Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Divovska lignja uplivala u japansku luku

Iako divovske lignje obično obitavaju u oceanskim dubinama i uglavnom su nedostupne za promatranje izuzev pomoću posebnih podmornica, jedan je ogromni mekušac odlučio razveseliti stanovnike japanskog lučkog gradića Toyama Bay, posjetivši ih upravo na Badnjak.

Ušavši u gradsku luku, lignja je plivala blizu površine, što je znatiželjnicima pružilo odličnu priliku za promatranje. Štoviše, među promatračima se našao i vlasnik lokalne prodavaonice ronilačke opreme koji je, zgrabivši podvodnu kameru, ubrzo skočio u vodu i, roneći uz životinju, snimio kadrove koji jednostavno oduzimaju dah.

„Lignja nije bila ozlijeđena i djelovala je živahno, izbacujući crnilo i pokušavajući me obuhvatiti svojim pipcima”, rekao je spomenuti ronilac u izjavi za CNN. Životinja se u luci zadržala nekoliko sati, a potom ju je ronilac namamio u smjeru otvorenog mora.

Prema svemu sudeći, riječ je o mladoj jedinki, što potvrđuje i njena dužina od tek 3,5 metara, dok odrasli primjerci mogu dosegnuti od 9 do 12 metara. Pritom valja napomenuti kako su ženke obično veće nego mužjaci, s maksimalnom procijenjenom masom od 275 kg, dok mužjaci mogu doseći težinu od 150 kg. Ipak, valja napomenuti kako je riječ o još uvijek poprilično neistraženoj vrsti koja rijetko kad roni na dubinama manjim od 200 metara, pa stoga zasigurno postoje još i veći primjerci.

Kako bilo, zasad nije poznato zbog čega je mlada lignja došla tako blizu površini i naseljenom području, no budući da je poznato kako dotične love ulješure, lako je moguće da se lignja u općem metežu odvojila od svojih suputnika i u konačnici završila van uhodanih oceanskih ruta.

No, divovska lignja ipak nije najveći mekušac na planeti – to mjesto zauzima njena rođakinja kolosalna lignja, koja prema procjeni može doseći težinu od 750 kg. Ipak, najveći ulovljeni primjerak kolosalne lignje težio je „tek” 495 kg, a ulovili su ga novozelandski ribari u vodama hladnog Rossovog mora u blizini Antartike.

https://www.youtube.com/watch?v=TkDu6weKjyU

2 komentara

2 Comments

  1. Prirodne ljepote

    30 prosinca, 2015 u 7:03 pm

    Kako dobro izgledaju slike

  2. Zenske frizure

    30 prosinca, 2015 u 11:20 pm

    E ovo sam bas trazio neki dan…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Odzvonilo je guljenju

Društvene znanosti

Lijepo odjevena skupina neudanih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmjenujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja.  Jedna 39-godišnjakinja,...

Društvene znanosti

Dolazak Japanki na posao s naočalama postao je prilično vruća tema u zemlji nakon informacije po kojoj su neke tvrtke svojim zaposlenicama poručile da...

Klima

Super tajfun Hagibis kreće prema Japanu, a stručnjaci upozoravaju da bi mogao biti snažniji i razorniji od tajfuna iz 1958. u kojem je poginulo...

Oglašavanje