Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Djeca koja imaju međuobroke imaju kvalitetniju prehranu

Djeca koja imaju međuobroke imaju veću vjerojatnost konzumirati više voća i drugih zdravih namirnica koje inače ni bi pojeli, pokazalo je malo istraživanje kvalitete dječje prehrane.

Znanstvenici su proučili podatke o prehrambenim navikama 150 obitelji na području Minneapolis-St. Paula u Minnesoti čija su djeca bila u dobi od 5 do 7 godina. Sudionike istraživanja tri su puta ispitivali o tome što su jeli i pili u prethodna 24 sata.

Kad su izdvojili i proučili samo dječje obroke, znanstvenici su utvrdili da je tzv. indeks zdrave prehrane prosječno bio 55,3 od mogućih 100 bodova. No, kad su u obzir uzeli međuobroke, rezultat je porastao na 57,1 bodova.

“Međuobroci su među djecom obuhvaćenom istraživanjem pozitivno pridonijeli sveukupnoj kvaliteti prehrane”, napisala je voditeljica istraživanja Katie Loth sa sveučilišta Minnesota u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

“No, utvrđeno je i da su međuobroci povećali prosječno dječje konzumiranje prerađenih žitarica i zaslađenih napitaka”, kaže Loth.

Uzimajući samo u obzir obroke, djeca su jela prosječno 3,9 porcija prerađenih žitarica poput bijelog kruha i 0,4 porcije zaslađenih napitaka poput sokova i gaziranih pića, pokazalo je istraživanje. Kad su se uključili međuobroci, djeca su unosila pet porcija prerađenih žitarica i 0,54 porcije zaslađenih napitaka dnevno.

Djeca su putem obroka prosječno dnevno unosila 1215 kalorija, a kad su se pribrojali i međuobroci, prosječni dnevni unos porastao je na 1581 kaloriju dnevno.

Uzimajući u obzir i međuobroke, djeca su konzumirala prosječno 1,08 porcija voća, 1,29 porcija povrća, 4,26 porcija bjelančevina i 2,15 porcija mliječnih proizvoda dnevno, pokazalo je istraživanje. Uzimajući u obzir samo obroke, djeca su konzumirala jedva dvije trećine porcije voća dnevno, 3,88 porcija bjelančevina i 0,59 porcija povrća, što sugerira da međuobroci osiguravaju djeci više zdravih namirnica, napisao je znanstveni tim.

Pokazalo se da su međuobroci više pridonosili zdravoj prehrani dječaka nego djevojčica.

Kad su se isključili međuobroci iz analize, indeks kvalitete prehrane pao je kod dječaka 2,5 bodova, a kod djevojčica jedan bod.

S obzirom na to da se radi o malom broju ispitanika i mogućnosti da roditelji nisu davali točne podatke o prehrani djece, znanstvenici ističu da je potrebno daljnjim istraživanjima bolje proučiti što utječe na izbor dječje hrane i koje su prepreke uvođenju više zdrave hrane putem međuobroka.

“Dugoročno rad na metodama poboljšanja dječje prehrane i uvođenju zdravijih namirnica u obliku međuobroka treba nastaviti”, dodaju znanstvenici.


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...

Oglašavanje