Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Danski znanstvenici napravili prototip robota za uzimanje briseva

Nakon što pacijent predoči osobnu iskaznicu, robot priprema set za uzimanje brisa, vrši bris te stavlja uzorak u spremnik za testiranje.

Foto: YouTube Screenshot / Syddansk Universitet - SDU

Danski elektroinženjeri prikazali su prototip robota koji bi u budućnosti trebao uzimati briseve od pacijenata zbog sumnje na infekciju koronavirusom. Tako bi se spriječilo izlaganje zdravstvenih radnika zarazi.

Stručnjaci sa Sveučilišta južne Danske u Kopenhagenu i tvrtka Lifeline Robotics nadaju se da će njihov robot uskoro biti korišten za uzimanje briseva od pacijenata tijekom testiranja na koronavirus.

Nakon što pacijent predoči osobnu iskaznicu, robot priprema set za uzimanje brisa, vrši bris te stavlja uzorak u spremnik za testiranje, objasnio je Thiusius Rajeeth Savarimuthu, profesor robotike na SDU-u.

Rajeeth Savarimuthu u videu je demonstrirao na sebi kako mu prototip robota uzima bris. Postavio je lice u plastični okvir, širom otvorio usta i dopustio robotskoj ruci da postavi bris u stražnji dio grla i rotira ga, piše Reuters.

Robot, kojeg pokreće umjetna inteligencija, koristi kamere kako bi pronašao pravi dio grla, a programiran je da nježno uzme bris, objasnili su programeri.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Robotika

Japanski znanstvenici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa stvorili su robota koji nosi ime Erica.

Robotika

Robota, to jest robotiziranu ruku, programirali u sami učenici.

Bakterije i virusi

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Oglašavanje