Iako je o tome prerano govoriti, jasno je kako bi najava Jelly Beana bila mnogo bombastičnija ako bi iz Googlea mogli javno objaviti kako će na novoj verziji upravo Chrome biti osnovni preglednik.

Ukoliko Google za uređaj na kojem će predstaviti Android 4.1 odabere tablet (najvjerojatnije Nexus o kojem se već neko vrijeme šuška), potpuna integracija Chromea u novi operativni sustav bila bi tim impresivnija. Korisničko sučelje Chromea na tabletima je potpuno drugačije od onog na mobilnim telefonima te je gotovo identično sučelju na desktop verziji. Predstavljanje novog operativnog sustava i nove verzije Chromea na Nexus tabletu definitivno bi osiguralo Googleu mnoštvo naslovnica.

Ušminkano korisničko sučelje

Android 4.0 neusporedivo je vizualno atraktivniji od bilo koje verzije prije njega. Ako ništa drugo, paleta boja koje koristi mnogo je veća i čišća. Također, font kojeg koristi iznimno je lako čitati na gotovo svim uređajima i rezolucijama ekrana. No, to ne znači kako u 4.1 nadogradnji nema mjesta za određena poboljšanja.

Iz navodnih screenshotova novog sustava dalo bi se zaključiti kako je okvir za pretraživanje dodatno vizualno ušminkan. Vjerojatno će i funkcionalnost doživjeti određene nadogradnje te je u tom smislu izgledno kako će okvir za pretraživanje biti jače integriran u samo korisničko sučelje.

Od stvari koja su izazvale kontroverze i prepirke među vlasnicima uređaja s Ice Cream Sandwichom treba istaknuti probleme sa slikama koje se dodjeljuju kontaktima. Veliki portreti koji su korišteni u određenim aplikacijama na ICS-u pokazali su sve slabosti načina na koje Google komprimira slike dodijeljene kontaktima. Izgledno je kako nas na Androidu 4.1 očekuju neki pomaci i u ovom pogledu.

Ovo definitivno nisu neke velike promjene koje će značajno izmijeniti korisničko sučelje. No, za sve postoji vrijeme i mjesto. Upravo zbog toga su 0.X nadogradnje idealne za ušminkavanje postojećih stvari, dok velike i radikalne izmjene treba očekivati s X.0 nadogradnjama sustava.

Glasovno upravljanje

Apple na svojim uređajima ima Siri (aplikaciju za glasovno upravljanje) još od prošle jeseni i sada se može reći da je, usprkos svim svojim manama, ipak bolja od svega što postoji na Android uređajima. Siri definitivno nije ispunila visoka očekivanja i buka načinjena u vrijeme njenog predstavljanja u posljednje se vrijeme značajno stišala, no ova aplikacija i dalje je nešto što prodaje iPhone uređaje. Također, s dolaskom novog iOS-a 6, i Siri će biti dodatno nadograđena i vjerojatno će funkcionirati mnogo bolje nego što je to sada slučaj. Samsungov S Voice (sustav predstavljen na novom Galaxyju S3) sasvim je solidan odgovor na Siri, no Android treba rješenje koje neće biti limitirano samo na Samsungove uređaje.

Sada je prošlo već nekoliko mjeseci otkad su prvi put krenule glasine o aplikaciji za glasovno upravljanje radnog naziva Majel. Iz ovoga slijedi neizbježno pitanje – je li s Jelly Beanom konačno stiglo i vrijeme za predstavljanje Majela? Svaka aplikacija za glasovno upravljanje mora biti duboko integrirana s operativnim sustavom kako bi bila u stanju uspješno izvršavati zadatke koji joj se zadaju. Iz ovog razloga izgledalo bi savršeno logično da Googleov odgovor na Siri svoju premijeru dočeka s nadogradnjom operativnog sustava.

Treba naglasiti i kako je ovo vjerojatno i najoptimističnije predviđanje u čitavom članku s obzirom da nije bilo praktički nikakvih glasina o tome da bi Google uistinu mogao predstaviti Majel ovog tjedna. No, s druge strane, moguće je i kako je ovo jedan od onih projekata koji su toliko važni da su iz Googlea poduzeli apsolutno sve sigurnosne mjere da javnost unaprijed ne sazna baš ništa o novom proizvodu. Dok Apple integrira Siri sa svojim super uspješnim tabletima, vrijeme je i da Google odgovori na bačenu rukavicu i pokuša preuzeti titulu kralja glasovnog upravljanja.

Performanse i trajanje baterije

Android mobilni uređaji muče se s trajanjem baterije još od T-Mobileovog telefona G1. Android operativni sustav aplikacijama dozvoljava rad u pozadini, pa čak i „buđenje“ iz stanja hibernacije kako bi izvršile određene zadatke (htio to korisnik ili ne). Ovo je definitivno jedan od razloga zbog kojih je Android platforma tako prilagodljiva i, u krajnjoj liniji, zbog kojeg je i postala dostojna alternativa iOS-u. No, zbog ovih karakteristika nerijetko trpi baterija koja i na najskupljim uređajima teško preživljava dan bez potrebe za punjenjem.

Sasvim razumljivo, sa svakom novom nadogradnjom sustava Google pokušava produljiti vijek trajanja baterije i u tom smislu Jelly Bean neće biti nikakva iznimka. Budući da nadogradnju na Jelly Bean ne treba smatrati velikim skokom naprijed, vjerojatno je kako će Googleovi programeri racionalizirati upotrebu procesora i pozadinskih procesa koji crpe energiju iz baterije. Iz ovog razloga ne treba očekivati nikakve radikalne promjene, ali izgledno je kako će s novim sustavom i baterija na uređajima trajati nešto duže nego što je to sada slučaj. O baterijama na pametnim telefonima i tabletima možda i najbolje govori činjenica kako danas kruže glasine da će baterija na novom Nexus tabletu biti sposobna izdržati čitav dan prosječne upotrebe.

Uz trajanje baterije, i performanse su se pokazale kao značajan problem na mnogim Android uređajima. Usprkos značajnim izmjenama temeljnog koda tijekom godina, Android i dalje ponekad zna „zaštekati“. Iz razloga koji nisu sasvim jasni, tableti imaju problema s izvođenjem određenih funkcija mnogo češće nego pametni telefoni. Jasna stvar, novi Nexus tablet bio bi idealan uređaj na kojem bi Google mogao pokazati novi ušminkani sustav sa zadovoljavajućim performansama. Ovome bi trebao doprinijeti i snažni Tegra 3 čip kojeg će Nexus navodno sadržavati. S Tegrom 3, Android je dobio robusnu platformu na kojoj može maksimizirati korist svojih procesora s dvije ili četiri jezgre. U konačnici, korisnici bi mogli dobiti mnogo brži i pouzdaniji operativni sustav.

Šanse su da Android 4.1 neće donijeti ništa revolucionarno. Kada bi bio predstavljen kao 5.0 verzija tada bi naša očekivanja uistinu mogla biti visoka. Google je s Ice Cream Sandwichom jednostavno načinio tako velik korak da u ovom trenutku možemo očekivati samo ušminkavanje aplikacija i sadržaja koji su došli s ovom novom verzijom Androida. Ipak, sadržaji poput mobilne verzije Chromea i sasvim novog glasovnog upravljanja koji bi mogli biti integrirani u Jelly Bean definitivno nisu beznačajne promjene. Također, ukoliko iz Googlea uistinu nadograde korisničko sučelje i omoguće nešto duži vijek trajanja baterije, moglo bi se reći kako su napravili verziju Androida koja predstavlja poboljšanje naspram postojeće. Za kraj, važno je napomenuti kako su tvrdnje iznesene u ovom članku tek nagađanja za one najnestrpljivije. Konačnu potvrdu točnosti ili netočnosti ovih prognoza dobit ćemo u srijedu kada Google uistinu predstavi novosti na kojima su u posljednje vrijeme radili.

Nastavi čitati

Područje interesa nedefinirano. Geek u procesu izrade.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Na Vrh