Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Chrysler optužen za krivotvorenje količine ispušnih plinova

Američka savezna agencija za okoliš (EPA) je optužila američko-talijanski automobilski koncern Fiat Chrysler da je u modelima Jeep Cherokeea i kamionete proizvedene između 2014. i 2016. ugradila programe koji iskrivljuju rezultate ekoloških testova i prikazuju ih »ekološki prihvatljivijima«.

Radi se o više od 100 tisuća dizelskih primjeraka koji su stvarali puno više ispušnih plinova nego je to bilo prikazano. Riječ je o istom triku koji je koristio i njemački  Volkswagen.

Cynthia Giles, čelnica EPA-e kaže kako je ovo teka povreda zakona koja može opasno povećati onečišćenost zraka kojeg udišemo.”

Sporno je to što su automobili ispuštali u atmosferu dušikov oksid u većim količinama nego je to dopušteno. Dušikov oksid je odgovoran za mnoge dišne probleme.

Volkswagen je u svoje automobile ugrađivao softver koji je na testovima prikazivao manje količine ispušnih plinova od stvarnih. Radi se o pola milijuna prodanih modela samo u SAD-u.

Njemačka tvornica Volkswagen je u rujnu 2015. priznala da je u svoje automobile ugradila softver koji je prilikom eko testiranja vozila pokazivao lažnu razinu emisija ispušnih plinova. Tvrtka je u SAD-u prodala gotovo pola milijuna takvih spornih dizelaša.

2 komentara

2 Comments

 1. Davor Pavošević

  15 siječnja, 2017 u 10:59 am

  Valjda “za krivotvorenje sastava ispušnih plinova” ili “za krivotvorenje koncentracije CO u ispušnim plinovima”, tako nešto, ali sigurno ne ovako kako ste napisali.

 2. Mario

  17 siječnja, 2017 u 12:50 pm

  Zašto pišete gluposti? VW je imao jedan “program” za testove, drugi “program” korišten u realnim situacijama. Kod Fiatovih motora jedini problem je taj što EPA-u nisu upoznali s detaljnim radom motora(tj radom EGR-a i SCR-a). Fiatov motor u realnim uvjetima može zadovljiti testove dok VW-ov to nikako nije u mogućnosti. Otvorite stranicu EPA-a.

  Dalje – ne radi se o američko-talijanskoj korporaciji, FIAT je preuzeo 100% Chryslera pa tako možemo govoriti eventualno o talijanskoj korporaciji, a što bi moglo opet biti netočno jer je sjedište FCA-korporacije u Londonu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ovo je prva kineska misija koja u fokusu ima Crveni planet, te mnogi ovaj potez tumače kao natjecanje s agencijom NASA.

Biljke i životinje

Osim brige oko pandemije koronavirusa, Amerikanci sad imaju i novu brigu, a to su azijski divovski stršljeni poznati kao “stršljeni ubojice”. Pojava ovih stršljena...

Bakterije i virusi

Mjere socijalne distance u SAD-u možda će se morati primjenjivati do 2022. godine, navodi se u istraživanju Fakulteta za javno zdravstvo američkog Sveučilišta Harvard,...

Biljke i životinje

Selice su najugroženije

Oglašavanje