Connect with us

Znanost

Cikorija (Cichorium intybus)

Foto: Pixabay

Alternativna medicina

Cikorija (Cichorium intybus)

Cikorija je ljekovita biljka koja posjeduje itekakva ljekovita svojstva, od toga da pomaže pri probavnim tegobama, u suzbijanju žgaravice, kod artritisa, bakterijskih infekcija, održavanju tjelesne kilaže, sprječavanju pojave bubrežnih kamenaca, bolesti srca pa do toga da ima djelovanje prirodnog sedativa. Poznata je i po nazivima : konjska trava, plavulja, radič, kažiput i obična vodopija.

Njezino ljekovito djelovanje poznato je još od doba stare Grčke i Rima. Naime, i grci i rimljani su neizmjerno cijenili ovu biljku a koristili su ju u borbi protiv žutice, reume i bolesti jetre. Dakle, možemo tvrditi kako se ova biljka koristi kao lijek već stoljećima. Potrebno je naglasiti njenu izuzetnu nutritivnu vrijednost, naime cikorija je bogati izvor minerala i vitamina, sadrži kalcij, željezo, magneziji, cink, kalij i vitamine A, B6, C, E i K.

Cikorija se može konzumirati kao dodatak jelu, ali najinteresantnija primjena jest kava od cikorije. Tradicija ispijanja kave od cikorije počela je još u 19. stoljeću u Francuskoj, te se od tamo proširila u cijelom svijetu.

Ljekovito djelovanje

Pomaže u borbi protiv srčanih bolesti

Cikorija smanjuje razinu LDL kolesterola u krvi, zahvaljujući inulinu. Naime, poznato je kako je visok kolesterol jedan od glavnih krivaca visokog krvnog tlaka te raznih srčanih oboljenja, stoga njegovo snižavanje pomaže u sprječavanju moždanog i srčanog udara.

Lijek kod probavnih smetnji

Inulin je također važan za pravilno probavljanje. Osim što pomaže u suzbijanju kiseline i žgaravice, poboljšava crijevnu peristaltiku i razvijanje želučanih sokova.

Isto dokazuje i istraživanje u kojem su ispitanici 28 dana svakodnevno konzumirali kavu od cikorije te su potvrdili kako su njihovi problemi sa zatvorom i probavom nestali.

Djeluje sedativno i smanjuje stres

I ako se koristi kao zamjena za kavu, koja povećava stres i luči hormon stresa, kortizol, cikorija djeluje suprotno i smanjuje stres.

Štiti od degenerativnih bolesti

Cikorija je bogata prirodnim antioksidansima i pomaže u uklanjanju opasnih slobodnih radikala. Na taj način štiti od prijevremenog starenja i mnogih degenerativnih bolesti.

Učinkovita je u borbi protiv artritisa

Cikorija smanjuje bolove izazvane artritisom pomoću svojeg protuupalnog djelovanja a isto su potvrdila brojna istraživanja.

Pomaže kod mršavljenja te je izvrstan izbor za dijabetičare

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji stvaraju osjećaj sitosti te zbog toga smanjuje glad. Stoga je cikorija izvrsna za mršavljenje i borbu protiv suvišnih kilograma.

Kako pripremiti kavu od cikorije

Priprema kave od cikorije je zbilja vrlo slična pripremi turske kave. Ako ste u mogućnosti, uberite sami korijen od cikorije, potom ga osušite i od njega napravite kavu. Na šalicu vode iskoristite jednu čajnu žličicu cikorije. Cikoriju stavite odmah u hladnu vodu a nakon što voda zavrije, ostavite na plamenu još nekoliko minuta. Nakon kuhanja, pričekajte da se talog slegne i uživajte. Okus možete obogatiti medom, cimetom itd.

Berba Cikoriju nalazimo na području čitave Europe, i to na raznim livadama, u šumama, pored puta. Stabiljke mogu doseći visinu čak i jednog metra a listovi su veoma dugački.

Nastavi čitati
Advertisement

Više u Alternativna medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh