Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Duboko ispod zemlje vladaju crvi i “zombi mikroorganizmi”

Duboko ispod površine zemlje postoji obilje života. Tamo, naime, žive brojni mali crvi i “zombi mikroorganizmi” koji nam možda mogu otkriti kako je nastao život.

zivot-ispod-zemljine-povrsine

“Riječ je o nevjerojatnom novom svijetu”, rekao je voditelj opservatorija Deep Carbon osnovanog u sklopu desetogodišnjeg projekta vrijednog 500 milijuna dolara, Robert Hazen. Cilj projekta je proučavanje ugljika, elementa koji je neophodan za život, a kojeg možemo pronaći u svemu – od nafte do dijamanata. “Vrlo je vjerojatno da 10, a možda i 20 kilometara u dubini postoji biosfera mikroorganizama”, rekao Hazen za Reuters.

Mikroorganizmi su pronađeni u stijenama na dubini od 6 kilometara u kineskom sedimentnom bazenu Songliao, dok su sitni crvi pronađeni u fragmentima stijena iz južnoafričkog rudnika na 1.3 kilometara dubine.

Među pronađenim jednostaničnim organizmima bile su bakterije koje zahtijevaju vodu i određene sastojke kako bi preživjele, no ne nužno i kisik, te archaea koja može preživjeti od sumpora i amonijaka.

Nedostatak hrane u tim uvjetima mogao bi značiti da su mikroorganizmi koji tamo žive zapravo zombiji ili pak toliko sporo žive da se čine mrtvima.

U knjizi Carbon in Earth piše kako neki mikroorganizmi mogu živjeti duboko ispod tla i razmnožavati se jako sporo – mogu proći čak milijuni ili deseci milijuna godina prije nego što započne dioba.

Ovo istraživanje započelo je 2009. godine, a Hazen je rekao kako znanstvenici razmatraju mogućnost da je život na Zemlji počeo upravo ispod tla. “Dolje postoji sve što je potrebno za život – energija, voda i molekule bogate ugljikom”, rekao je Hazen, nazvavši površinu ispod zemlje “mogućom kolijevkom života”.

Asteroidi

“Duboko ispod zemlje život je zaštićen od asteroida i vulkanskih erupcija. Podzemne stijene su sigurno utočište.”

Kamenje s Marsa ponekad dođe do Zemlje nakon što asteroid pogodi Mars, a kamenje s njega se rasprši svemirom. “Moguće je da svaka stanica na Zemlji potječe od onih s Marsa. To nije suluda znanstveno-fantastična teorija”, rekao je Hazen.

Znanstvenici su također pronašli i viruse pod zemljom. Za razliku od onih s površine zemlje, oni koji obitavaju u okolišu siromašnom energijom stavljaju svoje gene u mikroorganizme, no ne kako bi se agresivno razmnožavali u njima i tražili bolje uvjete za život.

Uloga  virusa kao parazita i “djelitelja” informacija kroz razmjenu gena moglo bi poduprijeti teoriju da je život započeo upravo pod zemljom, navodi se u knjizi.

Podzemni život mikroorganizama potrebno je dodatno proučiti kako ne bi poremetili planove za borbu protiv klimatskih promjena koje uključuju duboko zakopavanje nuklearnog otpada i ugljikovog dioksida u zemlju.

Među ostalim istraživanjima koje provode, znanstvenici namjeravaju otkriti postoje li duboko pod zemljom kemijske reakcije kojima nastaju nafta, plin i metan. Proučavat će i dijamante koji se stvaraju pod visokim tlakom ispod površine zemlje – puno dublje nego što se trenutno može bušiti, a pokušat će i otkriti gdje se ugljik skladišti; od kore pa sve do jezgre.

“Glavni problem je što je najveći dio područja kojeg želimo proučiti nedostupan”, rekao je Rajdeep Dasgupta sa Sveučilišta Rice u Texasu te dodao kako će zbog toga pokušati u laboratoriju imitirati te uvjete i temperature.

Izvor: Reuters

17 komentara

17 Comments

 1. Maja Povijač

  13 ožujka, 2013 u 8:07 pm

  😮 Zombi apokalipsa i Bubimirov pješčani crv su realnost!

 2. Nina Dinka Lekovic

  13 ožujka, 2013 u 10:32 pm

  ma daj, naucnjaci ce sad tvrditi vise od 50 god da smo nastali od crva, sve dok ne dodje `novo`otkrice. zasto je toliko tesko ljudima da shvate i prihvate cinjenicu da smo od Boga sazdani?! dovoljno ti je da pogledas sebe i oko sebe, a ne zaboravi i u sebe..;-)

  • The Fuzz

   24 kolovoza, 2015 u 10:10 pm

   prvo sam otvorio profil jer sam pomislio da je neki trol, ali cini se da nije. samo zelim rec da nista oko mene, a ni u meni ne daje nikakve znakove da je stvoreno od boga. ne zelim poricat postojanje boga ovdije, ali ne podnosim ovakve komentare. ne mozes doc na ovakvu stranicu, znanstvenu stranicu na kojoj se ono o cemu se pise temelji na cinjenicama i uvjeravat ljude bez ikakvih cinjenica da je znanost pogresna i da je tvoja vjera u pravu. to jednostavno nema smisla pustite ljude da vjeruju u sta zele, ali ne pisite gluposti, bar ne ovdje.

 3. Daniel Nepismeni Berić

  13 ožujka, 2013 u 10:35 pm

  je, mi ostali ljudi ipak imamo nešto što se zove zdrav razum i nismo toliko preplašeni smrti i slobodne volje da tražimo nešto natprirodno što bi uvijek bdjelo nad nama nedovoljnima ….

 4. Vanja Korica

  13 ožujka, 2013 u 11:20 pm

  zemlja je suplja….

 5. Elma Ja

  14 ožujka, 2013 u 12:52 am

  sta oni znaju sta je dole…

 6. Elma Ja

  14 ožujka, 2013 u 12:53 am

  Gog i Magog 🙂

 7. Claudio

  8 siječnja, 2015 u 1:42 pm

  Sve ovo bi moglo ovo, ovo bi moglo ono?
  Pa zasto ne napravi to za sto je namjenjeno!?

 8. Boris Leović

  24 kolovoza, 2015 u 7:30 pm

  ..i prodirU direktno U UrvackU!

 9. Narcis Oremuš

  24 kolovoza, 2015 u 7:39 pm

  Bolje i to nego HDZSDP

 10. Tomislav Kos

  24 kolovoza, 2015 u 8:01 pm

  Do kud je došlo ispiranje mozga…samo politički komentari na znanstveni članak

 11. Mario Šerepec

  24 kolovoza, 2015 u 8:03 pm

  Ovo je vodeni medvjed, i da zakaj politicki razgovor na znanstvenoj stranici

 12. Mlatimir Karic

  25 kolovoza, 2015 u 12:40 am

  Nije bolje ni na zemlji….slichnost sa svetskim ..vladarima..ogromna

 13. Boris Leović

  25 kolovoza, 2015 u 2:07 pm

  Nema znanosti bez ZDS!

 14. Mario Laky

  25 kolovoza, 2015 u 6:54 pm

  Ovi sto otkrivaju toplu vodu su pametni u pm
  Pa normalno da zive crvi i manji organizmi koji se mogu probijat kroz zemlju, nije sigurno mamut
  Uostalom kad prokopam 25 cm vec vidim crve
  Strasna pamet od 500 mil €
  I daj ih pustite na miru , jel morate bas sve ns planeti jebat i razjebat

 15. Amra Blazevic

  27 kolovoza, 2015 u 6:29 pm

  Subhanallah

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

U vodama oko Tasmanije, australski su istraživači ulovili rijetke fotografije morskog stvorenja latinskog naziva Pyrostremma spinosum. Rijedak je toliko da su ga nazvali „morskim...

Na rubu znanosti

Stručnjaci još ne znaju mogu li se zaraziti ljudi

Biljke i životinje

Znanstvenici su u plićacima Filipina konačno uspjeli pronaći živog, golemog crva koji izgleda kao stvorenje iz filmova strave i užasa. Za postojanje te neobične...

Znanost

Znanost nas gotovo svakodnevno iznenađuje svojim dosezima; baš kad pomislimo da imamo sve što nam treba, iskrsne neki novi proizvod ili usluga koji stubokom...

Oglašavanje