Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Djeca trebaju ranije na spavanje

Ranije lijeganje u krevet i duže vrijeme spavanja itekako utječu na psihološko zdravlje djece u razvoju, potvrdilo je jedno istraživanje objavljeno u časopisu Sleep. Djeca čiji su roditelji vrijeme za “u krpe” postavili ranije, imaju puno manje mogućnosti da obole od depresije ili da počine samoubojstvo.

Rezultati provedenog istraživanja sugeriraju kako duži san zbilja ima terapeutske vrijednosti za djecu u razvoju. Podaci govore o 24 posto većoj mogućnosti oboljenja od depresije i 20 posto izraženijim pomislima o samoubojstvu kod djece čije je vrijeme za spavanje oko ponoći ili kasnije u odnosu na djecu koja u krevet idu ranije, oko 22 ili prije.

Adolescenti koji spavaju po pet ili manje sati u noći pate od depresije u 71 posto slučajeva, njih 48 posto ima suicidalne misli u odnosu na mlade koji su prijavili spavanje od osam sati ili duže. Autori ovog znanstvenog rada su sve uvjereniji da san igra jako važnu ulogu u razvijanju depresije kod mladih. Vjeruju da rezultati istraživanja potvrđuju teoriju kako neuredan san pospješuje razvijanje depresije te da duži i kvalitetniji san može služiti kao preventivna mjera protiv poremećaja u raspoloženju.

Ispitivanje je vršeno između 1994. i 1996. na uzorku od 15.659 adolescenata i njihovih roditelja. Pokazalo se kako su depresija i ideje o samoubojstvu povezane uz nekoliko činjenica: kraći san, nekvalitetan san, starija dob, niska percepcija roditeljske brige i ženski spol. Prema riječima autora postoje mnogi načini kako kronična neispavanost može doprinijeti razvijanju depresije i razmišljanju o samoubojstvu. Manjak sna može utjecati na regulaciju emocija od strane mozga te tako poremetiti raspoloženje, sposobnost rješavanja svakodnevnih problema i nošenja sa stresom, te koncentraciju i kontrolu impulsa.

Mnogo bi se moglo napraviti ukoliko bi se samo posvetilo malo više pažnje edukaciji djece i onih roditelja koji nisu u potpunosti svjesni važne uloge sna u razvoju mentalnog zdravlja djece.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...

Oglašavanje