Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Čovjek preminuo nakon što ga je usisao uređaj za magnetsku rezonanciju

Bizarna smrt u Indiji

Dijagnostički uređaji za magnetsku rezonanciju obično spašavaju živote ljudima, no ne i ovaj put. Neuobičajena nezgoda se dogodila u Indiji. 32-godišnji muškarac je, naime, poginuo u bizarnoj nesreći s uređajem za magnetsku rezonanciju (MR) u bolnici u Mumbaiju.

Nesretni Rajesh Maru i njegov šogor Harish Gopal Sonkhi su odveli bolesnu punicu u bolnicu, u 19:30 po lokalnom vremenu prošle subote, izvijestio je Hindustan Times. Pacijentica je bila na nosilima, a Maru i Sonkhi su ušli zajedno u prostoriju za MR noseći sa sobom cilindar s kisikom na zahtjev liječnika.

Iako im je osoblje reklo da bez problema uđu jer uređaj za MR nije uključen, to očigledno nije bila istina, jer je u jednom trenu uređaj iznenadno povukao željezni cilindar za kisik u svoj tunel (onaj u koji ulazi pacijent), zaglavivši tako Maruovu ruku zajedno s cilindrom.

Maru je najprije ostao bez prstiju dok su ga bolničar i šogor bezuspješno pokušavali osloboditi. “Cijev cilindra s kisikom se odvojila od cilindra i počeo je propuštati. Maru je tako udahnuo ogromnu količinu kisika zbog čega je pao u nesvijest”, objasnio je viši policijski inspektor Savalaram Agavane.

Maru je potom hitno odveden na jedinicu za intenzivnu skrb, ali usprkos liječničkim naporima je ipak preminuo nekoliko sati poslije. Policija trenutno provodi istragu temeljem prijave koju je podnio Sonkhi. Poznato je da policija krivcima smatra dva člana bolničkog osoblja, zbog toga što je uređaj za MR ostao nemarno uključen u prisutnosti metalnih objekata.

“Utvrđujemo točan tijek događaja koji je doveo do ovog incidenta”, dodao je Agavane. Glasnogovornik policije je ubrzo nakon toga priopćio za AFP kako su liječnik i drugi član osoblja uhićeni zbog “prouzročenja smrti iz nehaja”.

Ovo, nažalost, nije prvi takav incident u novije vrijeme. Još 2001. je na sličan način poginuo šestogodišnji dječak u New Yorku. Snaga MR uređaja je istrgnula metalni spremnik za kisik s drugog kraja prostorije koji je poletio i slomio dječakovu lubanju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Na prvi pogled situacija izgleda optimistično, ali situacija je zapravo zabrinjavajuća.

Klima

Proteklo desetljeće bilo je najtoplije dosad evidentirano u Indiji, a ekstremna je vrućina prošle godine izravno usmrtila oko 350 ljudi, rekao je voditelj Državne meteorološke...

Tehnologija

Uređaj je nazvao Stuey prema engleskoj riječi za mucanje – stutttering, a postupak patentiranja i zaštite intelektualnog vlasništva je u tijeku. Procjenjuje se da...

Biljke i životinje

U državi Assam na sjeveroistoku i u Zapadnom Bengalu na sjeveru Indije vlakovi su usmrtili gotovo 70 slonova od 2013. do lipnja 2019. godine...

Oglašavanje