Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Chang’e 5 na povratku prema Zemlji

Foto: CNSA/CLEP

Kina je 24. studenog poslala još jednu misiju na Mjesec, a misija ovaj put ima za cilj donijeti uzorke s Mjeseca na Zemlju. Sonda Chang’e 5 je 1. prosinca stigla do Mjeseca, sigurno se spustila na njegovu površinu, a 3. prosinca je ponovno poletjela.

Sonda je svoj put započela 24. studenog kad je lansirana s lansirne stanice Wenchang pomoću Long March 5 rakete. Njen povratak na Zemlju očekuje se sredinom prosinca. Misija bi trebala donijeti uzorke s Mjeseca, što se posljednji put dogodilo prije 40 godina, kad su američke i sovjetske ekspedicije donijele materijal. Ako sve prođe prema planu, Kina bi mogla postati treća zemlja koja je uspjela u ovom pothvatu, a misija se opisuje kao izrazito složena.

Foto: CNSA/CLEP

Robotska kapsula Chang’e 5 uspjela je prikupiti uzorke te se uz pomoć landera iz pokrajine Oceanus Procellarum podigla već 3. studenog. Kapsula nosi sa sobom prvi svježi materijal od 1976. godine. Šesti minuta kasnije, našla se u mjesečevoj orbiti, a u sljedećoj fazi bi se uzorci trebali prebaciti u kapsulu koja se vraća na Zemlju.

Povratak na Zemlju će trajati oko 112 sati, a misija bi trebala u posljednju fazu ući nakon što se uzorci premjeste u kapsulu za povratak, piše Space.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Svemir

Iz CASC-a su naveli da planiraju i ubrzanje primjene BeiDou navigacijskog satelitskog sustava.

Astronomija

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva. U...

Astronomija

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine.