Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Danski znanstvenici napravili prototip robota za uzimanje briseva

Nakon što pacijent predoči osobnu iskaznicu, robot priprema set za uzimanje brisa, vrši bris te stavlja uzorak u spremnik za testiranje.

Foto: YouTube Screenshot / Syddansk Universitet - SDU

Danski elektroinženjeri prikazali su prototip robota koji bi u budućnosti trebao uzimati briseve od pacijenata zbog sumnje na infekciju koronavirusom. Tako bi se spriječilo izlaganje zdravstvenih radnika zarazi.

Stručnjaci sa Sveučilišta južne Danske u Kopenhagenu i tvrtka Lifeline Robotics nadaju se da će njihov robot uskoro biti korišten za uzimanje briseva od pacijenata tijekom testiranja na koronavirus.

Nakon što pacijent predoči osobnu iskaznicu, robot priprema set za uzimanje brisa, vrši bris te stavlja uzorak u spremnik za testiranje, objasnio je Thiusius Rajeeth Savarimuthu, profesor robotike na SDU-u.

Rajeeth Savarimuthu u videu je demonstrirao na sebi kako mu prototip robota uzima bris. Postavio je lice u plastični okvir, širom otvorio usta i dopustio robotskoj ruci da postavi bris u stražnji dio grla i rotira ga, piše Reuters.

Robot, kojeg pokreće umjetna inteligencija, koristi kamere kako bi pronašao pravi dio grla, a programiran je da nježno uzme bris, objasnili su programeri.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zemlja

Međunarodna skupina seizmologa iz 33 zemlje izmjerila je pad do 50% takozvane ambijentalne buke koju stvaraju ljudi koji putuju i tvornice tijekom rada

Arheologija i paleontologija

Istraživanje je započelo analizom tkiva izvađenih iz prapovijesnog konja za kojeg se vjeruje da je star najmanje 4.500 godina

Biljke i životinje

Istraživači u Velikoj Britaniji rade na neobičnom projektu, u okviru kojeg su četiri svinje naučile igrati video igre. Naravno, to ne znači da su...

Biljke i životinje

Znanstvenici su otkrili da se hrani grinjama s tla te da se od grabežljivaca noću krije u travi.

Oglašavanje