Connect with us

Znanost

Genetika

Dow predstavlja GMO kukuruz s kemikalijom iz ‘agenta orange’


U ratu protiv nikad otpornijeg korova američki bi farmeri mogli početi koristiti vrlo radikalno oružje. Poznati proizvođač kemikalija Dow namjerava predstaviti novu vrstu genetski modificiranog kukuruza čija je komponenta i kemikalija 2,4-D, koja je bila dio ‘agenta orange’, zloglasnog herbicida koji je američka vojska koristila za uništavanje usjeva i zemlje u Vijetnamskom ratu tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Brojna područja Vijetnama još su kontaminirana.


Iako je riječ o vrlo otrovnom herbicidu koji je uzrokovao smrt i teške deformacije stotina tisuća Vijetnamaca, u Dowu uvjeravaju da je novi pristup siguran ali i nužan jer je, tvrde, oko 15 milijuna jutara ugroženo “superkorovom”. Riječ je o korovu koji je toliko otporan da obični herbicidi jednostavno ne pomažu, prenosi BBC.

– To je stari herbicid, jedan od najstarijih sintetičkih herbicida. Koristili smo ga tijekom više od 50 posljednjih godina u različitim situacijama u dosta širokim razmjerima i zasad nismo zabilježili puno slučajeva otpornosti – rekao je Dallas Peterson, profesor sa sveučilišta u Kanzasu koji je s Dowom surađivao na prilagođavanju kemikalije 2,4-D kako bi dobro djelovala u kombinaciji s drugim kemikalijama.

VLM

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

3 komentara

3 Comments

  1. Sandra Kazalac

    rujan 20, 2012 kod 6:08 pm

    Mmmm… njami!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Genetika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh