Connect with us

Znanost

Foto: University of York

Arheologija i paleontologija

Dokazano da su Egipćani balzamirali mrtve i prije faraona

Znanstvenici su uspjeli dokazati nešto zanimljivo

Drevni su Egipćani balzamirali svoje mrtve i prije doba faraona. To su radili također na mnogo širem geografskom području nego što se dosad mislilo. Barem tako pokazuje nova studija.

Skupljeni su rezultati opsežnih forenzičnih istraživanja na jednoj prapovijesnoj mumiji. Za nju se vjerovalo kako je očuvana zakapanjem u vrući pijesak, a podaci pokazuju kako je postupak balzamiranja postojao i 1500 godina ranije nego što se dosad mislilo.

Sve je to navedeno u studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Archaeological Science, a temeljila se na jednoj ranijoj studiji.

Egiptologinja Jana Jones sa Sveučilišta Macquarie je rekla da ovo otkriće obogaćuje “dosadašnje ograničeno znanje prapovijesnog razdoblja i ranih postupaka mumificiranja”.

“Nakon pregleda mumije, koja je provedena kemijskom analizom, genetskim istraživanjem, radiokarbonskim datiranjem i mikroskopskom analizom lanenih povoja, možemo potvrditi kako je tijelo muškarca, u dobi između 20 i 30 godina, mumificirano oko 3600. godine prije Krista”, navela je Jones.

Proces balzamiranja je uključivao kombinaciju biljnog ulja, zagrijane smole crnogoričnog drveta te aromatičnog biljnog ekstrakta i šećera.

Recept za balzamiranje je sadržavao antibakterijska sredstva koja su korištena u sličnim omjerima kao što se to radilo i na vrhuncu egipatskog mumificiranja, 2500 godina kasnije.

Osim što je sam proces balzamiranja rađen ranije nego što su stručnjaci dosad mislili, treba napomenuti i da se prakticirao i na širem geografskom području. Dokaz toga je mumija koja potječe iz južnog Egipta.

Stephen Buckley sa Sveučilišta York iz Velike Britanije je rekao da dobiveni nalazi prikazuju “prethodnicu klasične mumifikacije, koja će poslije postati središnjim stupom drevne egipatske kulture”.

Mumija je u muzeju u Torinu bila smještena još od 1901. godine. Nikad nije podvrgnuta dodatnoj konzervaciji, što je i omogućilo točnu znanstvenu analizu, navodi se u izvješću.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh