Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Chrysler optužen za krivotvorenje količine ispušnih plinova

Američka savezna agencija za okoliš (EPA) je optužila američko-talijanski automobilski koncern Fiat Chrysler da je u modelima Jeep Cherokeea i kamionete proizvedene između 2014. i 2016. ugradila programe koji iskrivljuju rezultate ekoloških testova i prikazuju ih »ekološki prihvatljivijima«.

Radi se o više od 100 tisuća dizelskih primjeraka koji su stvarali puno više ispušnih plinova nego je to bilo prikazano. Riječ je o istom triku koji je koristio i njemački  Volkswagen.

Cynthia Giles, čelnica EPA-e kaže kako je ovo teka povreda zakona koja može opasno povećati onečišćenost zraka kojeg udišemo.”

Sporno je to što su automobili ispuštali u atmosferu dušikov oksid u većim količinama nego je to dopušteno. Dušikov oksid je odgovoran za mnoge dišne probleme.

Volkswagen je u svoje automobile ugrađivao softver koji je na testovima prikazivao manje količine ispušnih plinova od stvarnih. Radi se o pola milijuna prodanih modela samo u SAD-u.

Njemačka tvornica Volkswagen je u rujnu 2015. priznala da je u svoje automobile ugradila softver koji je prilikom eko testiranja vozila pokazivao lažnu razinu emisija ispušnih plinova. Tvrtka je u SAD-u prodala gotovo pola milijuna takvih spornih dizelaša.

2 komentara

2 Comments

  1. Davor Pavošević

    15 siječnja, 2017 u 10:59 am

    Valjda “za krivotvorenje sastava ispušnih plinova” ili “za krivotvorenje koncentracije CO u ispušnim plinovima”, tako nešto, ali sigurno ne ovako kako ste napisali.

  2. Mario

    17 siječnja, 2017 u 12:50 pm

    Zašto pišete gluposti? VW je imao jedan “program” za testove, drugi “program” korišten u realnim situacijama. Kod Fiatovih motora jedini problem je taj što EPA-u nisu upoznali s detaljnim radom motora(tj radom EGR-a i SCR-a). Fiatov motor u realnim uvjetima može zadovljiti testove dok VW-ov to nikako nije u mogućnosti. Otvorite stranicu EPA-a.

    Dalje – ne radi se o američko-talijanskoj korporaciji, FIAT je preuzeo 100% Chryslera pa tako možemo govoriti eventualno o talijanskoj korporaciji, a što bi moglo opet biti netočno jer je sjedište FCA-korporacije u Londonu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Cijepljenje predstavlja ključnu mjeru koja bi trebala obuzdati pandemiju koronavirusa.

Ekologija i okoliš

Iako emisija ugljičnog dioksida u SAD-u opada već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ove godine doći do rekordnog pada.

Biljke i životinje

Nove snimke ukazuju na to da Sjeverna Koreja koristi dupine u vojne svrhe, baš kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Svemir

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Oglašavanje