Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Cijepite se! Ovo bi mogla biti sezona teže gripe

S pojavom prvih slučajeva gripe na sjevernoj hemisferi zdravstveni stručnjaci kažu da, iako je teško predvidjeti težinu predstojeće sezone, postoje pokazatelji da bi ona mogla biti teška i podsjetiti na onu smrtonosnu prije dvije godine, piše njemačka novinska agencija dpa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo prije nekoliko dana objavio je da cijepljenje protiv gripe počinje 6. studenoga i da je naručeno 360.000 doza cjepiva, odnosno desetak posto više nego godinu prije.

Ove je godine nabavljeno četverovalentno cjepivo koje sadrži četiri podtipa virusa i to virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

Oboljeli su polako proteklih tjedana počeli stizati u američke liječničke ordinacije i bolnice, piše dpa, prenoseći podatke Zavoda za javno zdravstvo američke savezne države Illinois (IDPH) i drugih zdravstvenih ustanova, no tih slučajeva još nema mnogo kao što je to uobičajeno u listopadu, kažu liječnici.

Nakon analize epidemije gripe u Australiji i na južnoj polutki, koja obično ima sezonu gripe oko šest mjeseci prije SAD-a i sjeverne polutke, liječnici kažu da se pripremaju za težu sezonu i upozoravaju pacijente da poduzmu mjere opreza tako da se cijepe.

“Imali su vrlo gadnu sezonu gripe”, kaže dr. Sharon Welbel, direktorica za zarazne bolesti u okrugu Cook, ističući da je Australija ima četiri puta više slučajeva gripe u odnosu na prosjek prethodnih pet godina te dvostruko više umrlih nego u prethodnih pet godina.

U južnoj polutki prevladavao je podtip H3N2, koji je bio odgovoran za tešku sezonu gripe 2017./18. u kojoj je u SAD-u oboljelo 49 milijuna ljudi a preminulo gotovo 80,000.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti proglasio je tu sezonu gripe najsmrtonosnijom u proteklih nekoliko desetljeća.

Welbel kaže da zdravstveni stručnjaci analiziraju sezonu gripe u Australiji kako bi predvidjeli što bi se moglo dogoditi na sjevernoj polutki no to nije uvijek točno. Prema njoj u 50 do 70 posto slučajeva gripa na sjevernoj polutki nalikuje onoj u južnoj hemisferi.

Ravnateljica IDPH-a dr. Ngozi Ezike kaže da je izrada ovogodišnjeg cjepiva bila odgođena jer je javnozdravstvenim stručnjacima trebalo više vremena da odrede koje će tipove i podtipove uključiti u cjepivo protiv gripe.

Podtip H3N2 uključen je u američko cjepivo jer je poznato da izaziva teži oblik gripe, kaže Ezike no upozorava da sojevi mogu mutirati pa se tada ne poklapaju s cjepivom.

No čak i kad nema idealne podudarnosti predstavljat će bolju zaštitu od toga da se uopće ne cijepite, dodaje ona.

Dužnosnici američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti ranije ovog mjeseca pozvali su trudnice da se cijepe nakon što je objavljeno da se većina ne cijepi unatoč savjetima liječnika.

Dr. Michael Fitzgerald, liječnik obiteljske medicine iz Napervillea strahuje da bi pacijenti, zbog toga što je protekla sezona gripe bila blaža, mogli preskočiti cijepljenje ove godine.

“Gripa šteti ljudima, završavaju u bolnici i ona ubija ljude”, upozorava taj liječnik svoje pacijente. S cjepivom protiv gripe “stvarno sprječavate hospitalizaciju i smrtni ishod”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Predviđeno je da klinička ispitivanja tog cjepiva budu okončana u siječnju 2021. godine.

Bakterije i virusi

Studija o cjepivu još nije objavljena, a za sad nema ni službene potvrde tvrdnji znanstvenika ili članova vlade.

Bakterije i virusi

Dvije doze su vjerojatne jer je riječ o novom virusu za koji nitko nema antitijela.

Bakterije i virusi

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza...

Oglašavanje