Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Dvjesto puta učinkovitija goriva ćelija za individualne energetske sustave

“Era individualnih energetskih sustava samo što nije započela”, najavljuju znanstvenici nakon nedavnog otkrića novog, moćnog katalizatora.

Radi se o sustavima koji omogućuju kućanstvima i malim tvrtkama generiranje vlastite energije za grijanje, hlađenje i napajanje električnih automobila, a katalizator je ključni element. Znanstvenici će na skorašnjem sastanku Američkog društva kemičara opisati prirodu ovog novog otkrića, koje bi moglo učiniti domove i male tvrtke neovisnima o državnoj elektroprivredi i benzinskim crpkama.

“Cilj nam je pretvoriti svaki dom u samoodrživu stanicu za generiranje energije”, navodi voditelj projekta dr.sc. Daniel Nocera. “Radimo na razvoju personaliziranih energetskih jedinica koje će se moći jeftino proizvoditi, distribuirati, ali i instalirati u kućanstva. Pri tom nailazimo na uistinu velike zapreke, od kojih je vjerojatno najpoznatiji problem poboljšanja postojećih gorivih i solarnih ćelija. Unatoč tomu, nije teško zamisliti sela u Africi i Indiji koja će u skorije vrijeme moći nabaviti jeftin osnovni sustav.”

Takav bi se sustav trebao sastojati od krovnih solarnih ćelija, koje bi proizvodile električnu struju za grijanje, kuhanje, rasvjetu i napajanje baterije električnog automobila, ukoliko ga vlasnik posjeduje. Uz to, električna bi struja prolazila i kroz uređaj za elektrolizu u kojem bi se voda rastavljala na vodik i kisik. Oba bi se plina potom pohranjivala u posebne spremnike. Tijekom noći, kada solarne ćelije više neće moći proizvoditi električnu struju, sustav će se prebaciti na spremnike s kisikom i vodikom.

Naime, tijekom noći bi se električna energija dobivala pretvorbom u gorivim ćelijama u koje bi se iz spremnika polako puštalo kisik i vodik, prikupljene tijekom dana. Kao nusprodukt dobivala bi se čista voda. Takav bi sustav proizvodio `čistu` energiju 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, čak i kada Sunca ne bude na vidiku.

Izvor: American Chemical Society

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Vlada Japana će ponuditi porezne olakšice i ostalu financijsku podršku.

Energija i gorivo

Znanstvenici tvrtke Air Fuel Synthesis iz Darlingtona demonstrirali su tehnologiju za proizvodnju benzina iz ugljikovog dioksida i vode. S obzirom da znanstvena javnost još...

Energija i gorivo

Novo otkriće trebalo bi alternativno gorivo butanol učiniti još atraktivnijim za industriju biogoriva. Znanstvenik Hao Feng sa Sveučilišta u Illinoisu pronašao je način kako...

Inženjerstvo

Zračni hibridi, ili pneumatski hibridi kako se također nazivaju, još nisu u proizvodnji. Ipak, električni automobili i električni hibridni automobili već iskorištavaju silu kočenja...

Oglašavanje