Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Daruvarski Vrani kamen postao park tamnog neba

Daruvarski park Vrani kamen dobio je oznaku Međunarodnog parka tamnog neba, a radi se o području izuzetne kvalitete noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije.

“To je drugi park u Hrvatskoj s takvom oznakom, a u svijetu ih ima nešto više od stotinu. Radi se o području iznimne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, koje je zaštićeno za potrebe znanstvenih, astronomskih i drugih aktivnosti”, kazala je voditeljica projekta Dunja Županić.

Međunarodna organizacija tamnog neba (International Dark-Sky Association – IDA) ovih dana je proglasila je područje parka Vrani kamen, koje se nalazi u blizini Daruvara na planini Papuk, Međunarodnim parkom tamnog neba.

Jedan od ciljeva certificiranja područja je zaštititi ga od svjetlosnog onečišćenja. Ono se definira, pojasnila je Županić, kao suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja koje se treba rasvijetliti.

“Svjetlosno onečišćenje štetno je za biljke, životinje, ali i za ljude, jer prevelika izloženost umjetnom svjetlu utječe na proizvodnju melanina u tijelu, koji služi zaštiti od ultraljubičastih sunčevih zračenja”, ustvrdila je.

Županić je navela kako će područje parka Vrani kamen, u sljedećem razdoblju, razviti brojne aktivnosti za građane, učenike i astronome te raditi na podizanju svijesti zaštite od svjetlosnog onečišćenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Odgovoriti na to pitanje nije tako jednostavno kao što se može činiti. Možda mislite da se nebo noću čini mračnim, jer je to vrijeme...

Astronomija

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva. U...

Biljke i životinje

Park za povećanje razmnožavanja će biti tri puta veći od Yellowstonea

Astronomija

Kako bi potaknuli djecu da razviju zanimanje za promatranje zvjezdanog neba, znanstvenici sa Sveučilišta Birmingham su odabrali nova zviježđa koja predstavljaju poznate osobe iz...

Oglašavanje