Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Dobro branjen teritorij je ono što ženke kolibrića smatraju najprivlačnijim kod mužjaka

Kada je u pitanju privlačenje partnera, cvijeće i slastice često su odgovor- čak i za jednu od najmanjih ptica na svijetu- ljubičastovratog karipskog kolibrića, izvorne vrste kolibrića sa planinskih otoka istočnih Kariba. Znanstvenici su nedavno otkrili da je u najboljem interesu mužjaka ljubičastovratog karipskog kolibrića braniti i čuvati teritorij koji ima veliku gustoću cvijeća koje proizvodi nektar. Zašto?

Upravo je kvaliteta tog teritorija -a ne šareno perje ili razrađeno udvaranje – to što privlači većinu ženki. John Kress, botaničar sa Smithsonian`s National Museum of Natural History, i Ethan Temeles, ornitolog i profesor biologije sa Amherst College u Massachusettsu, proveli su nekoliko godina istražujući ljubičastovratog karipskog kolibrića (Eulampis jugularis) u divljini otoka Dominica.

Ono što su promatrali bilo je jedinstveno za sve vrste ptica: uspješan karipski mužjak kolibrića čuvao je i branio teritorij opskrbljen nektarom koji je bio dva do pet puta veći od njegovih svakodnevnih potreba i također izolirao komad tog teritorija za ekskluzivno pravo hranjenja ženki koje ga posjećuju. Ključ do tih ženki bio je – područje za hranjenje u kojima su prisutni cvjetovi helikonije.

“Ovo je prvi puta da je takvo ponašanje bilo promatrano u ptičjih vrsta”, kaže Kress. ” Ne samo da mužjak brani veliki teritorij od suparničkih mužjaka, već isto tako brani veliki ekskluzivni komad za ženke koje nastoji privući kao potencijalne partnerice.On obrađuje nektar za te dvije namijene.”

Mužjak i ženka ljubičastovratog karipskog kolibrića imaju slično perje, ali mužjaci su znatno veći i imaju duža krila nego ženke. Ženke, međutim, imaju jezik koji je 20 % duži i 30% više zakrivljeniji nego jezik mužjaka, što znači da su one fizički sposobne hraniti se iz cvjetova iz kojih se mužjaci ne mogu. To je poznato kao “spolno razdjeljivanje resursa”, a za ljubičastovratog karipskog kolibrića to se odnosi na dvije vrste Heliconia, prvenstveno na neotropski rod biljke. Karipski mužjaci hrane se karipskom helikonijom (Heliconia caribaea), dok se ženke prvenstveno hrane helikonijom s cvjetovima u obliku kliješta jastoga (Heliconia bihai).

Ova bliska podudarnost između fizičkih obilježja dvaju različitih cvjetova helikonije i morfologija jezika svakog spola ljubičastovratog karipskog kolibrića snažno sugerira da je proces koevolucije (evolucije dvije ili više vrsta koje međusobno blisko djeluju jedna na drugu, s adaptacijom svake vrste na promjene u drugih) uzrok takvog oblika ptice i cvijeća. Nadalje, ovaj proces snažno je ojačan činjenicom da se drugačije energetske potrebe mužjaka i ženki kolibrića jedinstveno podudaraju s energetskim nagradama u nektaru njihovih odgovarajućih cvjetova helikonije.

Znanstvenici izvješćuju da ženkin izbor mužjaka ovisi o opskrbljenosti nektarom unutar njegovog teritorija, što naizmjence ovisi o njegovoj prevenciji od gubitka nektra do suparničkih mužjaka ljubičastovratog karipskog kolibrića i ostalih uljeza koji se hrane nektarom. “Jedan od najvažnijih aspekata održavanja teritorija s obiljem nektra za karipske mužjake držanje je uljeza podalje”, kaže Temeles. “Otkrili smo da su mužjaci koji su bili najuspješniji u branjenju svoga teritorija od uljeza također bili najuspješniji u dominaciji nad ostalim susjednim mužjacima i u hranjenju na susjednim teritorijima.”

Nagrada mužjacima što troše vrijeme i energiju na branjenje svoga teritorija bila je, naravno, privlačenje potencijalnih partnerica. Temeles i Kress uočili su da su stope upadanja ženki radi hranjenja na branjeni teritorij bile najviše u kasnim jutarnjim i ranim popodnevnim satima, u vrijeme kada je količina nektara u nebranjenim teritorijima bila mala. “Jednom kad su ženke u teritorijima dozvoljen im je “gutljaj iz vinskog podruma mužjaka.” Ako joj se svidi to što kuša, onda započne parenje”, kaže Temeles. Kress i Temeles planiraju proširiti svoja istraživanja na druge otoke istočnih Kariba da testiraju kako je taj sustav oprašivač-biljka evoluirao u drugim regijama i različitim ekosustavima.

Izvor: Smithsonian

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh