Connect with us

Znanost

Evolucija

Čimpanze iz Fongolia se ne boje vatre


Uporaba i kontrola vatre su bihevioralne karakteristike koje razlikuju ljude od drugih životinja. Ipak, novo istraživanje koje je provela Jill Pruetz, antropologinja s Iowa State University, bilježi poimanje požara nalik ljudskom kod čimpanza u senegalskim savanama te promjene u njihovom ponašanju kod predviđanja kretanja požara.

Pruetz, profesorica antropologije na ISU, i Thomas LaDuke, profesor biologije na East Stroudsburg (Pa.) University, zajedno su napisali rad koji je odobren danas na American Journal of Physical Anthropology. Bit će objavljen u izdanju za 2010. godinu. Podatke o ponašanju čimpanza tijekom sezonskih požara Pruetz je skupila tijekom dva specifična susreta u ožujku i travnju 2006. Izvještava da požare godišnje pokreću ljudi zbog raskrčivanja i lova te da većinu područja koje nastanjuju čimpanze dijelom zahvaćaju upravo ti požari. Istraživači su protumačili ponašanje čimpanza za vrijeme požara kao smireno jer nisu pokazale ni stres ni strah, samo su izbjegavale požar kako im je prilazio.

“Bio je kraj sušnog razdoblja zbog čega su požari bili iznimno vrući i gutali su drveće vrlo brzo a čimpanze su bile smirene. Bolje su se osjećale nego ja, to je sigurno,” rekla je Pruetz koja je izabrana za nagradu National Geographic Emerging Explorer 2008 za svoje prijašnje istraživanje vezano uz savanske čimpanze u Fongoli istraživačkom području u Senegalu. “Oni (čimpanze) su bili stručnjaci u predviđanju kretanja požara,” nastavila je. “Ja sam mogla predvidjeti, otprilike, ali da se radilo samo o meni pobjegla bih. U jednom trenutku sam se progurala kroz njih jer sam osjećala vrelinu požara na jednoj strani tijela i jednostavno mi nije bilo ugodno.” Pruetz kaže da joj je bilo jako teško pronaći prethodna istraživanja o interakciji drugih životinja s vatrom. Ali je nekoliko primjera koje su pronašli ona i LaDuke – poput susreta slonova sa sličnim požarima – bilježilo veliki stres u životinja i visoku stopu smrtnosti.

U svom su radu istraživači napisali kako ljudsko vladanje vatrom uključuje stjecanje tri kognitivna stupnja:

1. Poimanje vatre – razumijevanje ponašanja vatre pod različitim uvjetima. Pomoću tog razumijevanja promatrač predviđa kretanje vatre i ono mu omogućava ostanak u blizini vatre.
2. Mogućnost kontrole vatre. Uključuje obuzdavanje, dodavanje ili oduzimanje gorivih tvari i možda sposobnost gašenja vatre.
3. Sposobnost paljenja vatre.

Prema Pruetz, čimpanze iz Fongolia su svladale prvi stupanj koji je uvjet za svladavanje druga dva. No ne vidi ih kako pale vatru u skorije vrijeme – bar ne bez pomoći. “Mislim da bi mogle to naučiti. Moglo bi im biti malo teže samo zbog njihove spretnosti jer su manje spretni od nas,” rekla je, “no naravno, ne vidim ih kako pale vatru. Smatram da su kognitivno sposobni kontrolirati vatru (2. stupanj).” Usprkos tome svjesni su vatre i njezine moći. Pruetz izvještava o jedinstvenom “vatrenom plesu” kojeg su čimpanze razvile.

“Čimpanze posvuda imaju “kišni ples” – Jane Goodall (slavni primatolog) je izmislila taj pojam – i taj ples je namijenjen samo odraslim mužjacima (kako bi pokazali dominantnost). Mužjaci se često šepire zbog različitih razloga, ali kad se približava velika oluja izvode jako naglašeno razmetanje koje izgleda poput usporenog filma. Kad sam ja bila s jednim čoporom čimpanza, dominantni mužjak je napravio sličnu stvar, ali prema vatri, pa ja to zovem vatreni ples,” kaže Pruetz i dodaje, “druga zanimljiva stvar je vokalizacija pritom koju nikad prije nisam čula i nisam je čula nikad od tad.”

Tvrdi kako istraživanje nudi uvid u razvijanje sposobnosti kontroliranja vatre ranih ljudskih predaka. “Čimpanze mogu razumjeti i predvidjeti kretanje vatre, možda je upravo to s vremenom omogućilo ovladavanje vatrom prvim dvonožnim primatima odnosno ljudskim precima.”

Pruetz će nastaviti s istraživanjem u Senegalu tijekom proljetnog semestra. Istraživanje je djelomično sponzorirano od National Geografic Society-a zajedno s Iowa State. Više o njenim pionirskim poduhvatima moći ćemo vidjeti sljedeće godine na National Geographic Channel.

Izvor: sciencedaily.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Evolucija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh