Connect with us

Znanost

Dječak oslijepio zbog stroge dijete

Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge/Izvor: Science Alert

Zdravlje i Medicina

Dječak oslijepio zbog stroge dijete

Zbog ekcema i alergija prehrana mu je bila ograničena.

Stara narodna mudrost da mrkva čini naš vid boljim možda je malo pretjerana, ali ipak ispada da izbjegavanje neke hrane može pogoršati zdravlje. Izvješće o ovom važnom slučaju je objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics Clinical Challenge. Kanadski liječnici su, naime, ostali začuđeni slučajem 11-godišnjeg dječaka koji im je zbog svoje vrlo ograničavajuće prehrane došao s teškim gubitkom vida. Krivac? Nedostatak vitamina A.

Dječak je posjetio bolnicu nakon osam mjeseci u kojima su mu se redali problemi. Suhe oči, noćna sljepoća, osjetljivost na svjetlost i povećanje gubitka vida do te mjere da je u trenutku posjeta Dječjoj bolnici u Torontu mogao vidjeti samo pokrete rukom ako su najviše 30 cm udaljeni od lica. Teškoće su se pojavile zbog toga što je imao ekcem i više alergija na hranu – sve je to značilo da je njegova prehrana bila vrlo ograničena.

“Zbog zabrinutosti oko okidača ekcema u prehrani, dijete je imalo restriktivnu dijetu koja se sastojala isključivo od krumpira, svinjetine, janjetine, jabuka, krastavaca i pahuljica”, napisali su liječnici u svom izvješću o predmetu.

“Pomanjkanje vitamina A općenito se smatra bolešću koja prvenstveno pogađa ljude u okruženjima s malo resursa, kao što su zemlje u razvoju gdje je izbor hrane ograničen”, napisali su liječnici.

Liječenje dječaka je sadržavalo tri megadoze vitamina A. Prve dvije su mu dane prva dva dana nakon dijagnoze, a treća je doza uslijedila dva tjedna kasnije. Nijedna od dječakovih dotadašnjih prehrambenih namirnica nije sadržavala osobite doze vitamina A. To je, kako se ispostavlja, od velike važnosti za vid.

Fotoreceptorske stanice u očima se oslanjaju na vitamin A za otkrivanje svjetlosti, a vitamin također održava rožnicu vlažnom i zaštićenom. Oči malog pacijenta su bile izrazito suhe i imale su keratinizirane mrlje sa suhim pjenastim izgledom. To su Bitotove pjege i tipičan su simptom nedostatka vitamina A.

Kad su liječnici testirali dječaka, razina vitamina A mu je bila jako niska – 14,33 mikrograma po decilitru. Normalan raspon je 25,79 do 48,71 mikrograma po decilitru. Nakon šest tjedana dječakov vid se poboljšao na oba oka (na 20/800), a suhoća i Bitotove pjege su se očistile, kao što se vidi na gornjoj slici. Međutim, 20/800 je još uvijek kategorija legalne sljepoće ako se ne može ispraviti na bolje od 20/200 s pomagalom za vid. Dječak se možda nikada neće potpuno izliječiti.

“Gubitak vida povezan s nedostatkom vitamina A može biti reverzibilan, no u slučajevima s utvrđenom optičkom atrofijom, kao što je bio slučaj kod ovog pacijenta, stupanj gubitka vida vjerojatno je trajan”, napisali su liječnici. “Ovaj pacijent ilustrira važnost razmatranja nedostataka mikronutrijenata u područjima s puno resursa, osobito kod osoba koje nemaju prehranu bogatu raznim izvorima hrane, kao u ovom slučaju djeteta a s vrlo ograničenom prehranom.”

Nakon ovog slučaja koji je iznimno poučan, vjerojatno bi bila dobra ideja paziti na konzumaciju hrane koja je bogata vitaminom A.

Nastavi čitati
Advertisement

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

5 komentara

5 Comments

 1. Bojan Brenjo

  4 listopada, 2017 kod 8:45 pm

  Onda bi po Africi sva djeca bila slijepa!Kakva notorna glupost!

  • pero

   6 listopada, 2017 kod 1:15 pm

   U Africi, kontinentu s najraznovrsnijim biljkama i životinja, nema vitamina A?
   Koja notorna glupost.
   Miješaš eventualno siromaštvo s reduciranom prehranom zbog alergija i ostalih bolesti.
   Očito kao i donji ti kolega izgubio si smisao u životu pa se se pretvorio u trloa.

 2. Sandra Marii

  4 listopada, 2017 kod 10:13 pm

  Svinjetina i janjetina??? odmah oduzeti liječničku licencu!!!!

  • pero

   6 listopada, 2017 kod 1:08 pm

   A ti znaš na što je mali alergičan?
   Tebi odmah oduzeti pravo na komunikaciju!!!
   Naravno osim s onima kojima je zemlja ravna ploča.

 3. Luka Visosevic

  5 listopada, 2017 kod 7:30 am

  Filip Seki Sedmak Nikola Baltorinić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh