Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Cigle od ljudskog urina zvuče obećavajuće

Studenti iz Južnoafričke Republike oduševili bio-ciglom

Studenti iz Južnoafričke Republike su proizveli prve cigle na svijetu načinjene od – ljudskog urina.

Urin za ove jedinstvene bio-cigle su studenti iz Cape Towna prikupljali pomoću specijalno dizajniranih pisoara na fakultetu.  Potom su ga miješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je zatim ulivena u posebne kalupe na sobnoj temperaturi i više nije bilo potrebno zagrijavanje. Nusproizvod cijelog postupka su dušik i kalij, oni su vrlo vrijedna gnojiva pa tako cigla nije jedino dobro proizašlo iz specijalnih pisoara.

“Pokazali smo kako se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak se može upotrijebiti bilo gdje. Radi se, u stvari, o ponovnom promišljanju stvari”, poručio je doktor Dyllon Randall, nositelj kolegija o kvaliteti vode i inženjerstvu Sveučilišta Cape Town.

Urin ili sintetika?

Ideja da se urin rabi za izradu bio-cigli je bila testirana u Sjedinjenim Državama. Jedino što su pritom bile korištene sintetičke sirovine, tako da je ovo prvi put da se prilikom izrade koristio pravi ljudski urin.

Ove bio-cigle su izrađene pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, što je slično procesu formiranja školjki. Slobodni se pijesak kolonizira bakterijama koje proizvode ureazu te se potom miješa s urinom. Ureaza se u urinu lomi i tvori kalcijev karbonat koji stvrdne pijesak i omogućuje mu oblikovanje.

I dok se konvencionalne cigle moraju zagrijavati na 1.400 stupnjeva Celzijevih (pri čemu se oslobađa nemala količina ugljikovog dioksida), bio-cigle ne traže zagrijavanje.

“Ako klijent poželi ciglu 40% čvršću od vapnenca, bakterije se mogu ostaviti da rade dulje pa stvore čvršću ciglu”, pojašnjava Randall.

Doktor Randall opisuje urin kao tekuće zlato. Glavnina fosfora iz urina se može pretvoriti u kalcij fosfat, ključni sastojak gnojiva koje je teže za nabaviti.

Zahvaljujući ovom istraživanju, izgleda kako je održiva gradnja moguća.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Budući astronauti mogli bi praviti lunarne građevine od mjesečeve prašine i urina.

Tehnologija

S napretkom znanosti i tehnologije naš odlazak u toalet bi, u budućnosti, mogao predstavljati ne samo olakšanje za naš organizam, već i oslobođenje od...

Zdravlje i Medicina

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili izmeta, ali realnost leži u činjenici da su ove izlučevine važne za naše zdravlje....

Zdravlje i Medicina

Kanadski znanstvenici koji su mjerili razinu urina u bazenima otkrili su koliko je ona visoka i rezultati nisu nimalo dobri, navodi se u članku...

Oglašavanje