Connect with us

Znanost

Foto: MSA/ Izvor: Live Science

Arheologija i paleontologija

Drevna zlatareva grobnica ispunjena mumijama pronađena u Egiptu


Grobnica stara 3.500 tisuće godina sagrađena za zlatara Amenemhata i njegovu ženu Amenhotep otkrivena je na drevnom groblju Dra’ Abu el-Naga u Luxoru, objavilo je egipatsko Ministarstvo antikviteta prije nekoliko dana na novinarskoj konferenciji u Luxoru.

U grobnici su pronađeni ostaci nekoliko mumija, drveni lijesovi, ostaci skeleta, lončarija i mali kipovi, što je sve prikazano u fotografijama koje je s javnosti podijelilo Ministarstvo. Nakit i šabti figurice – koje su radile posao pokojnika u zagrobnom životu – također su pronađeni u grobnici, rekli su službenici.

Ušabti figurice na prikazu ispred grobnice Novog kraljevstva koja je pripadala kraljevskom zlataru. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Par je živio u 15. stoljeću prije Krista, tijekom 18. distanije, što je dio perioda egipatske povijesti koji suvremeni učenjaci nazivaju Novo kraljevstvo, rekao je Khaled El-Enany, egipatski ministar antikviteta, tijekom novinarske konferencije. Za vrijeme Novog kraljevstva Egipat je bio ujedinjen pod jednim faraonom, i moć Egipta bila je u usponu.

Grobnica je ponovno iskorištena tijekom 11. i 10. stoljeća prije Krista, tijekom 21. i 22. dinastije, razdoblje koje suvremeni učenjaci nazivaju Treći prijelazni period, rekao je El-Ehany na konferenciji. Egipat nije bio ujedinjen tijekom čitavog Trećeg prijelaznog perioda; ponekad su dijelom zemlje vladale libijske skupine.

Iskopi unutar grobnice su u tijeku, i više otkrića vjerojatno će biti objavljeno sljedeći mjesec, rekao je El-Enany.

Figurice na ulazu u grobnicu iz Novog kraljevstva. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Grobnicu je otkrio tim Ministarstva antikviteta pod vodstvom Mostafe Wazirija, voditelja odjela Ministarstva u Luxoru. Wazirijev tim u travnju je otkrio grobnicu suca u nekropoli Dra’ Abu el-Naga. Waziri vjeruje da će pronaći još četiri grobnice u blizini zlatarevog groba. “Ako nastavimo kopati, pronaći ćemo još četiri grobnice u ovom području”, rekao je Waziri. “Zaželite nam sreću.”

Amenemhatova grobnica je druga grobnica pronađena ove godine koja pripada egipatskom zlataru. U lipnju je javnost obaviještena o grobnici koja pripada egipatskom zlataru na lokaciji Sai Island, na području današnjeg Sudana.

(AP Photo/Nariman El-Mofty)


Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh