Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Dječak se spotaknuo i slučajno otkrio fosil star milijun godina

Današnja djeca…

Devetogodišnji Jude Sparks iz Novog Meksika provodio je vrijeme s obitelji u šetnji pustinjom u blizini grada Las Cruces kad se spotaknuo i pao preko nečega. Ostaci ogromnih zubi su ga zaintrigirali pa ih je stao proučavati, ali njegov stariji brat Hunter je bio mišljenja kako su to samo ostaci “ogromne krave”. Roditeljima se činilo kako se radi o lubanji slona, ali bilo je sigurno kako to, što god da je bilo, nije izgledalo uobičajeno.

Obitelj se zato naoružala fotografijama fosila te se elektroničkom poštom obratila za pomoć profesoru biologije sa sveučilištu u Novom Meksiku Peteru Houdeu. Dotični profesor je zatim okupio tim za iskopavanje zanimljivog pronalaska, a to je sve urodilo plodom, jer je šest mjeseci kasnije otkriveno da je riječ o bitnom pronalasku. Radilo se, naime, o lubanji stegomastodonta staroj čak 1,2 milijuna godina.

Stegomastodont je bio daleki rođak slona, sličan mastodontu, a ovaj dotični kojeg je pronašao Jude je imao 2,7 metara visine. Odlikovale su ga, također, dvije velike kljove. Unatoč zavidnoj građi, fosili kostiju ovog gorostasa su ipak vrlo krhki, jer je kolagen u kostima odavno razgrađen, pa je profesor Houde bio zahvalan što se obitelj odlučila za traženje pomoći od stručnjaka. Houde je New York Timesu rekao: “Ovo je stvarno jedno vrlo rijetko otkriće, odlično je da ga je pronašla jedna tako mlada osoba”.

“Iznimno smo zahvalni obitelji Sparks što nas je odlučila kontaktirati, jer da to nisu napravili i da su na svoju ruku pokušavali iskopati ostatke, zacijelo bi uništili fosilne ostatke. Takvo iskopavanje se mora obavljati zaista vrlo oprezno”, pojasnio je profesor Houde.

Jude Sparks je za New York Times izjavio kako mu većina prijatelja ne vjeruje za pronalazak milijun godina starog fosila i da se nada kako će sve vrlo brzo biti izloženo da svi mogu vidjeti.

U cijelom svijetu dosad je pronađeno zapravo samo nekoliko stotina fosila stegomastodonta, a isto je istaknuo i kustos Prirodoslovnog muzeja u Novom Meksiku Spencer Lucas. U Sjedinjenim Državama su, navodno, naročito rijetki.

5 komentara

5 Comments

 1. Mirza Ha

  25 srpnja, 2017 u 5:17 pm

  Stvarnoooooo!!!!!!!!

 2. Meho Minka Bahic

  25 srpnja, 2017 u 7:23 pm

  Ma jel moguce hehe.

 3. Iren Juriga

  26 srpnja, 2017 u 5:45 am

  pih

 4. Gordana Soldat

  26 srpnja, 2017 u 8:29 am

  Nisu to trebali objaviti,neki ce to proglasiti masovnom grobnicom,a naravno ,srbe optuziti

 5. Miro Čavić

  26 srpnja, 2017 u 12:08 pm

  КОЈИ ЛИ СУ ТО ИДИОТИ ОВДЕ ВЕЋ КОПАЛИ А НИСУ ОТКРИЛИ НИШТА. ЗАР ТРЕБА ДЕТЕ ДА ИМ ПРОНАЛАЗИ ФОСИЛЕ

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Studija je nedavno objavljena u akademskom časopisu Acta Palaeontologica Polonica.

Arheologija i paleontologija

Fragmente skeleta mamuta s komadićima mekog tkiva lokalni su stanovnici otkrili na obali jezera Pechevalavato.

Arheologija i paleontologija

Pronađeni fosil ribe dug je oko jedan metar i star oko 45 milijuna godina.

Arheologija i paleontologija

Najstariji čovjekov predak bio milimetar velik stvor koji je živio u morskom plićaku i podsjećao na naboranu staru vreću, obznanili su znanstvenici sa sveučilišta Cambridge, nakon što...