Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Cijelo naselje postaje laboratorij za istraživanje koronavirusa

Cijelo jedno naselje u njemačkom gradu Heinsbergu postat će laboratorij, kako bi stručnjaci proučavali širenje i ponašanje koronavirusa te kako ga zaustaviti.

Heinsberg je grad na granici Njemačke i Nizozemske, a zovu ga i njemački Wuhan – u tom gradu je najviše zaraženih u odnosu na broj stanovnika u toj zemlji, prenosi engleski The Guardian.

U gradu koji ima 250.000 stanovnika, koronavirusom zaražena je 1.281 osoba, a 34 su preminule. Do sada je izliječeno 550 oboljelih.

Prema procjenama njemačkih stručnjaka, ovaj grad, kad je u pitanju širenje koronavirusa, je dva do dva i pol tjedna “ispred” ostatka Njemačke.

Zbog toga će njemački epidemiolozi i virolozi dio ovog grada pretvoriti u “laboratorij uživo” kako bi ispitivali koronavirus.

U ispitivanju će sudjelovati 1.000 stanovnika ovog grada kao reprezentativan uzorak za cijelu Njemačku.

Rezultat će biti korišten kao osnova za ono što Njemačka treba raditi u narednom periodu, a bit će korisni i drugim zemljama, rekao je Hendrik Streeck sa Sveučilišta u Bonnu.

“Prikupit ćemo informacije i praktične savjete kako se boriti protiv Covid-19 i kako ga možemo u budućnosti zadržati, a da ne blokiramo cijeli život na dugo vrijeme”, rekao je ovaj virolog.

Znanstvenici će ispitivati 500 kućanstava, vrtiće, škole kako bi proučavali načine širenja virusa.

Pokušat će odgovoriti na pitanja prenosi li se virus preko mobilnih telefona, kvaka, čaša, daljinskih upravljača, hrane, svega što čini svakodnevni život, ali i kako se prenosi među obiteljima i društvenim kontaktima.

“Na osnovu tih rezultata, moći ćemo dati smjernice političarima kako da upravljaju krizom. Možda ćemo doći do toga da su sadašnje mjere dobre i da ih treba nastaviti. Međutim, ja to ne očekujem, već očekujem suprotno: da dođemo do niza savjeta kako karantena može biti reducirana”, rekao je Streeck.

Objasnio je da će ovo istraživanje pomoći političarima u etičkoj dilemi kod pravljenja balansa između vraćanja života u normalno stanje i držanja stope smrtnosti pod kontrolom.

Osim toga, oni će pokušati dati odgovor i na pitanje koliko je pozitivnih slučajeva prošlo neprimijećeno na razini cijele Njemačke. Prvi rezultati studije očekuju se već sljedećeg tjedna, dok će sama studija trajati mjesecima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Ekologija i okoliš

Njemačka je isključila tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana. Krajnji cilj je povlačenje iz nuklearne energije i preusmjeravanje na obnovljive izvore energije. Vlada...

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...

Zdravlje i Medicina

Ispijanje piva je omiljeni ritual mnogih ljudi iz svih sfera života. Međutim, prema navodima znanstvenika pivo nije dobro za zdravlje i može uzrokovati niz...

Oglašavanje