Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Dron pomogao otkriti ima li u petom bloku Černobila nuklearnog otpada

Dron Elios 2 je proizvod tvrtke Flyability, a njegov zadatak je bio izvršiti inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu

Foto: Pixabay

Po prvi put nakon 33 godine, zahvaljujući snimkama koje je specijalno konstruirani dron Elios 2 uspio napraviti u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilu, saznalo se ima li nuklearnog otpada.

Istraživači su potvrdili odsutnost nuklearnog otpada u reaktoru pet, piše Interesting Engineering.

Dron Elios 2 je proizvod tvrtke Flyability, a njegov zadatak je bio izvršiti inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu. Riječ je, naravno, o nuklearnoj elektrani Černobil u kojoj se dogodila katastrofa u travnju 1986. godine.

U vrijeme eksplozije u Černobilu, peti blok je bio u završenoj fazi izgradnje, ali nije bilo poznato imaju li bazeni u njemu šipke s osiromašenim uranijskim gorivom. Ovo je bila idealna prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearne elektrane.

Elios 2 je ušao u reaktor i otkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru ipak, na sreću, nema nuklearnog otpada. Ovakvi dronovi se inače koriste za nadzor i inspekciju elektrana. Dron može ustanoviti koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija je bila iznimno kompleksna jer je dron morao preletjeti zid visok 70 metara, a ako bi došlo do gubitka signala, Elios 2 bi bio izgubljen. Međutim, misija je bila uspješna, a snimke i fotografije koje je dron napravio bile su dodatni razlog za zadovoljstvo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Let od 2,5 sata pokazao je da je aerodinamika autonomne bespilotne letjelice dobra.

Planete i mjeseci

NASA planira poslati dron na Saturnov mjesec Titan, ali čini se da ćemo na to ipak čekati više nego što smo mislili. Američka svemirska...

Tehnologija

Testiranje bi trebalo započeti u srijedu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini.

Tehnologija

Riječ je o dron light showu iznad rijeke Han u glavnom gradu Seulu.