Connect with us

Znanost

Izvor: SEEbiz, Foto: Shutterstock

Biljke i životinje

Do 2020. nestati će dvije trećine životinjskog i biljnog svijeta

Postoji opasnost da se životinjski i biljni svijet do 2020. godine smanje za dvije trećine, navodi se u “Izvještaju o planeti 2016” Svjetske fondacije za prirodu.

Brojnost različitih biljnih i životinjskih vrsta bi se do kraja ovog desetljeća mogla smanjiti za čitavih 67 posto u odnosu na njihovu brojnost od prije pola stoljeća, ističe se u nedavno objavljenom izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (World Wildlife Fund – WWF).

Smanjenje brojnosti vrsta je prvenstveno posljedica ljudskih aktivnosti na Zemlji. WWF poziva na neophodne promjene globalnih sustava za proizvodnju hrane i energije u svrhu opstanka vrsta i ekosustava širom svijeta.

Prema izvještaju, populacije riba, ptica, sisavaca, vodozemaca i gmizavaca manje su za 58 posto u odnosu na 1970. godinu. Ovakav globalni trend sugerira da degradiramo prirodne ekosustave na razini koja do sada nije zabiljžena u ljudskoj povijesti.

Marco Lambertini, generalni direktor WWF-a, kaže da tijekom naših života divlje vrste nestaju do sada neviđenom brzinom.

“Nije riječ samo o divnim vrstama koje svi volimo. Biološka raznovrsnost je temelj zdravih šuma, rijeka i oceana. Nestanu li vrste, ekosustvi nam neće osigurati čistu vodu, zrak, hranu i klimatske uvjete koje nam sada pružaju”.

Imamo sve mogućnosti da riješimo to pitanje i moramo ga početi odmah rješavati ako želimo sačuvati planet radi našeg osobnog opstanka i boljitka, navodi Lambertini.

Trenutno poljoprivredne površine zauzimaju oko trećine ukupne površine Zemlje i njihovo navodnjavanje čini skoro 70 posto potrošnje vode.

U izvještaju se predlažu i rješenja za promjenu načina na koji proizvodimo i konzumiramo hranu kako bismo osigurali da se cijeli svijet hrani na održiv način.

Izvještaj je usmjeren i na temeljne promjene globalnih energetskih i financijskih sustava koje su neophodne kako bi se ispunile potrebe u pogledu održivosti budućih generacija.

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

17 komentara

17 Comments

 1. Davor Niksic

  29 listopada, 2016 kod 3:53 pm

  More like WTF.

 2. Selver Burekovic

  29 listopada, 2016 kod 4:02 pm

 3. Ekrem Hozanovic

  29 listopada, 2016 kod 5:05 pm

  Ako će u tome nestati ambrozija i svinje, veselim se 😀

 4. Josip Turk

  29 listopada, 2016 kod 5:45 pm

  I krave lete

 5. Ivan Cajlan

  29 listopada, 2016 kod 6:36 pm

  Ekrem kaj ti smeta svinja pa ona hrani pola svijeta konju jedan.
  Ja se nadam da će nestati sve ovce ovog svijeta konju jedan. Pa nisi sam na planeti.

 6. Ivan Pihač

  29 listopada, 2016 kod 7:39 pm

  Da bar ljudi nestanu pa da zemlja prodiše.

 7. Mladen Prika Pogorilić

  30 listopada, 2016 kod 7:49 am

  Ljudskog je pocelo ubrzano

 8. Igor Pernar

  30 listopada, 2016 kod 9:21 pm

  Well I call bullshit!

 9. Vera Lakatos

  31 listopada, 2016 kod 10:29 pm

  Ahaaa, želiš nas uplašiti? Ništa od toga dušo. Jedne vrste nestanu, druge nastanu i to je to.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh