Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Čile se bori protiv pretilosti radikalnim reformama

Jesu li ovakve zabrane dobra ideja u borbi protiv epidemije pretilosti?

U Latinskoj Americi i na Karibima je gotovo 60% stanovnika pretilo. Razlozi su, između ostalih, ekonomski rast, rastuća urbanizacija i bolje plaće. U regiji po pitanju pretilosti prednjače Bahami (69% populacije), Meksiko (64%) i Čile (63%).

Zabrinjavajući trend nije zaobišao ni mlađu populaciju. Čak je 44,5% čileanske djece pretilo, kažu brojke koje navodi OECD.

Pretilost, osim što povećava rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, u djetinjstvu može prouzročiti razne fizičke i psihosocijalne posljedice. Primjer toga su poremećaji u prehrani, depresija i manjak samopoštovanja.

Kampanje

Poslije alarmantne statistike nigdje nisu zabilježene tako radikalne kampanje kao u slučaju Čilea. Prije dvije godine je njihovo ministarstvo zdravstva proglasilo tu problematiku izvanrednom zdravstvenom situacijom. Pokrenuli su dalekosežne reforme.

U svakom supermarketu ove južnoameričke države mogu se pronaći razne vrste hrane s osmerokutnim crnim naljepnicama. One predstavljaju upozorenja kako je u pitanju nezdrava hrana puna šećera, soli ili zasićenih masnoća.

“Crna upozorenja na proizvodima s nezdravom hranom samo su jedan dio reformi. Ona djeluju kao znakovi zaustavljanja u prometu”, tvrdi bivša ministrica zdravstva Carmen Castillo.

Nametnute su i zabrane oglašavanja na radiju i televiziji te zabrana prodaje hrane s crnim etiketama u školama. Pakiranja više ne smiju izgledati privlačno djeci.

Udar na proizvođače

Mnogobrojni proizvođači su se morali tome svemu prilagoditi. Kellogg’s je, primjerice, uklonio crtane likove s kutija svojih žitarica, dok su čokoladna jaja Kinder Surprise potpuno zabranjena.

McDonald’s je morao prilagoditi svoj Happy Meal u čileanskim prodavaonicama. Kompanija Ferrero, proizvođač Nutelle, pokušala je čak sudskim putem ublažiti mjere čileanskih vlasti, no bez uspjeha.

Mjere su imale nekakvog učinka. Čak i prije nego što su novi propisi stupili na snagu, petina je proizvođača unaprijed smanjila količinu soli, šećera, masnoća i kalorija u proizvodima.

Iako je još prerano za donošenje zaključaka o kampanji, Čile će možda postati uzor drugim zemljama u borbi protiv rastuće epidemije pretilosti.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh