Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

“Čišćenje neurona” osnova je za prijelaz iz adolescencije u odraslu dob

(Credit: Lev Dolgachov)

Pomoću EEG-a prikupljeni su podaci o moždanim valovima adolescenata tijekom sna koji su omogućili uvid u cjelovitu sliku funkcioniranja i promjena u mozgu tijekom prva dva desetljeća života.

(Credit: Lev Dolgachov)

(Credit: Lev Dolgachov)

Irwin Feinberg, profesor emeritus psihijatrije i bihevioralnih znanosti te direktor Davis Sleep Laboratory na Sveučilištu Kalifornija, u suradnji sa svojim timom, nadzirao je pomoću EEG-a 28 zdrave djece u dobi od 6 do 10 godina tijekom sna i to po dvije noći svakih šest mjeseci. Istraživanje je pokazalo kako je gustoća sinaptičkih veza najveća u dobi od 8 godina i tada počinje lagano opadati. Također je pronađeno da se najznačajniji i najubrzaniji pad u gustoći tih veza odvija između 12. i 16. godine, nakon čega dolazi do usporenja pada gustoće.

Feinberg objašnjava kako su znanstvenici već pretpostavljali da je veliki broj sinapsi potreban u ranijem razdoblju života da bismo se mogli oporaviti od ozljede i prilagoditi promjenama u okolini. Međutim, te višestruke veze onemogućuju efikasno rješavanje problema i logičko mišljenje kasnije tijekom života. Novo istraživanje pokazuje kako se mjerenjem električne moždane aktivnosti tijekom duljeg razdoblja mogu otkriti promjene u vezama između neurona koje omogućuju postepen prijelaz iz djetinjstva u odraslu dob.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Physiology: Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, a završni je dio serije istraživanja, koja uključuje tri studije provedene u razdoblju od 10 godina tijekom kojeg je prikupljeno više od 3 500 cjelonoćnih EEG snimaka. Dva ranije provedena istraživanja Feinberga i njegovih suradnika pokazala su kako se EEG fluktuacije tijekom najdublje faze sna (tzv. delta ili spori valovi) kad se mozak najviše oporavlja, konstantno smanjuju kod osoba u dobi od 9 do 18 godina. Taj je pad najbrži i najizraženiji u razdoblju od 12 do 16 i pol godina. Iz navedenog autori su zaključili kako se “čišćenje neurona” (“neuronal pruning”), odnosno racionalizacija moždane aktivnosti putem smanjenja veza između neurona nužna za kognitivni razvoj odrasle osobe, pojavljuje istovremeno kad i reproduktivna zrelost.

Spoznaja da se tako značajna preraspodjela neurona i neuronskih veza odvija tijekom kasne adolescencije i ranih tinejdžerskih godina potvrđuje tvrdnju da EEG sna ukazuje na ključne vremenske točke razvoja mozga. Time su potvrdili kako je elektroencefalogram (EEG) snažno sredstvo za praćenje promjena u mozgu tijekom različitih životnih faza te može biti koristan pri dijagnozi mentalnih bolesti povezanih s dobi. Rezultati provedenog istraživanja ujedno otkrivaju kako je analiza EEG snimaka tijekom sna neizbježan pristup u proučavanju sazrijevanja mozga adolescenata. Osim što je EEG mjera električne aktivnosti mozga, dostupna i relativno jednostavna za korištenje, točnija je od mnogih glomaznih i skupih opcija. Primjerice pomoću strukturalne magnetske rezonancije nisu se mogla identificirati ubrzanja i usporenja kod adolescenata, koja su se jednostavno i pouzdano zabilježila EEG-om mjerenim tijekom sna.

Feinberg navodi kako su omogućili prvi dugoročni longitudinalni opis razvojnih promjena koje se odvijaju u mozgu djece i adolescenata tijekom sna. Rezultati istraživanja potvrđuju da mozak prolazi izuzetno složenu i široku reorganizaciju tijekom puberteta koja je nužna za složenije procese mišljenja. Dodaje kako se nada da će ovom studijom potaknuti istraživanja nepoznatih genetskih i hormonalnih faktora koji su u pozadini ovih promjena. Tako bi dobiveni podaci mogli poslužiti kao osnova za pronalaženje pogrešaka u razvoju mozga koje su jedan od faktora razvoja bolesti poput shizofrenije, kao bolesti koja obično postaje vidljiva tijekom adolescencije. Nakon što se identificiraju ti pozadinski procesi u mozgu, otvorit će se mogućnost utjecaja na promjene u mozgu adolescenata kako bi se postigao normalan razvoj te ispravile abnormalnosti.

Izvor: University of California – Davis Health System

1 komentar

1 komentar

  1. Tomislav Horvat

    7 travnja, 2013 u 6:51 pm

    Znači čim smo stariji postajemo gluplji???

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Oboljenja i poremećaji

Spavanje na trbuhu uzrokuje pritisak na kralježnicu i ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova Znanstvenici se slažu da je spavanje na...

Tehnologija

Dobar san je ključan za dobro zdravlje. Drži nas aktivnima te je važan za kreativnost i produktivnost. Ništa ne može zamijeniti 7 sati osvježavajućeg...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Oglašavanje