Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

Cikorija (Cichorium intybus)

Cikorija je ljekovita biljka koja posjeduje itekakva ljekovita svojstva, od toga da pomaže pri probavnim tegobama, u suzbijanju žgaravice, kod artritisa, bakterijskih infekcija, održavanju tjelesne kilaže, sprječavanju pojave bubrežnih kamenaca, bolesti srca pa do toga da ima djelovanje prirodnog sedativa. Poznata je i po nazivima : konjska trava, plavulja, radič, kažiput i obična vodopija.

Njezino ljekovito djelovanje poznato je još od doba stare Grčke i Rima. Naime, i grci i rimljani su neizmjerno cijenili ovu biljku a koristili su ju u borbi protiv žutice, reume i bolesti jetre. Dakle, možemo tvrditi kako se ova biljka koristi kao lijek već stoljećima. Potrebno je naglasiti njenu izuzetnu nutritivnu vrijednost, naime cikorija je bogati izvor minerala i vitamina, sadrži kalcij, željezo, magneziji, cink, kalij i vitamine A, B6, C, E i K.

Cikorija se može konzumirati kao dodatak jelu, ali najinteresantnija primjena jest kava od cikorije. Tradicija ispijanja kave od cikorije počela je još u 19. stoljeću u Francuskoj, te se od tamo proširila u cijelom svijetu.

Ljekovito djelovanje

Pomaže u borbi protiv srčanih bolesti

Cikorija smanjuje razinu LDL kolesterola u krvi, zahvaljujući inulinu. Naime, poznato je kako je visok kolesterol jedan od glavnih krivaca visokog krvnog tlaka te raznih srčanih oboljenja, stoga njegovo snižavanje pomaže u sprječavanju moždanog i srčanog udara.

Lijek kod probavnih smetnji

Inulin je također važan za pravilno probavljanje. Osim što pomaže u suzbijanju kiseline i žgaravice, poboljšava crijevnu peristaltiku i razvijanje želučanih sokova.

Isto dokazuje i istraživanje u kojem su ispitanici 28 dana svakodnevno konzumirali kavu od cikorije te su potvrdili kako su njihovi problemi sa zatvorom i probavom nestali.

Djeluje sedativno i smanjuje stres

I ako se koristi kao zamjena za kavu, koja povećava stres i luči hormon stresa, kortizol, cikorija djeluje suprotno i smanjuje stres.

Štiti od degenerativnih bolesti

Cikorija je bogata prirodnim antioksidansima i pomaže u uklanjanju opasnih slobodnih radikala. Na taj način štiti od prijevremenog starenja i mnogih degenerativnih bolesti.

Učinkovita je u borbi protiv artritisa

Cikorija smanjuje bolove izazvane artritisom pomoću svojeg protuupalnog djelovanja a isto su potvrdila brojna istraživanja.

Pomaže kod mršavljenja te je izvrstan izbor za dijabetičare

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji stvaraju osjećaj sitosti te zbog toga smanjuje glad. Stoga je cikorija izvrsna za mršavljenje i borbu protiv suvišnih kilograma.

Kako pripremiti kavu od cikorije

Priprema kave od cikorije je zbilja vrlo slična pripremi turske kave. Ako ste u mogućnosti, uberite sami korijen od cikorije, potom ga osušite i od njega napravite kavu. Na šalicu vode iskoristite jednu čajnu žličicu cikorije. Cikoriju stavite odmah u hladnu vodu a nakon što voda zavrije, ostavite na plamenu još nekoliko minuta. Nakon kuhanja, pričekajte da se talog slegne i uživajte. Okus možete obogatiti medom, cimetom itd.

Berba Cikoriju nalazimo na području čitave Europe, i to na raznim livadama, u šumama, pored puta. Stabiljke mogu doseći visinu čak i jednog metra a listovi su veoma dugački.

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Neven je autohtona biljka mediterana, ali ju nalazimo u cijelome svijetu. Ova biljka je poznata još od davnima po svojim ljekovitim djelovanjima. Najpoznatija je...

Alternativna medicina

Korijander je biljka koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravstveno stanje čovjeka, ali poznata je i po specifičnom mirisu te se stoga koristi i...

Alternativna medicina

Maca je peruanska biljka koja se uzgaja u planinama Anda. Ona je čest sastojak peruanske kuhinje koji jelima daje zemljani okus. Korijen mace može se mljeti...

Alternativna medicina

Valerijana je ljekovita biljka. Izvorno ju nalazimo u Europi i u dijelovima Azije, ali također raste u Sjevernoj Americi. Najčešće se koristi za poremećaj...

Oglašavanje