Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Dohvatnost udaljenih galaksija otkriva djetinjstvo svemira

Zavirujući dublje u svemir, astronomi su uočili sedam galaksija toliko udaljenih da izgledaju onako kako su izgledale otprilike 600 milijuna godina nakon Velikoga praska.

Pronalazak brojnih iskonskih galaksija omogućuje znanstvenicima postavljanje preciznih ključnih pitanja o novorođenome svemiru, primjerice, kada je svjetlost ranijih zvijezda i galaksija prodrla u ranu kozmičku tamu.

“To je znanstvena studija Postanka”, kaže Avi Loeb, harvardski astronom koji nije bio uključen u rad.

Galaksije je otkrio zaposleni svemirski teleskop Hubble (Hubble Space Telescope, HST), koji je u kolovozu i rujnu proveo više od stotinu sati dubinski promatrajući malen dio neba. To područje, u južnoj konstelaciji Fornax, isto je ono koje je i 2009. bilo ciljem dugotrajnoga snimanja poznatoga pod nazivom Hubble Ultra Deep Field.

Astronomi koje je vodio Richard Ellis iz Kalifornijskoga instituta za tehnologiju (Caltech) ponovno su istraživali isto mjesto, snimajući ovoga puta dulje i s filtrima osjetljivima na slabu crvenu svjetlost udaljenih galaksija. Novi popis, koji će se pojaviti u nadolazećem časopisu Astrophysical Journal Letters sadrži sedam vrlo udaljenih galaksija, uključujući i onu koja bi među njima mogla postaviti rekord – vidljiva je upravo onako kako je izgledala samo 380 milijuna godina nakon Velikoga praska.

Budući da se svemir širi od Velikoga praska prije 13,7 milijardi godina, svjetlost tih vrlo udaljenih objekata upravo je sada konačno stigla do Zemlje. To znači da ti objekti izgledaju kao što su izgledali tijekom kozmičkoga djetinjstva. Udaljenost tako dalekih objekata obično se izražava crvenim pomakom; što je veći crveni pomak, to je objekt udaljeniji.

Sedam galaksija koje su opisali Ellis i njegov tim imaju crveni pomak veći od 8,5. Jedna od njih – blijedi objekt kojega su ranije uočili drugi astronomi (SN Online: 1/26/11) mogao bi imati crveni pomak veći čak i od 11,9, kaže Ellis.

Još jedno nedavno istraživanje provedeno Hubbleom otkrilo je pregršt razbacanih, dalekih galaksija s crvenim pomakom u mogućem rasponu od 8,5 do 10. To se istraživanje oslanja na gravitacijski utjecaj usputnih galaksija koje iskrivljuju i pojačavaju svjetlost galaksija iza njih. U studenome su u tom istraživanju, poznatom kao CLASH, astronomi najavili pronalazak galaksije s crvenim pomakom od 10,8 u zviježđu Camelopardalis.

“Općenito govoreći, njihovi su rezultati u skladu s našima”, kaže James Dunlop, astronom sa Sveučilišta u Edinburghu, koji surađuje s Ellisom.

Važnije od bilo kojega rekorda, kaže Ellis, jest ono što popis dalekih galaksija može reći o jednome od najvažnijih ranih svemirskih događaja – kozmičkoj reionizaciji. Reionizacija se dogodila kada je svjetlost prvih zvijezda i galaksija prošla kroz neproziran svemir, cijepajući atome vodika u elektrone i protone stvarajući svemir dovoljno propusnim za običnu svjetlost.

Taj je proces započeo oko 200 milijuna godina nakon Velikoga praska, ali astronomi nisu sigurni kako je točno počeo. U nekome trenutku prve su se zvijezde zapalile i okupile u prve galaksije, ali samo je dovoljan broj takvih zvijezda i galaksija mogao osvjetljavati tminu. Saznanje o tome koliko je točno bilo galaksija i u kojoj točki vremena pomaže znanstvenicima shvatiti je li se reionizacija dogodila u kratkom roku ili tijekom vremena.

Nova otkrića ukazuju da se to moglo dogoditi postupno. Broj ranih galaksija s različitim crvenim pomacima sugerira da su one vjerojatno stvorene tijekom vremena okupljanjem zvijezda u guste, vruće nakupine ranog svemira, kaže Ellis. “Kozmička zora vjerojatno nije bila samo jedan dramatičan događaj”, rekao je 12. prosinca u novim izvještajima.

Rogier Windhorst, astronom s Državnoga sveučilišta u Arizoni, kaže kako je iznenađen da je novi pregled našao samo sedam galaksija i sugerira da ih može biti još više među podatcima, zaklonjenih svjetlima bližih zvijezda ili galaksija.

Bilo koje pitanje koje se nameće možda će morati pričekati do 2018. godine i lansiranja teleskopa James Webb, nasljednika Hubblea, koji je dizajniran za traženje blijedoga svjetla još udaljenijih galaksija u infracrvenome spektru.

“Mi pouzdano predviđamo da postoje mnoge galaksije izvan ovoga područja”, kaže Ellis.

Izvor: ScienceNews

21 komentar

1 komentar

 1. Nosonja Rex

  28 prosinca, 2012 u 8:40 pm

  ma lažu ov je fotoshop

 2. Tamara Čapelj

  28 prosinca, 2012 u 8:42 pm

  Kojom brzinom se svemir širi i pritom ubrzava – pitanje je kako ćemo završiti…

 3. Slaven Prnjat

  28 prosinca, 2012 u 8:45 pm

  Vidim jednu zanimljivu ..odoh odmah tamo 😛

 4. BlackMasted GhostShip

  28 prosinca, 2012 u 8:47 pm

  Baš zato jel se toliko brzo širi, zato što je svaki tren sve brži i brži, baš zato možda to i nije toliko veliko pitanje – the big rip nekako izgleda sve izvjesniji 😉

 5. Zvonimir Bušić

  28 prosinca, 2012 u 8:50 pm

  Hubble ultra deep field!!

 6. Chipson Chipson

  28 prosinca, 2012 u 8:56 pm

  puka nagađanja pojma oni nemaju o starosti i nastanku svemira

 7. Adriano Lampalov

  28 prosinca, 2012 u 8:57 pm

  Kako je krenulo uskoro možemo očekivati i fotke prije velikog praska 🙂

 8. Krešimir Pušić

  28 prosinca, 2012 u 8:59 pm

  onda smo i mi negdje nutri prije nastanka… ???

 9. Sve Mirko

  28 prosinca, 2012 u 9:10 pm

  Zaboli me, ionak´ će nas sve jen dan Borg asimilirat.. 😀

 10. Mirko Kuric

  28 prosinca, 2012 u 9:20 pm

  širi im se glava!!!

 11. Natalija Andraković Kostanjevac

  28 prosinca, 2012 u 9:40 pm

  ove gakaksije su bile take prije ……………………………………………………… godina, kake su sad?! :O

 12. Jadranko Tako Nekako III

  28 prosinca, 2012 u 9:41 pm

  nevidim bas neku razliku

 13. Sead Alagic

  28 prosinca, 2012 u 10:26 pm

  Kad je svemir bio star trek

 14. Mirko Kuric

  28 prosinca, 2012 u 10:27 pm

  neka mi mozak odgovori! ako je svemir star 6,5 milijardi godina znači promjer mu je 13milijardi godina , što li se nalazi na 30 milijardi godina svijetlosti (seveda)!!! U koji moj se taj svemir širi???

 15. Sinisa Betty Znidarec

  28 prosinca, 2012 u 10:51 pm

  meni je ful fascinantno to saznanje da gledaš zvijezdu recimo neku tj. njen sjaj koje više odavno nema..jer dok svjetlost doputuje do nas..itd…itd… mislim baš nešto za duboko razmišljanje… onda postavljam pitanja, ako je tako izgledalo prije, kakvo je danas? ima li slika od danas ako može gledati toliko “duboko” u nazad… i svašta nešto… može li se takva teorija uopće dokazati ili su to tek nagađanja?

 16. Emma Rajkovic

  29 prosinca, 2012 u 1:30 am

  Like

 17. Aleksandar Kreca

  29 prosinca, 2012 u 8:25 am

  ovi naucnici veze nemaju sta picaju. kako ces vidjeti toliko godina unazad.zar se u tom dijelu svemira vrijeme zamrzlo dok je kod nas teklo normalno?

 18. Branko Barisic

  29 prosinca, 2012 u 9:27 am

  Svaka ova tocka je galaksija sa milijarde zvizda….wow….

 19. Lance Vance Dance

  29 prosinca, 2012 u 12:36 pm

  ovo je poznata slika koja prikazuje 10000 galaksija (hubble ju slikao).. izgleda kao puno, ali zapravo jako malo od sveukupno 170 milijardi galaksija

 20. Branimir Rukavina

  30 prosinca, 2012 u 8:50 am

  naaah … opće poznato je da smo sami u svemiru 😉 … slična spika je prodavana uz prigodno mučenje i spaljivanje zbog ” zemlja nije centar svemira i zemlja ni ravna … ” cheers

 21. Dado Novak

  31 prosinca, 2012 u 11:41 am

  Pa naravno da se vidi dio svemira kad je bio star 3% od svoje današnje starosti kada svjetlosti treba hrpetina vremena da odande stigne do Zemlje… al bitno da ekipa koja se bavi istraživanjem svemira dug niz godina nema veze o tome šta priča… (Y)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Svemirski teleskop Hubble već neko vrijeme pokazuje znakove starosti, ali novi problem se pokazao posebno frustrirajućim. NASA je provela gotovo tjedan dana pokušavajući popraviti...

Svemir

Opservatorij u oribiti ne radi od prošle nedjelje, kad se računalo iz 1980-ih, koje upravlja znanstvenim instrumentima, ugasilo, vjerojatno zbog loše memorijske ploče. Kontrolori...

Svemir

Spomenuta studija bila je globalna suradnja NASA-inih znanstvenika koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija u rasponu od Brazila do...

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Oglašavanje