Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Curiosity: Znanstvenici suočeni s problemom bušilice dva mjeseca prije sletanja rovera na Mars

Dva mjeseca prije zakazanog slijetanja NASA-inog sofisticiranog rovera na površinu Marsa, inženjeri na Zemlji muku muče s dosadnim, ali potencijalno ozbiljnim problemom vezanim uz bušilicu rovera zbog kojeg bi moglo doći do onečišćenja uzoraka prikupljenih za analizu.

Vodstvo projekta jučer je izrazilo vjeru da će rover Curiosity uspjeti odraditi zadaću zbog koje je na putu prema Crvenom planetu, unatoč poteškoćama.


Tijekom svibnja ove godine, ekipa stručnjaka proučavala je načine zaobilaženja problema onečišćenja uzoraka tla do kojega može doći ako se dijelići teflona s bušilice odlome i pomiješaju s uzorcima stijena. Na prevenciju potencijalnog problema do sada je utrošeno oko dva milijuna američkih dolara iz financijske rezerve ove misije.
„Problem se ne doima suviše ozbiljnim s obzirom da postoji više načina na koje možemo raditi okolnim putevima“, rekao je za Huffington Post šef znanstvenog tima John Grotzinger s kalifornijskog Instituta za tehnologiju.

Rover Curiosity trebao bi sletjeti u krater Gale u blizini Marsovog ekvatora početkom kolovoza. Umjesto da se oslanja na zračne jastuke prilikom sletanja, kao kod prethodnih misija na površinu Marsa, rover će biti spušten iz atmosfere putem lanca, a neposredno prije doticanja tla upalit će se plameni potisnici koji će ublažiti slet. Ova tehnika, koja do sada nije bila isprobana, omogućuje znanstvenicima da točno preciziraju zonu sletanja na planet.

Terensko vozilo bit će spušteno bliže planini u centru kratera, što će umanjiti početnu udaljenost koju je vozilo trebalo prijeći do točke gdje će bušiti. Menadžer projekta Pete Theisinger iz Jet Propulsion Laboratory centra u NASA-i procjenjuje da će se na taj način skratiti vrijeme vožnje za četiri mjeseca, što će omogućiti više prostora za proučavanje stijena i tla.

Dvogodišnja misija koštala je 2,5 milijarde američkih dolara, a uz upotrebu najsofisticiranije opreme trebala je istražiti je li marsovska klima pogodna za preživljavanje mikroba. Među primarnim je ciljevima upravo potraga za tim građevnim blokovima života.

Rover Curiosity zapravo je pokretni laboratorij s bušilicom fiksiranom na kraju dugačke robotske ruke na kojoj se nalazi i crpaljka, dizajnirana da prodre u stijenu i usisa odlomljene komade i prašinu koje potom odvodi u rover na analizu.

Testiranja prije lansiranja pokazala su mogućnost odlomljavanja teflonskih dijelova koji bi mogli onečistiti uzorke. Razmatraju se višestruki okolni putevi za odradu zadatka, uključujući i pečenje uzoraka kako bi se zagađeni dio izdvojio. Razmišlja se i o nježnijoj varijanti bušenja na određenim dijelovima stijena. U najgorem slučaju, znanstvenici će se morati osloniti na crpaljku koja će prikupiti uzorke tla, dok će se kotačima rovera drobiti kamenje.

2 komentara

2 Comments

 1. Matea Kovač

  14 lipnja, 2012 u 7:53 pm

  pa jel nije to odgođeno do 2014?

 2. Vedran Marin

  14 lipnja, 2012 u 7:58 pm

  cool, stvarno je super što možemo reći da smo ponosni pripadnici vrste koja uspješno istražuje nova teritorije (nisam htio da mi komentar bude čista kopija Star Trek uvoda 😉 )
  – ali me zanima sljedeće – jednog dana kada privatne kompanije koje vjerojatno već i sada stoje iza financiranja svih istraživanja vezanih za svemir, pogotovo ovih u kojima se letjelice/sonde spuštaju na druge planete, što vjerojatno i nije tako daleka budućnost s obzirom da Virgin počinje sa turističkim letovima u niže orbite oko Zemlje, koliko će vremena trebati jednom teretnjaku da napravi đir Zemlja-Mars-Zemlja?

  nije potrebno odgovarati- samo želim skrenuti pažnju 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ovo je prva kineska misija koja u fokusu ima Crveni planet, te mnogi ovaj potez tumače kao natjecanje s agencijom NASA.

Svemir

Video je snimljen krajem 2019. godine u Laboratoriju za mlazni pogon

Astrobiologija

Internacionalni tim astrobiologa tvrdi da bi organske molekule koje je Curiosity rover agencije NASA otkrio na Marsu, mogle biti dokaz da je na ovom...

Tehnologija

NASA-ina misija na Mars je planirana za 2030. godinu, a ova američka svemirska agencija trenutno radi na velikom unapređenju komunikacijskog sistema. Dosad je NASA...

Oglašavanje