Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Dolaze li uskoro isprintane gondole kojima će upravljati strojevi?

Budućnost Venecije

Hoće li u skoroj budućnosti Venecije zaploviti nove isprintane gondole kojima će upravljati strojevi?

Isprintane gondole s autonomnim pogonom zvuče pomalo neromantično, iako tehnološki izuzetno napredno. Naime, jedno od romantičnijih iskustava prilikom posjeta Veneciji je svakako vožnja gondolama. To se naročito odnosi na razdoblja kada u tom fotogeničnom talijanskom gradu prevladavaju manje gužve.

Ukrcate li se na dugački asimetrični čamac naći ćete se na glavnoj turističkoj atrakciji tog mjesta. Tradicija nalaže da se parovi koji se voze u gondoli moraju poljubiti ispod svakog mosta kako bi ostali vječno zaljubljeni. Tim čamcem namijenjenim za plovidbu plitkim vodama upravlja profesionalni gondolijer i sa sigurnošću vodi putnike brojnim kanalima, no postoje naznake da će u budućnosti taj posao potpuno obavljati – roboti.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta MIT u Sjedinjenim Američkim Državama su razvili dizajn autonomnog broda koji može biti vrlo brzo isprintan u 3D varijanti. Oni vjeruju da će takvi njihovi brodovi u nekoj bližoj budućnosti posve preplaviti gradove koji se mogu pohvaliti mnoštvom kanala, kao što su Venecija, Amsterdam i Bruges.

Brodovi neće nužno morati biti iskorišteni isključivo za prijevoz putnika, nego i za transport stvari. Znanstvenici drže kako bi ih se moglo bez problema programirati za održavanje grada, naročito preko noći, a mogli bi dobro poslužiti i kao trenutni mostovi, tržnice ili koncertne pozornice.

Sam prototip je već napravljen i testiran u amsterdamskim kanalima kao dio projekta koji je simbolično nazvan Roboat, a cijelo ga se vrijeme testira i u bazenima istraživačkog centra. Trenutno je cilj otkriti kako će se autonomni brod ponašati u različitim vremenskim uvjetima.

Jedno je sigurno, ovakva autonomna rješenja predstavljaju našu bližu ili dalju budućnost, stoga ako vas za nekoliko godina Venecijom u nekoj drugoj gondoli provoza robot koji zna talijanske kancone, nemojte se previše iznenaditi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Sophia, humanoidni robot, poznata je po tome što je 2017. godine postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi humanoidni robot koji je dobio...

Robotika

Samsung radi na robotu koji može skupljati rublje, napuniti perilicu posuđa, postaviti stol, natočiti vino, pa čak i odnijeti ga vlasniku. Robot nosi ime...

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Robotika

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja...