Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Geografija i geologija

Da je asteroid udario malo ranije ili kasnije dinosauri bi možda bili živi

Nova objašnjenja udara razornog asteroida koji je presudio eri dinosaura.

Udarac asteroida u Zemlju koji je zapečatio eru dinosaura je imao takav razoran učinak po pitanju života na planetu pukom slučajnošću, kažu znanstvenici. Da je udario samo 30 sekundi ranije ili isto toliko sekundi kasnije, uzrokovao bi nesagledivo manju štetu i dinosauri bi možda preživjeli. Novi BBC-jev dokumentarac špekulira o toj problematici i rezultatu koji bi možda promijenio dominaciju čovjeka kao vrste na Zemlji.

Pretpostavka se da je dotični asteroid udario planet prije otprilike 66 milijuna godina. Mjesto radnje bilo je područje meksičkog poluotoka Jukatan, a o tome svjedoči ostavština kratera širokog gotovo 180 km i dubokog više od 30 km. Znanstvenici su proučavajući geološku strukturu kratera naišli na otkriće da je kamen bogat sumpornim spojevima i da se taj kamen prilikom udarca asteroida zapravo pretvorio u prah.

Zrak je potom ispunio oblak prašine sličan onome koji nastaje poslije jake erupcije vulkana. To je zasjenilo sunce i značajno ohladilo planet. Desetljeća koja slijede zatim imala su strahovito niske temperature te su izbrisala većinu života na tadašnjoj Zemlji. Oni dinosauri kojima smrt nije uzrokovao dim, udar kamenja ili tsunami, pretpostavlja se kako su uginuli od gladi zbog toga što su ostali bez hrane.Da je zato asteroid (promjera 9,6 km) na planet pao kasnije ili ranije, vjerojatno bi pogodio područje Atlantika ili Pacifika, a u dubokim vodama ne bi ipak zadao tako fatalne posljedice životu planeta. Znanstvenici svejedno pretpostavljaju kako bi takvim udarcem isparila većina morske vode, no nanesena šteta bi i dalje bila manja.

Profesorica s Kraljevskog koledža u Londonu, Joanna Morgan, je s profesorom geofizike Seanom Gulickom sa sveučilišta u Austinu vodila bušenje na Jukatanu. Poručila je da se oko 100 milijardi tona sulfata tada diglo u atmosferu i nadodala da je u pitanju dovoljna količina koja može ohladiti planet za sljedeće desetljeće i prouzročiti uništenje većine života.

Udarac asteroida je sa sobom odnio oko tri četvrtine života na Zemlji, zajedno s većinom dinosaura, a to je dalo priliku manjim sisavcima, a poslije i ljudima, da se uzdignu.

2 komentara

2 Comments

  1. darko

    svibanj 17, 2017 kod 11:46 am

    I bolje da je ta gamad pokrepala.

  2. pero

    svibanj 17, 2017 kod 3:25 pm

    “……….dubokog više od 30 km” ???????????????

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh