Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Da li ste alergični na šećer?

Rijetko je, ali neki ljudi ne reagiraju dobro na određene šećere. Jeste li ikada imali bolove u trbuhu ili ste osjećali letargično nakon što ste pojeli nešto slatko? Niste sami. No jesu li to simptomi šećerne alergije ili nešto drugo? U mnogim slučajevima, nelagodan osjećaj nakon slatkiša je zapravo samo “šećerni mamurluk” koji se događa ako ste pojeli puno šećera, što uzrokuje podizanje šećera u krvi, a zatim nagli pad.

Da, možete biti netolerantni na šećer – ili čak imati pravu alergiju na šećer.  “Šećer kao supstanca ima stvaran utjecaj na ljude, psihički i fizički”, kaže Jessica Cording iz New Yorka.

Osobe s pravom alergijom na šećer obično imaju neposredne fizičke simptome slične onima drugih alergija na hranu. Prema certificiranoj dijetetičarki-nutricionistici Lisi Moskovitz, R.D., izvršnoj direktorici NY Nutrition Group, ti simptomi uključuju:

1. Grčeve

2. Proljev

3. Osip kože

4. Svrab usta

Ali postoji razlika između alergije na hranu i osjetljivosti na određenu hranu. Svatko ima određene namirnice koje mu jednostavno ne sjedaju, odnosno uzrokuju ne-poželjne simptome kao što su probavne smetnje, nadutost ili grčeve. Ali to ne znači nužno da imate pravu alergiju na tu hranu. Evo razlike:

Alergija na hranu: To je reakcija koja se događa kada vaš imunološki sustav reagira na proteine ​​hrane, misleći da je to štetna tvar, objašnjava istraživanje alergija na hranu i obrazovanje (FARE). Simptomi alergije na hranu mogu varirati od blagih do opasnih po život, kaže FARE, a mogu uključivati: 1. osip 2. Bolovi u trbuhu ili grčevi 3. Proljev 4. Kihanje 5. Problemi s disanjem 6. Anafilaksija

Netolerancija na hranu: Ako imate netoleranciju prema hrani ili sastojku, imate poteškoća u probavljanju hrane. Općenito, intolerancija na hranu uzrokuje probavne probleme, a simptomi nisu tako teški kao oni alergije na hranu, kaže Mayo Clinic.

Postoji niz razloga zbog kojih biste mogli biti netolerantni na određenu hranu. Ponekad je posljedica toga da vaše tijelo ne proizvodi enzim koji je potreban da bi se ta hrana razgradila (npr. Ako ne podnosite laktozu, nedostaje vam enzim laktaza koji je potreban za razgradnju laktoze, šećera u mlijeku). Ponekad, to ima veze s temeljnim zdravstvenim stanjem, poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), ili čak stresa ili tjeskobe, kaže Mayo Clinic.

Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju (AAAAI), simptomi netolerancije na hranu uključuju nadutost, bolove u trbuhu i proljev.

Lako je zamijeniti ta dva stanja jer se simptomi mogu preklapati, ali glavna razlika je u tome što intolerancija na hranu nije posljedica disfunkcije imunološkog sustava. Štoviše, ljudi s intolerancijom na hranu mogu pojesti malu količinu te hrane bez ikakvih problema (ili mogu uzeti nešto kako bi pomogli probavi), dok s alergijom obično ne možete uopće konzumirati hranu na koju ste alergični.

Glavne vrste šećera koje mogu izazvati netoleranciju ili osjetljivost:

Fruktoza

Fruktoza se prirodno nalazi u hrani poput voća, nekih povrća i meda, kaže Mayo Clinic. Također se nalazi u stolnom šećeru, kao i kukuruznom sirupu.

Laktoza

To je šećer koji se nalazi u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima. Ako ste netolerantni na laktozu, ne možete pravilno probaviti laktozu.(Podsjetnik: ovo nije ista stvar kao alergija na mlijeko, što znači da vaš imunološki sustav ima odgovor na proteine ​​u mlijeku.)

Saharoza

Saharoza se dobiva iz šećerne trske i ona je vrsta koja čini stolni šećer.

Šećerni alkoholi

Vjerojatno ste na etiketama hrane vidjeli sastojke poput eritritola ili ksilitola. To su zapravo zamjene za šećer koji se koriste u mnogim niskokaloričnim ili ”zero” prehrambenim proizvodima.

U nekim slučajevima, međutim, problem uopće nije u šećeru. Umjesto toga, problem može biti mikrobna neravnoteža u crijevima s rastom gljivice Candide. Budući da se Candida hrani šećerom, to bi moglo pogoršati problem, uzrokujući simptome kao što su osip na koži i natečenost. Gljivica Candida albicans nalazi se u tijelu svakoga od nas. Problemi se javljaju onda kada ona počne prekomjerno rasti. Ova patogena gljivica može biti uzročnik mnogih bolesti, pa je zato važno provjeriti ravnotežu mikroorganizama u crijevima.

Slučajevi alergijske reakcije na šećer su rijetki, ali se događaju. Ako imate neposrednu reakciju nakon konzumiranja šećera, grlo vam je nateklo, imate problema s disanjem itd., posjetite svog liječnika ili hitnu pomoć. U teškim slučajevima, alergijska reakcija može napredovati do anafilaksije.

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh