Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Dva satelita ‘za dlaku’ se mimoišla nad Pittsburghom

Dva satelita koji kruže brzinom od gotovo 53.000 kilometara na sat ‘za dlaku’ su se mimoišla iznad američke savezne države Pennsylvanije.

Dva objekta prošla su jedan drugom preko putanje bez incidenta, kazao je glasnogovornik zapovjedništva američkih svemirskih snaga za AFP.

Prema zapovjedništvu, to se dogodilo u 1:39 po srednjoeuropskom vremenu oko 900 kilometara iznad Pittsburgha.

Posljednji sudar satelita zabilježen je 2009. godine.

Sateliti su izvan uporabe

Neki stručnjaci procijenili su da bi sateliti mogli proći jedan pokraj drugog na udaljenosti i manjoj od 12 metara. Oba su satelita izvan uporabe, no strahovalo se da bi u slučaju sudara njihovi dijelovi stvorili svemirski otpad koji bi mogao oštetiti druge objekte u orbiti.

Jedan je satelit infracrveni astronomski satelit Irsa lansiran 1983., a drugi američki eksperimentalni satelit GGSE-4 lansiran 1967.

Prema međunarodnim preporukama, sateliti nisko u orbiti moraju se ukloniti najkasnije 25 godina nakon što su rashodovani, no ova dva satelita lansirana su prije promjena pravila. Taj je slučaj obnovio rasprave o važnosti uklanjanja svemirskog otpada.

Ovakvi slučajevi ukazuju na potrebu odgovornog i pravovremenog uklanjanja satelita iz svemira kako bi se svemir mogao koristiti na održiv način“, objavio je LeoLabs, koji prati kretanje svemirskog otpada i koji je upozorio na mogućnost sudara dva satelita.

U ovom trenutku orbitom oko Zemlje kreće se oko 2000 aktivnih satelita i 23.000 komada otpada promjera većeg od 10 centimetara, prema američkoj svemirskoj agenciji NASA.

SAD ima najviše aktivnih satelita

Jonathan McDowell, astronom u centru za astrofiziku Harvard-Smithsonian, kaže da je s obzirom na to da su sateliti veličine automobila zabrinjavajuće što se procijenilo da će se susresti na udaljenosti od “15 do 30 metara”.

Otpad ne bi predstavljao nikakvu prijetnju gradu, kažu stručnjaci, jer bi izgorio u atmosferi, no njegovi ostaci mogli bi ugroziti druge satelite.

Taj otpad u orbiti može ostati desetljećima i stoljećima.

Posljednji najveći sudar satelita dogodio se 2009. kad je američka svemirske letjelica Iridium pogodila rashodovani ruski satelit iznad Sibira stvarajući tisuće komada svemirskog otpada.

SAD ima najviše aktivnih satelita u orbiti – njih 1007 – i većina su komercijalni.

Prema radu objavljenom 2019. u časopisu Technology Review instituta za tehnologiju u Massachusettsu, do 2025. moglo bi se zabilježiti i do 1100 lansiranja novih satelita godišnje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Tvrtka Elona Muska, SpaceX, trebala bi lansirati prvi turski komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Türksat 6A, 2023. godine. Turski ministar prometa i infrastrukture, Adil Karaismailoğlu,...

Svemir

Raketa Soyuz lansirana je s 36 satelita koji su proizvod britanske tvrtke OneWeb. Riječ je o satelitima koji će se pridružiti konstelaciji malih satelita,...

Svemir

Tvrtka SpaceX i američka svemirska agencija NASA potpisale su sporazum o razmjeni podataka s ciljem sprječavanja sudara satelita. SpaceX ima već oko 1.000 Starlink...

Svemir

Tvrtka SpaceX je u nedjelju lansirala novih 60 Starlink satelita u orbitu, a tom prilikom je upotrijebila Falcon 9 raketu rekordni deveti put. Falcon...

Oglašavanje