Connect with us

Znanost

Elektronika

Dodatak za pametni telefon otkriva HIV u 15 minuta

908098098

Maleni dodatak za pametni telefon koji košta samo 34$ uskoro bi mogao početi igrati važnu ulogu u globalnoj borbi protiv AIDS-a.

Naime, Tiffany Guo i Tassaneewan Laksanasopin su zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta Columbia, dizajnirali dodatak za pametni telefon koji može otkriti HIV uzimanjem malog uzorka krvi iz prsta, a rezultati su poznati već nakon 15 minuta.

Ovaj dijagnostički alat pokazao je obećavajuće rezultate u malom kliničkom ispitivanju u Kigaliju u Ruandi, u kojem je tijekom dva tjedna sudjelovalo 96 pacijenata u tri zdravstvene klinike. Znanstvenici su rekli kako je njegova pouzdanost i točnost jednaka onoj komercijalnih dijagnostičkih alata koji se trenutno koriste. Razvoj ovog uređaja, primjerice, može biti  od velike važnosti za siromašne afričke zemlje, gdje rano otkrivanje može pomoći usporiti širenje AIDS-a. Osim HIV-a, ovaj maleni uređaj također može identificirati i sifilis.

„Ovaj rad pokazuje da se kompletno laboratorijsko imunološko testiranje može izvoditi na ovom dodatku pametnog telefona. Taj niskobudžetni dodatak replicira sve mehaničke, optičke i elektroničke funkcije laboratorijskog imunoenzimnog testa (ELISA), bez potrebe za bilo kakvom pohranjenom energijom; svu potrebnu snagu crpi iz pametnog telefona”, navodi se u studiji.

Daljnji razvoj uređaja također otvara vrata za napredak druge potrošačke elektronike, usmjerene stvaranju laboratorijski temeljenih dijagnostičkih testova dostupnih gotovo svakome tko ima pristup pametnom telefonu. Guo i Laksanasopin se nadaju da će uređaj na kraju dobiti regulatorno odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Discovery

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

4 komentara

4 Comments

 1. Filip Žulj

  ožujak 7, 2015 kod 12:56 pm

  baš mi to treba u životu

 2. Selfi Selo Sirobuja

  ožujak 7, 2015 kod 1:43 pm

  Istrazivanje od dva tjedna ka govno na analizi a ne uređaj za otkrivanje HIVa? Bitna su 34$

 3. Marino Ivanišević

  ožujak 7, 2015 kod 7:18 pm

  Kome je to potrebno uopće, osim prostitutkama, homićima i narkomanima? Sve sama društvena intelektualna krema.

 4. Robert Verich

  ožujak 8, 2015 kod 2:34 am

  ko vam je upalio kompjuter i pokazao kako se pise ?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh