Connect with us

Znanost

Astronomija

Dobar razlog za ustajanje u zoru

Ljeto je pravo vrijeme za opuštanje, spavanje, uživanje u školskim praznicima ili godišnjem odmoru. Buđenje prije izlaska sunca je jednostavno preteško. No ovo je ljeto malo drugačije. Da biste otkrili zašto, namjestite svoj alarm za buđenje u ranu zoru.

Svako jutro mjeseca srpnja, dvije najsjajnije planete u Sunčevom sustavu priredit će predstavu prije izlaska sunca. Pogledajte prema istoku da biste vidjeli Veneru i Jupiter kako sjaje jako blizu jedno do drugog. Ovo je odličan način da započnete dan.

4. srpnja, Venera je prolazila pored centra Hyadovog klastera, grupe zvijezda 153 svjetlosne godine udaljene od Zemlje. Koristeći dalekozor mogao se vidjeti tucet zvijezda razbacanih po crnom nebu. Pozicija Venere stvorila je doživljaj eksplozije supernove.

Tri jutra kasnije, 7. srpnja, Venera i Jupiter poravnat će se s Aldebaranom, sjajnim crvenim okom bika Taurusa. Aldebaran je crvena divovska zvijezda. S Venerom i Jupiterom formirat će gotovo savršenu vertikalnu liniju na nebu u rano jutro.No najbolje tek dolazi!

9. srpnja, Venera i Aldebaran konvergirat će kako bi formirali upadljiv planet-zvijezda par. Ova će dva tijela biti razdvojena tek nešto više od jednog stupnja, dok ih Jupiter promatra odozgo.

A nakon toga, 15. srpnja, 12% Mjesečevog srpa pridružit će se predstavi, formirajući tako sjajni nebeski trokut s Venerom i Jupiterom.

Istovremeno, krajevi Mjesečevog srpa okružit će vidljivu površinu punog Mjeseca. Tu pojavu izaziva odsjaj sa Zemlje, gdje se Sunčeva svjetlost odbija od površine naše planete i obasjava inače tamnu površinu Mjeseca.

Srp Mjeseca sa Zemljinim odsjajem smatra se jednim od najljepših prizora na nebu. Srp Mjeseca sa Zemljinim odsjajem, a k tome i Venera i Jupiter – taj je prizor vrijedan buđenja, pa čak i tijekom ljetnog odmora.

Novi ScienceCast video prikazuje  predstavu koja se događa pred izlazak sunca:

Izvor: NASA

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Astronomija

Popularno

Na Vrh