Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Drevni asteroid uzrokovao je vatrenu oluju na Zemlji

(Credit: Illustration courtesy NASA/JPL)

Nova studija Sveučilišta u Coloradu ukazuje na postojanje vatrene oluje nakon što je asteroid veličine 90 četvornih kilometara udario na području meksičkog Yucatana u vrijeme dinosaura. Studija kaže kako je ta oluja poharala cijelim planetom i istrijebila 80 % svih životinjskih vrsta.

(Credit: NASA/JPL)

Na čelu s Douglasom Robertsonom s Instituta za istraživanja okolišnih znanosti (CRIES), tim istraživača koristio je modele koji pokazuju kako bi kolizija mogla ispariti ogromne količine kamena koji su tad bili odbačeni iznad zemljine atmosfere. Nanovo ulazeća materija mogla je ugrijati gornji sloj atmosfere dovoljno jako da nekoliko sati bude crvene boje s temperaturom 1500 Celzijusa ubijajući tako svako živo biće koje nije bilo ispod zemlje ili u vodi. Tim je razvio ovo objašnjenje zbog pronalaska komada ugljena starog 66 milijuna godina kad je asteroid udario u Zemlju i kada su se kataklizmičke vatre, vjeruje se – dogodile. ”Naši podaci pokazuju da se tadašnji uvjeti sastoje od rasprostranjenih vatri”, kaže Robertson. ”Ti uvjeti rezultiraju stopostotnom stopom izumiranja za oko 80 % života na Zemlji.”

Stanje koje je dovelo do vatrene oluje na globalnoj razini praćeno je isparavanjem kamena u trenutku udara koje se potom kondenziralo u pješčanu materiju iznad atmosfere. Kako je odbačeni materijal ponovno ulazio u atmosferu, odbacio je dovoljno topline na gornjem sloju atmosfere za uzrokovanje toplinskog udara koji je bio toliko vruć da je nebo bilo nekoliko sati crvene boje. Radijacija s gornjeg sloja atmosfere, koja je dotakla površinu, uzrokovala je sagorijevanje.

”Da je čovjek tad bio na Zemlji, bilo bi mu kao da nekoliko sati sjedi u peći za pečenje”, kaže Robertson. ”Sva količina infracrvene vrućine jednaka je eksploziji bombe od milijun tona na svakih šest kilometara širom Zemlje. Megatonska bomba ima jednaku eksplozivnu snagu kao 80 nuklearnih bombi tipa Hirošima. Za koliziju se pretpostavlja da je generirala oko 100 milijuna megatona energije”.

Izvor: University of Colorado at Boulder

5 komentara

5 Comments

 1. Zeljko Gti Swift

  31 ožujka, 2013 u 7:34 pm

  zato su krokodili ostali:)

 2. Alen Štimac

  31 ožujka, 2013 u 8:00 pm

  Ma mislim…… i gušteri i vodozemci i kukci i ptice i sisavci su preživjeli i to na površini, a i gdje bi….. a izumrli su vodeni gmazovi?!? Neće ići!

 3. Milan Franc

  31 ožujka, 2013 u 8:47 pm

  … jbt. ja čitam drveni asteroid…

 4. Mirko Kuric

  31 ožujka, 2013 u 9:44 pm

  što?? opet klimava teorija???

 5. Stanko Vincetic

  31 ožujka, 2013 u 11:48 pm

  Totalno traljav članak. “Veličine 90 četvornih kilometara”????? Valjda površine ili je možda kubnih ili promjera, ali ne četvornih? Dalje, ako je izbačeno toliko prašine da ona zagrije pri padu, puno veće zagrijavanje se moralo desiti pri samom udaru i podizanju prašine prema gore, zar ne? Zaključak, ili lik nema pojma o elementarnoj fizici, a zove se znanstvenikom, ili je novinar izmješao lončiće!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Ruski znanstvenici otkrili su tajnu tunguske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine. Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači...

Svemir

U srijedu je asteroid veličine planine prošao pored Zemlje. Riječ je o asteroidu 1998 OR2 koji je prošao pored Zemlje na udaljenosti od 6,3...

Svemir

Agencija Sjedinjenih Američkih Država za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj (NASA) podijelila je nevjerojatnu fotografiju ogromnog asteroida koji će sutra proletjeti uz Zemlju,...

Svemir

Tek prije manje od jednog stoljeća, postavljena je američka zastava na mjesecu, je li to označavalo osnivanje američke kolonije? Kad ljudi prvi put čuju...

Oglašavanje