Connect with us

Znanost

Arheologija i paleontologija

Drevni predak pirane čiji bi ugriz posramio i T-rexa


??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

04084089809

Kada se u obzir uzme njezina veličina, jedna drevna vrsta pirane koja je težila oko 9 kilograma imala je čeljust sposobnu za ugriz jači od onoga prehistorijskih morskih pasa koji su jeli kitove, Dunkleosteus terrellija ­ (izumrle 4-tonske morske nemani) pa čak i velikoga Tyrannosaurusa rexa, javlja službeno glasilo Sveučilišta u Washingtonu.

Osim same jačine ugriza, riba nazvana Megapiranha paranensis imala je i zube sposobne za prodiranje u meko tkivo (dakle, slične onima koje imaju današnje pirane), no u isto su vrijeme njeni zubi mogli probijati i oklope te lomiti kosti, barem po riječima Stephanie Crofts sa Sveučilišta u Washingtonu.

„Ako su naši proračuni točni, Megapiranha je vjerojatno bila vrhunski predator te je grizla gdje god i što god bi stigla“, kaže ova studentica na doktorskom studiju biologije. Croft je suautorica znanstvenoga članka „Megaugrizi: Ekstremno jake čeljusti kod živućih i izumrlih pirana“objavljenog 20. prosinca u online časopisu Scientific Reports.

Jačina ugriza Megapiranhe (inače, ribe koja je izumrla prije 10 milijuna godina) procijenjena je na temelju prvih pouzdanih terenskih mjerenja jačine ugriza „najsnažnije“ trenutno živuće pirane – Serrasalmus rhombeus ili crne pirane. Ova riba teži tek nešto više od jednoga kilograma, ali je sposobna „ugristi“ jačinom od 320 njutna. Preračunato, ovo bi značilo da jačina njezinoga ugriza 30 puta premašuje njenu tjelesnu težinu. Također, jačina ugriza crne pirane gotovo je tri puta veća od ugriza američkoga aligatora približno jednake veličine kao i ova opasna riba.

Na temelju izmjerenih jačina ugriza crnih piranja (od kojih je najvrjedniji bio ugriz kapitalca teškog 1,2 kilograma), znanstvenici su se upustili u prilično kompliciran zadatak proračuna „jačine čeljusti“ drevnih predaka ovih podvodnih grabežljivaca. Prema prvim rezultatima, Megapiranha paranensis mogla je imati ugriz jačine između 1.240 i 4.750 njutna, pa čak i više.

Paleontolozi i drugi znanstvenici još ranije su procijenili da je T-rex svoja usta mogao zatvoriti silom od 13.400 njutna (otprilike 1.360 kilograma sile), ali to nije ni približno usporedivo s ugrizom 30 puta većim od vlastite tjelesne mase, kao što je to slučaj s Megapiranhom.

U relativnome omjeru snage ugriza i tjelesne težine, Megapiranha (pa čak i crna pirana) imaju najsnažnije ugrize među ljudima poznatim ribama, živućim ili izumrlim. „Imajući na umu njenu relativno malenu masu, ugriz Megapiranhe paranensis neusporedivo je jači od mnogih drugih izumrlih megapredatora. Tu uključujemo i Carcharodon megalodona, morskoga psa koji se hranio kitovima i Dunkleosteus terrelli, ribu s oklopom ukupne težine preko četiri tone“, kažu autori spomenute studije. Isto vrijedi i za trenutno živuće ribe poznate po jakim ugrizima – barakude, morske pse čekićare te velike bijele psine. Prema omjeru tjelesne mase i jačine ugriza, Megapiranha je grizla nekoliko puta jače od svih navedenih morskih grabežljivaca.

„Iskreno, bili smo pomalo iznenađeni što, usprkos njihovoj reputaciji i više milijuna godina dugoj povijesti, nitko do sada nije izmjerio snagu kojom pirane grizu svoj plijen. Kad su konačno počeli pristizati podatci s terena, bili smo apsolutno šokirani jačinom ugriza ove relativno malene ribe“, kaže Justin Grubich s Američkoga sveučilišta u Kairu, voditelj čitavoga projekta.

Zbog svega navedenoga, autori naglašavaju da, „iako su anegdote o nesretnicima od kojih nekoliko sekundi nakon upadanja u vodu punu pirana ostaje samo kostur uglavnom pretjerane, strašne priče o jačini njihova ugriza ipak nisu“.

U redu, do sada smo saznali kako pirane definitivno nije pametno ručno hraniti, no kako su znanstvenici uopće izmjerili snagu ugriza divlje pirane? Iznenađujuće, ne radi se ni o kakvoj posebno sofisticiranoj metodi. Dapače, ono što znanstvenici rade najviše je nalik „običnome“ ribolovu. Potrebno je tek nabaviti adekvatan mamac i pronaći mjesto koje vrvi piranama.

Nakon što su uhvatili nekoliko primjeraka, znanstvenici su ih jednom rukom podizali u zrak (naravno, držeći ih za rep), a drugom rukom su im pred usta stavljali posebno dizajnirane „tanjure“ pomoću kojih su mjerili jačinu ugriza.

„Pirane su zlobne male ribe i uvijek grizu svom snagom“, zaključuje Croft na temelju analize ugriza uhvaćenih jedinki crne pirane.

Ugriz ove opake ribe toliko je jak zbog impresivnih mišića koji se nalaze u njenoj čeljusti te posebnih tetiva koje nalikuju užetu. Mišići i tetive toliko su veliki da na njih otpada oko 2% sveukupne težine crnih pirana. Osim ovoga, za snažan ugriz odgovoran je i sam oblik njihove čeljusti, koja je kroz milijune godina evoluirala tako da maksimizira snagu koju joj daju snažni mišići i tetive. Autori istraživanja zaključuju kako je upravo oblik čeljusti kod pirana „jedna od najvećih mehaničkih prednosti pri ugrizu ikad zabilježena kod riba“.

Stephanie Croft u istraživanju je sudjelovala ispitujući zube Megapiranha, odnosno provodeći teorijske stres-testove preko kojih je pokušavala saznati koliko su „lomljivi“ bili zubi ove prethistorijske ribe. Znanstvenici su bili posebno zainteresirani za piranine zube budući da se, prema preliminarnim mjerenjima, pretpostavljalo da zubi Megapiranhe imaju barem dvije uloge: oni ribi omogućavaju da razdire i kida meko tkivo kod plijena, ali i da grize poput ribe paku, poznatije i kao „rezač testisa“. Naime, ova riba sa zubima nalik ljudskima hrani se uglavnom orašastim plodovima (od tu i dvostruka simbolika engleskoga naziva ribe – nuttcracking fish) i podvodnom vegetacijom, ali postala je poznata nakon što je jedan amazonski ribar nasmrt iskrvario uslijed ugriza ribe paku za testise. Naravno, riječ je o lokalnoj legendi koja ne mora nužno biti istinita, no ime se svejedno zadržalo. Bilo kako bilo, pirana, osim što vam može razrezati meko tkivo, ima i zube za „mljevenje“ nešto tvrđih materijala, pa i testisa ako baš hoćete.

Na temelju fosilizirane čeljusti i ostatka tri zuba, Croft je stvorili računalski generiranu projekciju Megapiranhinoga ugriza.

„Na temelju analize zaključili smo kako su Megapiranhini zubi imali istu maksimalnu snagu poput onih koje imaju današnje pirane. No, uzorci prema kojima se sila raspoređivala u zubima sugerirali su i da je ova riba mogla jesti nešto „čvršći“ plijen nego današnje pirane“, kaže ona.

Što se uistinu nalazilo na Megapiranhinom jelovniku za sada ostaje misterij, ali u vrijeme kad je ovaj predator živio mnoštvo potencijalnoga plijena bilo je upravo gigantskih tjelesnih proporcija.

„Iz ovoga razloga logična je pretpostavka da su izvori hrane koji su bili dostupni Megapiranhi uvjetovali razvoj snažne čeljusti i „dentalne artiljerije“ uz pomoć kojih je riba mogla hvatati i probavljati veoma velik plijen“, kažu znanstvenici.

Za kraj, valja spomenuti kako su u ovome istraživanju sudjelovali i Steve Huskey sa Sveučilišta u Kentuckyju, Guillermo Orti sa Sveučilišta George Washington i Jorge Porto s instituta Nacional Pesquisas da Amazona, dok su čitav projekt sponzorirali National Geographic i Field Museum od Natural History.

Izvor: University of Washington

Područje interesa nedefinirano. Geek u procesu izrade.

25 komentara

25 Comments

 1. Aleksandar Erceg

  siječanj 13, 2013 kod 4:58 pm

  mangupska pirana

 2. Maša Mikšić

  siječanj 13, 2013 kod 4:58 pm

  slatkica

 3. Petar Bertić

  siječanj 13, 2013 kod 5:03 pm

  Na gradele .

  • malac komunalac

   siječanj 14, 2013 kod 2:17 pm

   malo maslinova uja priko za supat….

 4. Željka Plemenita Vrebac

  siječanj 13, 2013 kod 5:03 pm

  Bas je slatka ova ribica grabljivica,a tek zubici hehe

 5. Ivica Kupinović

  siječanj 13, 2013 kod 5:07 pm

  Prekrasno je…

 6. Žnj Grf

  siječanj 13, 2013 kod 5:08 pm

  jel bila jestiva ?

 7. Antonio Hodak Privatno

  siječanj 13, 2013 kod 5:13 pm

  da, al samo prvi put 🙂

 8. Sippa Matich

  siječanj 13, 2013 kod 5:18 pm

  a jel pušila…

 9. Tina Stanković

  siječanj 13, 2013 kod 5:23 pm

  Ne bih se htjela sresti s takvim pozderuhom.

 10. Darijo Drokan

  siječanj 13, 2013 kod 5:24 pm

  znači imala je ugriz ko moja baba sa dva zuba 🙂

 11. Kristijan Galović

  siječanj 13, 2013 kod 5:27 pm

  Kako su te hvatali kad udičicu očito pregrize sa pol snage?
  Najvjerojatnije dinamitom,a? 😉

 12. Zeljko Extrem

  siječanj 13, 2013 kod 5:29 pm

  moram nabaviti jednu .

 13. Matej Đudarić

  siječanj 13, 2013 kod 5:46 pm

  da gdje meni treba za zaštitu kuće(stana) od nekih susjeda koje neću imenovati

 14. Drito U Glavu

  siječanj 13, 2013 kod 6:33 pm

  Dobra štipaljka 🙂

 15. Patrik Spajić

  siječanj 13, 2013 kod 7:03 pm

  9 kg i ima jači ugriz od t-rexa? nešto tu ne štima…

 16. Stepski Vuk

  siječanj 13, 2013 kod 8:03 pm

  Kilogram po kvadratnom centimetru, sve stima.

 17. Gojko Neskovic

  siječanj 13, 2013 kod 8:27 pm

  sreca pa su izumrle))))

 18. Šomi Poreč

  siječanj 13, 2013 kod 11:57 pm

  Fujj

 19. Jasmin Begovic

  siječanj 14, 2013 kod 8:22 am

  koji bijeli zubi bez kaladonta 😀

 20. Kamal-r Doo

  siječanj 14, 2013 kod 1:15 pm

  to je riba, a ne ove sponzoruše…

 21. Lukas Lipovac

  siječanj 14, 2013 kod 6:46 pm

  gojko one nisu izumrle

 22. Zoran Dorić Muto

  siječanj 14, 2013 kod 10:13 pm

  A lignja otprilike od metra ima najjači ugriz na svijetu nego krokodila,ko bi reka tako kažu stručnjaci…

 23. Zoran Dorić Muto

  siječanj 14, 2013 kod 10:14 pm

  A jeste li znali da jedini morski psi nikad ne razbole…

 24. Stop Primitivizmu

  siječanj 18, 2013 kod 12:33 am

  posto su komentari na svaki clanak objavljen na ovoj stranci totalno glupi, neobrazovani, primitivni itd., i nemaju bas nikakve veze niti s clankom a niti sa znanscu predlozila bih urednistvu da ukine opciju za komentare

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh