Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Znanost

Djeca jedinci imaju drukčiju strukturu mozga

Nije samo u pitanju drukčije ponašanje, nego i razvoj mozga, pokazuje nova studija

Nova studija koja uspoređuje skenove mozga djece jedinaca i onih koji su odrasli s braćom i sestrama otkrila je značajne razlike u volumenu sive tvari sudionika, a znanstvenici tvrde da je to ujedno prvi neurološki dokaz koji povezuje promjene strukture mozga s različitim ponašanjima. Znanstvenici kineskog Southwest sveučilišta ispitali su 303 sveučilišna studenta. Pola ih je bilo iz jedne, a pola iz druge skupine.

Testovima je ispitana inteligencija, kreativnost i osobnost tih mladih ljudi, a korišteno je i skeniranje mozga pomoću magnetske rezonance. Iako rezultati nisu pokazali razliku po pitanju inteligencije između dvije skupine, otkriveno je da jedinci pokazuju veću kreativnost (Torrance test kreativnog razmišljanja). U socijalnim vještinama su ipak postigli slabije rezultate.

No, ono što je još važnije od podataka ponašanja – koji su i prije bili u središtu mnogih drugih studija – MR rezultati pokazali su neurološke razlike u volumenu sive tvari sudionika kao rezultat njihovog odgoja. Rezultati pokazuju da jedinci imaju veće količine sive tvari u tjemenom ili parijetalnom režnju, za koji se smatra da je povezan s percepcijom i mentalnom fleksibilnošću. Nasuprot tome, kod njih se također otkriva manje volumena u drugim područjima, primjerice u srednjem prefrontalnom režnju, dijelu odgovornom za osobnost i društveno ponašanje.

Iako je još uvijek puno toga nejasno iz ovog područja, može se zaključiti da postoji veza između naših obiteljskih okruženja i načina na koji se razvija struktura mozga, a fascinantno će biti iščekivati gdje će nas odvesti taj smjer istraživanja u budućnosti.

Rezultati su objavljeni u časopisu Brain Imaging and Behavior.

Tražili ste na googlu:

znanost i djeca

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

4 komentara

4 Comments

 1. Dinko Olujić

  svibanj 19, 2017 kod 5:11 am

  I siročad također..

 2. Yevgeny Timofeyev

  svibanj 19, 2017 kod 6:59 am

  ovo je malo zbunjujuce. djeca jedinci…odnosi li se to onda i na djecu koja imaju vise od 8 god. mladju bracu i sestre? strogo gledano i ona su bila jedinci dok su bili djeca

 3. Danijel Filipović

  svibanj 19, 2017 kod 7:23 am

  Hrvoje

 4. Davor Buraz

  svibanj 19, 2017 kod 6:34 pm

  ajde daj..

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Znanost

Popularno

Na Vrh