Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Čovjek, kojemu je dijagnosticirana mišićna paraliza noge, nakon operacije ponovno hoda

Nakon četiri godine zatočeništva u invalidskim kolicima, Rick Constantine (58), sada je ponovno na nogama, nakon što je prošao kroz nekonvencionalnu operaciju na San Diego Zdravstvenom odjelu Sveučilišta u Kaliforniji, kojom mu je vraćena sposobnost hodanja. Neurokirurg, Justin Brown, izveo je neuobičajeni trosatni postupak.

(Credit: University of California, San Diego Health Sciences)

“Nakon automobilske nesreće, Constantine je zadobio moždani udar, što je uzrokovalo paralizu desne strane njegovog tijela. Mišići njegove noge postali su toliko spastični da nije bio u stanju hodati”, rekao je Brown. “Naš tim je izveo delikatnu operaciju da bi smanjio utjecaj živaca koji su uzrokovali prevelike kontrakcije mišića, a koje su dovele do točke invaliditeta.”

“Nakon nesreće rekli su mi da nikad više neću hodati. Sve što sam mogao raditi bilo je premjestiti se iz kolica na krevet ili stolicu”, rekao je Constantine, bivši član posade NASCARa. “Nakon operacije koju je izveo Dr. Brown, mogao sam ponovno stati na noge i hodati. Uz fizikalnu terapiju stanje je sve bolje i bolje.”

Prije operacije, Constantine je bio podvrgnut botox tretmanima i fizikalnoj terapiji, s ciljem oporavka njegove noge. Rezultati su bili pozitivni, ali vrlo mali. Dodatnom metodom pretrage, elektromiografijom (EMG), identificirani su mišići koji su bili uzrok disfunkcije.

“Nakon što sve druge opcije nisu dale zadovoljavajuće rezultate, odlučili smo se za operaciju”, kaže Brown. “Pomoću elektromiografije smo identificirali ‘preuzbuđene’ živce koje je bilo potrebno umanjiti. Constantine je bio na operaciji u petak i unutar par dana je započeo sa fizikalnom rehabilitacijom. Dva tjedna kasnije hodao je bez upotrebe hodalice.”

Operacija, zvana selektivna periferna neurektomija, je postupak koji se provodi pod mikroskopom. Brown je načinio rez iza koljena kako bi došao do tibijalnog živca. Zatim je selektivno podrezivao problematične živčane ogranke. Rezanje živaca smanjuje utjecaj uzročnika spasticiteta. Prednost ovakvog pristupa je ta što mišić ostaje očuvan, te nema potrebe za rezanjem ili produžavanjem tetiva.

“Ovisno o pacijentu i njegovoj medicinskoj povijesti, selektivna periferna neurektomija je prikladna za pacijente sa ozljedama mozga i leđne moždine, uzrokovanih udarima, tumorima, celebralnom paralizom ili multiplom sklerozom.” Nema potrebe za nikakvom post-operativnom njegom, budući da se šavovi mogu apsorbirati. Rehabilitacija može započeti 72 sata nakon zahvata.

Brown je ovu operaciju dosad izveo na šestero pacijenata. Operacija se rijetko izvodi u SAD-u, mnogo je češća u Francuskoj i Japanu.

Izvor: University of California, San Diego Health Sciences

2 komentara

2 Comments

  1. Krajačić Goran

    15 ožujka, 2013 kod 11:56 am

    Zivjela medicina-jedina grana znanosti, koja se prakticira u nadi da ce jednog dana biti otkrivena…;))

  2. Pero Haus MadafaKa

    15 ožujka, 2013 kod 12:21 pm

    ahahahaha kralju Krajačiću Gorane

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh